изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 12:25 EEST
В Новосибирския зоопарк се родиха лигри – бебета на лъв и тигрица    
Любопитно

В Новосибирската зоологическа градина на бял свят се появиха три бебенца на африкански лъв и бенгалска тигрица, съобщи директорът на зоопарка Ростислав Шило.



Служителите в зоологическата градина наричат бебенцата “лигри” – от видовете на родителите лъв и тигър. Това събитие е уникално, тъй като в света има само няколко лигри, посочи директорът на зоологическата градина.

Той каза, че раждането на лигрите не е резултат от научен експеримент. Африканският лъв и бенгалската тигрица от ранни години били държани в съседни клетки и са свикнали един с друг. В откритата природа подобно нещо не се случва, тъй като лъвовете и тигрите създават двойки само с представители от своя вид, посочи Шило.

Той съобщи, че това е второто потомство на лъва и тигрицата. През лятото на 2004 г. им се родила лигрица, която нарекли Зита. Сега тя е на 1 г. и 4 месеца. “Тя расте и се развива, както и другите млади животни. Тича, играе си, нямаме никакви проблеми с нея”, съобщи Шило.

Засега е трудно да се каже на кого прилича лигрицата – на лъв или на тигър, но навиците й са като на тигър. Зоотехникът от секцията на котките Юлия Коновальова разказа, че когато лигрицата се готви да нападне, тя присвива уши, както това правят тигрите. Освен това лигрицата много обича да се къпе, докато младите лъвове не правят това.

Служителите от Новосибирския зоопарк сега решават дали ще се провежда научно-изследователска работа с лигрите. “Дали те ще се размножават или не, ще могат ли да имат свое потомство или ще могат да се размножават само с лъвове и само с тигри – тези моменти ни интересуват, ще ги изучаваме”, каза Шило.

Той съобщи, че родилите се лигри все още не се показват на посетителите, защото им се правят ваксинации и още не са укрепнали. http://curious.actualno.com/

 


Сходни връзки

В Новосибирския зоопарк се родиха лигри – бебета на лъв и тигрица | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди