изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 23:34 EEST
Красавиците и зверовете на годината    
КултураКласация на кинохитовете на 2005-а, пречупена през класическата тема за “Красавицата и звярът” или следобедната мисъл на редактор, вкиснал от писане по форуми и решил да изкара някой лев с мислите, които му се въртят, докато е в тоалетната.

Обичам да гледам филми. Толкова много обичам да гледам филми, че си ги свалям нелегално от интернет и ги гледам на ужасни скрийнъри само и само да видя какво ще стане. Някои ги изчаках на кино, като Кинг Конг... не исках да си развалям удоволствието. Други не, като Син Сити, защото не вярвах, че ще стигне до България.

Рядко ходя на кино, защото много говоря и дразня публиката. Дълго обмислям лентите докато чета мненията на критиката по тях. В такива случаи се чудя дали е лошо, че намирам книгите за Хари Потър за нищо повече от бели страници и черни букви между дебели цветни корици. Поне намерих още един хейтър, да не съм единствен. Мразейки нелепия свят около мен и завръщайки се към класическата тема за красавицата и звяра, избрах лентите на 2005-та, оказали влияние върху киноманите. Ето моя топ 7 на най-най-зверовете и красавиците от кино-екрана през 2005-та (в обратен ред).

"Син Сити"... Как да коментираш съвършенство?

Филм, разделен на епизоди и истории минаващи една през друга и всяка от тях си има по една своя красавица и един стаен звяр. Самата Джесика Алба изглежда толкова малка и сладка, когато стои до Брус Уилис. Дори си я сложих на десктопа за два месеца. Най-дълго задържалата се пред погледа ми знаменитост. За да спре “лошите”, Брус Уилис си пръсва мозъка със собствения пистолет,... за да я спаси. Една от най-трогателните сцени в историята на киното. Смърт в два цвята. Черно и бяло. Интересно е, че тихо сипещите се снежинки имат еднакъв цвят с кръвта на героя. Някои хора не стигат до тази сцена... звярът ги плаши.

Гледайки Син Сити, бях сигурен , че Фродо от “Властелинът на Пръстените” не е унищожил пръстена, както трябваше, а си го е прибрал в джоба и се е превърнал в човекоядното чудовище от Син Сити – Кевин. Кой би си представял благородния Фродо да гризе ръце, крака и да пие кръв директно от сънната артерия... освен това не си беше рязал ноктите.

Сред зверове като Бенисио дел Торо, Рутгер Хауер и класическите Майкъл Медсън, Мики Рурк, Клайв Оуен и младока Джош Хартнет нежните красавици Джесика Алба и Британи Мърфи изглеждат като малки чупливи куклички, за които си заслужава да рискуваш живота си дори да се налага да бъдеш измъчван от Смрадливеца.

Темата за класическото зло е най-добре засегната в добрите стари "Междузвездни войни".

Вече дори не толкова стари и добри, поне според класическите фенове. Имаме си дори триъгълник - двама влюбени и един звяр, който пречи на любовта им.

Странното е, че тук звярът и принцът са един и същ човек – Дарт Вейдър/Анакин Скайуокър. Не мога да не си призная, но изпитах тихо възхищение от кървавите сцени. Не от садизъм или извратено мислене... просто някак си ми стана мило, че Лукас е помислил малко и за старите си фенове.

Вярно, че Анакин изкла цяло училище деца-джедайчета, но сцената беше класическа и ужасяваща.
Сигурно и звярът в Лукас накрая е проговорил, след като режисьорът обра парите на цял свят, а ни продаде детски филм (Епизод IV: Невидима заплаха). Аре мерси!

Сега, дали Натали Портман е красавица, не е нужно да го коментираме, но я предпочитам като хлапе в Леон, отколкото като принцеса във Войните. Признайте си, че имаше почти толкова ужасна прическа, колкото и на принцеса Лея от старите 3 епизода. Иначе зверовете в Междузвездни не са един или два, слава Богу. Джаба, ти си велик. Обичам те дори повече от принцесите на галактиката накуп.

Хайден Кристенсен пък грабва награда за красавеца-звяр. Преди да надене астматичния костюм на Вейдър, е готин тип, след това става убийствен. Кой не си е мечтал да стане Вейдър и да удушава от разстояние всички гниди в даскало. Винаги е било по-куул да си Вейдър отколко Люк.

В нелепата ре-екранизация на “Война на световете” ролята на звяра, разбира се, бе поета от извънземните полувлечуги, а красавицата е изиграна от Том Круз. Тъй като в сценария нямало място за любовна история и сексапилна мацка, “невъзможният” Том поел тази роля на гърба си.

Бъдещото семейство Круз наистина успя да се набута във всички водещи холивудски продукции и то не само за 2005, ами и за следващата година. Господ здраве да им дава. Все пак в доста по-мрачния “Батман:Началото” Кейти Холмс така и не успява да стане напълно красавица. Може би аз не разбирам де.

Все пак поне половин година си мислех, че тя играе и Шарлот в “Сексът и градът”, затова й прощавах екранните изяви. Осъзнавайки, че това далеч не е така, я намразих моментално. Просто ми писна да се появява и да говори колко много иска да се ожени за Том Круз и да си имат малки и розови бебета. Как преди това била девствена... Колко много искам в следващия Батман догодина тя да не участва. Макар с присъствието на Гари Олдмън и Рутгер Хауер, според мен истинския звяр в Батман:Началото е самият “америкаснки психар” - милионера Брус Уейн или както му е истинското име- Крисчън Бейл. Сори, момчета, но Батман е нечовек.

Идва моментът, в който ще обявим и красавицата-звяр на 2005-а. Това не е кой друга да е, ами самата грация Моника Белучи в “Братя Грим”. Съпругата на Венсан Касел изиграва кралицата затворена в кула. Тя е ту спаружена бабичка, ту сластна изкусителка.

Пенсионираният “вещерски вариант” на Белучи ме накара да се замисля за преходността на красотата, докато ослепителния и “принцески” образ ме успокои, че тя още си е млада и невероятна... както се вика, жалко само, че е чужда.

Всички знаят, че в "Хари Потър" звярът е Волдемор. Само, че вече не. От последната серия изпъкна съвсем нов звяр и то нашенски такъв. Кой друг освен Виктор-Крум. Балкански тип, леко брадясал, силен като скала, честен и справедлив, говори малко (1 реплика по-точно).

Все пак знаем, че една от основните характеристики на един звяр е да държи на честа си и да вдъхва респект.

Сори, ама нашето момче се преобразяваше на акула, би се с дракони и за малко да открадне и сърцето на лигавата Хърмаяни, един истински звяр. И как може българското момче да се бори с някакъв вмирисан скелет на име Волдемор (досега е морил волове , или се е морил като вол – свободен превод) за титлата звяр.

То е ясно. Balkans uber alles. Жалко само че не бяха включили кисело мляко и псувни, тип Стоичков... едни такива жестомимични движения и ясно изразени чувства към майката. Абе к'ъв е тоя ти куидич без Виктор Крум, българската Кама да изреже съдията с някое лингвистично цвете.

Иначе за красавица с две ръце титлата този път отива при Фльор Делакор (Клеманс Поези). И тя говори почти колкото Виктор Крум, но има френски акцент и мръснишко лолитско излъчване.

Последното място или по-скоро първото отива при краля "Кинг Конг". Има ли смисъл от спорове, колко нежна и крехка е мъничката Наоми Уотс в ръцете на чудовищната маймуна.

Да не говорим въобще, че тяхната двойка се доближава най-много до оригиналната история на “Красавицата и звярът”, а укротяването на чудовището под въздействието на любовта ще изпрати създателя на лентата Питър Джаксън на предни позиции за задаващите се Оскар-и. Аз знаех, че откакто прави филми на ужасите като “Bad Taste” и “Braindead” , та чак до ленти като “Властелинът на пръстените” , мистър Джаксън няма пропуск.
 


Сходни връзки

Красавиците и зверовете на годината | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди