изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:37 EET
РЕКА ЙОРДАН    
ЗабележителностиЙордан е река в Западна Азия, която тече през долина и се влива в Мъртво море. Води началото си от изворите в подножието на планината Ермон. В частта си северно от Галилейско море реката е в границите на Израел. Южно от езерото тя служи за граница между Йордания и Израел, а след това между Йордания и Западния бряг.

Тя протича още през териториите на Ливан и Йордания. Дължината й е 252 км.
Името на реката е свързано с основите на християнството. Седем са чудесата на християнската религия, като едно от тях е кръщението. Първообраз на християнското кръщение са били водите на всемирния потоп, на библейското Червено море и на свещената река Йордан, в която Йоан Кръстител, наричан Предтеча, кръстил Спасителя. Обредът на умиването и потапянето във вода съществува и у юдеите, и в гръцките мистерии. Свети Йоан Кръстител придава на умиването и потапянето във вода значение не на обикновен, а на свещен обряд, в знак на искрено разкаяние и го приема като покайно кръщение.
Ако отидете в Израел, не пропускайте да видите долината на свещената река. Точно там се намира Ярденит - мястото, на което някога Йоан Кръстител извършил светото кръщене на Исус от Назарет.
Сред забележителностите е Пещерата на Кръстителя. През юли 2004 г. археолози откриха сензационна находка - пещерата, където Йоан Кръстител е кръщавал много от своите последователи. Те основават своята теория на хилядите чирепи от ритуални глинени съдове, камък, който е използван за измиване на краката и стенни барелефи, разказващи историята на библейския проповедник. Досега по Светите земи са открити сравнително малко исторически реликви, свързани с хора в Новия завет. Затова пещерата представлява голямо откритие в библейската археология. "Йоан Кръстител, който беше само герой от евангелията, сега се превръща в жив човек" - казва британският археолог Шимон Гибсън, показвайки пещерата на журналисти. Според преданието, Йоан е роден в селцето Еин Керем, което сега е част от съвременния Йерусалим. Пещерата е открита във варовиков хълм, само на 4 км оттам - на земята на кибуца Цуба. Тя е дълга 24 м, дълбока 3,5 м и широка 3,5 м. Изкопана е от израилтяните през желязната епоха - някъде между 800 и 500 години преди Христа. Очевидно още тогава е използвана като басейн за ритуални кръщения, които предшествали еврейската традиция на ритуалната баня. През вековете пещерата се запълва с кал и седименти, като от нея остава само малък отвор, скрит от дървета и храсти. Едва през последните години тя е обект на посещения.
Ройвен Калифон - имигрант от Кливланд, който преподавал иврит в кибуца, водел там своите ученици. Те пропълзявали през тесния отвор до задната стена, но единственото, което виждали, било мръсотия и стени. През декември 1999 г. Калифон моли своя приятел Гибсън да се заеме по-сериозно с проучване на пещерата. Гъбсън, който изследва Светите земи над 30 години, отместил няколко по-големи камъка до стените и се показал груб барелеф на глава. Ентусиазиран, той организирал цялостни разкопки. През следващите пет години Гибсън и екипът му извадили около 250 000 керамични чирепи от малки стомни, които очевидно били използвани в ритуали за пречистване. Датировката показала, че най-старите от тях са от I век, а имало парчета и от XI век. Изследователите открили 28 стъпала, водещи до дъното на пещерата. От дясната страна се показала ниша, изкопана в стената. Тя е типична за еврейската ритуална баня и в нея се захвърляли дрехите преди потапянето. В края на стълбата изследователите открили овален камък с отпечатък във формата на човешки крак - около 45-и размер, а до него вдлъбнатина като сапунерка, в която очевидно се поставяло ритуално масло, което потичало по малък канал върху десния крак на вярващия. Средната част на покрития с вода под била покрита с дребен чакъл. Ритуалният кръщелен басейн можел да побере 30 души. Точно така се говори, че е кръщавал Йоан своите последователи - на цели групи. Върху стените са изсечени груби изображения, които разказват за живота на Йоан Кръстител. Една от фигурите е на мъж с буйна коса, облечен в туника на точки, което очевидно цели да покаже, че е направена от животинска кожа. Държи в едната си ръка гега, а другата е вдигната в жест при възвестяване. Джеймс Тейбър, специалист по Библията от Университета на Северна Каролина, смята, че изображението е на Йоан Кръстител. Според евангелията, той е бил от назаретяните - секта, чиито последователи не стрижели косите си и се обличали като древните пророци, включително в одежди, изтъкани от камилска вълна. На отсрещната стена е изсечено лице, което може да символизира отрязаната глава на Йоан. Но изображенията са от епохата на Византия (IV и V век) и очевидно са изсечени от монаси, свързващи мястото с Йоан Кръстител, следвайки местните предания.
Находките и близостта до родното място на Йоан са силно доказателство, че пещерата е използвана от проповедника. Всички елементи се допълват в картина за живота и времената на Йоан Кръстител.

НА СНИМКИТЕ: Свещеното място на р. Йордан /в Израел/, където идват всяка година стотици хиляди поклоници. Снимки Д. Дуков

 


Сходни връзки

РЕКА ЙОРДАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди