изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:03 EEST
ПРЕЗ 1942 Г. Е БИЛ НАЙ-СТУДЕНИЯТ ЯНУАРСКИ ДЕН ЗА 100 ГОДИНИ    
Новини  На 24 ЯНУАРИ през далечната 1942 г. термометрите са показвали -29.4 градуса в Добрич. В Сибир вчера температурите паднаха до – 68 градуса, а в Аляска – до 54 градуса

 

Студеният фронт обхвана областта. Ръководителят на местното подразделение на Националния институт по хидрология и метеорология Тодор Костадинов заяви за НДТ, че вчера в 5 ч. температурата на въздуха е била -14.9 градуса, а в 8.00 ч. термометърът е показал -16.8 градуса. "Времето е ясно, няма никакви облаци, което е признак, че температурата до вечерта още ще падне. През нощта скоростта на вятъра е била 14 м./сек, докато през деня тя достигна 16 м/сек, което вече е силен вятър" - каза още Т. Костадинов. Най-студен 23 януари е бил през 1942 г. - минус 23.2 градуса и очакванията на метеоролозите вчера след обяд бяха температурите до края на денонощието да се доближат до абсолютния минимум за деня за 100 години. Най-студеният януарски ден в Добрич за сто години е измерен на днешна дата - 24.1.1942 година, когато термометърът е показал минус 29.4 градуса. Същевременно най-топлият януарски ден за 100 години е регистриран през 1993 г., когато температурата е била плюс 16.4 градуса.

Студеното време и силният вятър бяха причина вчера 4-5 кораба да спрат на рейд в района на нос Калиакра, където е най-закътано при такова време, обясниха специалисти от пристанището в Балчик. Оттам добавиха още, че в момента се наблюдават големи изпарения от морето, които се вдигат като мъгла, тъй като температурата на морската вода е от порядъка на плюс 1-3 градуса, а тази на въздуха е много по-ниска.

В община Каварна ще работят само детските градини в Българево и Каварна, като групите ще са сборни, каза пресаташето на крайморското кметство. Затворени като училищата за три дни ще бъдат градините в селата Вранино, Септемврийци и Раковски. Независимо от студовете в общината няма проблеми с извозването на деца от едно село до друго, добави още пресаташето Мария Сотирова.

Световните агенции предадоха вчера, че това е най-студената зима от 25 години насам, а температурите на доста места са рекордно ниски: Верхоянск, Сибир: минус 68 градуса; Феърбанкс, Аляска: минус 54 градуса;  Уинипег, Канада: минус 44 градуса; Москва: минус 32 градуса; Владивосток: минус 30 градуса; Нарвик, северните части на Норвегия: минус 20 градуса; Пунта Аренас, Чили: минус 12 градуса. Рекордните студове, регистрирани в големи райони от Русия, сега обхванаха и други страни, причинявайки хаос в Украйна, Беларус, балтийските и скандинавските държави, съобщи ВВС.

Метеоролозите предупредиха, че студът ще продължи още няколко дни и може и да се засили на някои места. В източните части на Украйна 10 души починаха от измръзване. Миньорите в тези страни бяха предупредени да не работят в следващите няколко дни, тъй като обстановката е опасна. Шестима души починаха в Латвия, където температурите паднаха до минус 27 градуса – рекорд в последните 100 години. В северните части на Европа има силни снеговалежи и ветрове, което предизвиква хаос в транспортната и електропреносната система.

В България също започна внезапно застудяване, като във вторник се очаква на някои места температурите да паднат до минус 24 градуса.

Към 11.00 часа снежната покривка в страната е била между 3 и 15 см, съобщават от Ситуационния център на "Гражданска защита".

По информация от Изпълнителна агенция "Пътища" републиканската пътна мрежа е проходима при зимни условия, като остават в сила въведените временни ограничения. Екипите на "Гражданска защита" и други служби в страната имат готовност за оказване на помощ на хора и реагиране при възникналата зимна обстановка.

От "Гражданска защита" предупреждават, че днес студеният въздух постепенно ще обхване цялата страна. Температурите ще продължат да се понижават и след обяд ще бъдат предимно между минус 10 и минус 15 градуса, на отделни места в Североизточна България до около минус 18 - минус 20, в крайните югозападни райони около минус 5 градуса. Ще духа до умерен, в Източна България и до силен вятър от север-североизток. На много места ще превалява, но предимно слаб сняг. По-значителни валежи се очакват само в Източните Родопи и Югоизточна България и главно там ще има условия за снежни виелици. НДТ

 


Сходни връзки

ПРЕЗ 1942 Г. Е БИЛ НАЙ-СТУДЕНИЯТ ЯНУАРСКИ ДЕН ЗА 100 ГОДИНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди