изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 13:34 EEST
Адем Кенан поиска в Шумен Федерация на турците    
НовиниВарна. "Дали Република България и вбъдеще ще се нарича “България”, това е под въпрос”. Това заяви днес в Шумен известният със скандалните си изказвания лидер на незаконната Турска демократическа партия Адем Кенан. Той за пореден път разви тезата си, че страната трябва да стане федеративна република, но без да носи “етнонима” на нито една етническа общност.

Нова подписка е организирал тези дни в Разград и селата лидерът на ТДП. Той твърди, че тя е идентична с тази в Казанлък на “Миллет Тракия”. Двете групи се събрали през декември на Шипка, за да координират действията си. Досега в Кенановата подписка били събрани 1500 подписа. Точка първа е в България да се проведе народностно самоуправление чрез саморъчно попълнена анкетна карта и въз основа на анкетното преброяване да се свика учредително Велико Народно събрание на пропорционален принцип между самоопределилите се общности.
Според Кенан, ”един народ като турския, господствал толкова година като имперски народ на територията на Балканския полуостров, сега да бъде окачествен като исторически създала се етническа съставка на българския народ и нация”, е недопостимо. “Това значи на робите си, което е унижение”, заяви Кенан. “Ако търсенето на права е подтик към етнически неуредици и това се говори от министър-председателя, значи нещо не е наред. Самият министър-председател не е наред”, коментира той думите на Сергей Станишев.
Председателят на ТДП днес обжалва пред Окръжния съд в Шумен присъдата си от 600 лева заради обидната квалификация “българската нация е нация от изроди”.
Информацията е на радио “Фокус” - Варна.
Галина МИНЕВА

Агенция “Фокус” припомня:
Адем Кенан е лидер на нерегистрираната Турската демократическа партия. През месец септември 2005 г. президентът на Република България Георги Първанов отправя иск към главния прокурор Никола Филчев за проверка на дейността на Адем Кенан и ръководената от него партия, с оглед търсене на наказателна отговорност. Мотивите на президента са, че лидерът на нерегистрираната партия осъществява противозаконна дейност. Повод за подаването на иска от президента става интервю на Кенан в столичен вестник, където е заявено, че малцинствата в България са поробени и нямат никакви права и единственият изход за тях е въоръжената борба. Адем Кенан заявява още, че с неговите хора са готови да се борят срещу “българските изроди" за “спасяването на турците и циганите от фашизма в България”. Депутати от “Атака” също отправят искане към главния прокурор за проверка и търсене на съдебна отговорност от Адем Кенан.
На 9 септември 2005 г. Районната прокуратура в Шумен започва проверка срещу Кенан за евентуално престъпление от общ характер по чл. 162, ал. 1, 3 и 4 от НК за подбуждане към расова вражда и създаване на организация, която подклажда расова омраза. Впоследствие предварителната проверка срещу лидера на нерегистрираната Турска демократическа партия е поета от Върховната касационна прокуратура. На 11 септември 2005 г. полицаи на РДВР-Шумен заедно с представители на районната прокуратура обискират къщата на Адем Кенан и конфискуват документи на Турската демократическа партия.
На 15 септември 2005 г. Адем Кенан се явява на разпит във Върховна касационна прокуратура. Разпитван е за дейността на партията му и за изявленията му в пресата. След разпита той заявява, че изявленията му са мотивирани изцяло в защита на правата на малцинствата в България, и, че не е призовавал малцинствата към въстание. Срещу Адем Кенан не е повдигнато обвинение.
Частен съдебен иск срещу Адем Кенан на 19 октомври 2005 г. завежда заместник-председателят на студентската организация „Паисий Хилендарски” към ВМРО Пловдив - Радослав Кошински. Мотивите на Кошински са многократните и останали безнаказани квалификации на Адем Кенан на българите като „нация от изроди”. Съдебният иск е за обида и неимуществени вреди и е за сумата от 1000 лева. Заведен в районния съд в Шумен.
Адем Кенан е популярен с провокативните си изказвания. Първата прокурорска проверка срещу него е направена през ноември 1993 г. Разпореждането е издадено от окръжния прокурор на Разград Елена Хаджидимитрова. Тя препоръчва на Кенан да регистрира партията си, която е основана на 12 декември 1992 г.
На 2 март 1999 година лидерът на нерегистрираната Турска демократическа партия в България организира нова провокация, поставяйки под съмнение приемането от европейските политически кръгове на гласуваната от Народното събрание рамкова конвенция за малцинствата. Кенан разпространява “документ”, озаглавен “Шизофренията е по-опасна от неутронна бомба”. “Документът” се базира на псевдоисторизъм, сепаратизъм, национализъм и расизъм - “Ние, чистокръвните Турци-Мюсюлмани винаги сме...” Не липсват и “констатации” като: “Играта на Държавна сигурност и КГБ чрез ДПС и Гюнер Тахир от НДПС, наистина беше дотук.”
Според Кенан “тези господа” са си подписали смъртните присъди с приемането на конвенцията. Националистът уточнява, че става дума за политическа смърт.
Накрая той обещава да запознае посланиците на ЕС у нас с “несъстоятелността” на гласуваната от НС рамкова конвенция.
През месец май 1999 г. бившият депутат от ВНС Адем Кенан обявява, че българският език може и да не е официален. Желанието на Кенан е Родопите и Лудогорието да бъдат обявени за автономни области.
Кенан предлага да се проведе Карнегиева анкета под егидата на ООН, която да установи броя на българските турци. Адем Кенан иска да се промени Конституцията и Парламентът да определи кой да е официалния език. Кенан поставя турски национални знамена пред дома си в шуменското село Ясенково. Главната прокуратура го предупреждава да спре с изявленията си за обособяване на турско етническо население. В отговор Кенан подарява на Прокоратурата турско знаме.
През 2002 г. избухва конфликт между кмета на Венец Кахри Ибрахим и Адем Кенан. Тогава кметът Ибрахим "дефинира" Адем Кенан като "най-големия проблем в района", защото със сепаратистките си лозунги той наливал вода в мелницата на ултранационалистите.
На 9 октомври 2005 г. по време на посещение в Разград Адем Кенан обявява, че има намерение да създаде нова партия, която ще има за цел да защитава правата на турците в България. Избраното име на партията е Инициативен комитет за национално самоопределение и национално самосъхранение на турците живеещи в България.
На 16 февруари 2006 година лидерът на нерегистрираната Турска демократическа партия Адем Кенан бе осъден да плати 600 лв. за обидни изказвания в пресата срещу българите. Делото за обида бе заведено от председателя на ВМРО-Пловдив Радослав Кошински като частно лице. Поводът за съдебния иск е интервю във вестник “168 часа”, в което Адем Кенан твърди, че българският народ е “нация от изроди”, и приканва “да се борим срещу българските изроди”. Искът на Радослав Кошински бе за 1000 лв., но съдът намали сумата на 600 лв. Адем Кенан ще трябва да плати и разноските по делото.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

Адем Кенан поиска в Шумен Федерация на турците | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди