изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:53 EET
Фонд “Земеделие” облекчава субсидирането    
Земеделие

Вече всички фермери, засяващи пролетни и есенни култури, ще могат да кандидатстват с колкото си искат обработваеми площи за субсидия пред Фонд “Земеделие”. Това съобщи в петък изпълнителният директор на фонда Асен Друмев.



Досега селските стопани можеха да кандидатстват за държавно подпомагане само с до 6 хил. дка площ, за които се даваше твърда сума за декар. Това винаги създаваше напрежение след селскостопанските производители, тъй като фондът разпределяше конкретната финансова линия между областните си служби. Те на място набираха заявления до изчерпване на отпуснатите им средства и принципът бе “първият печели”.

Сега вече няма да има нито твърда сума за декар, според засятата култура, нито ограничение за площите, с които се кандидатства за помощта, която за пролетните култури е 10 млн. лв., а за есенните – 21,5 млн. лв. за цялата страна, обясни Друмев. Фермерите ще могат от понеделник до 25 март да подават заявления за пролетната линия в областните дирекции на Фонд “Земеделие” . В тях те ще посочват колко декара смятат да засеят със слънчоглед или царевица, като няма да има значение дали става въпрос за 50 или 50 000 дка. Вече няма да им се искат и договори за аренда на съответните площи  или документи за собственост, каза Друмев. Кандидатстващите обаче ще трябва да представят формуляр от общинската служба по земеделие, че техните терени са идентифицирани в съответните поземлища. Тази идентификация ще става като земеделците отбелязват обработвания имот на снимките на заснети със самолет площи, там където вече има ортофото карта. Другият вариант е да очертават нивите си върху картата за възстановяване на собствеността в териториите, където самолетните снимки още не са готови. При идентификацията на терените им обаче фермерите все пак трябва да представят документи за собственост или договори за аренда.

След това според подадените количества площи за субсидиране ще се разпределят 10-те милиона лева за пролетните култури, а при процедурата за есенните – 21,5 млн. лв. Това на практика означава, че колкото повече са кандидатстващите площи, толкова по-малка ще е субсидията за един декар.

В момента от 9 млн. дка засявани годишно със зърнени култури, около 5 млн. дка са субсидираните, каза Друмев. Той не можа да се ангажира с коментар дали допускането на повече фермери ще увеличи размера на площите, подпомагани от държавата.

По предварителни разчети от 10 април трябва да тръгне договарянето на конкретната субсидия с всеки стопанин, а до края на май ще започне реалното изплащане на средствата. Това ще става обаче само след като тройна проверка се убеди, че декларираните площи, които са финансирани от фонд “Земедели”, наистина са засети, уточни Друмев. Инспекция ще правят поотделно екипи на фонда, на областната служба по земеделие и гори и от общинската агрокомисия.

През тази година са увеличени финансовите ресурси за Националния генофонд – с 15 на сто до 7 млн. лв., и за птицевъдите с повече от шест пъти. Досега те са получавали около 450 хил. лв., сега ще им бъдат отпуснати 3 млн. лв., каза Светла Бъчварова, зам.-министър на земеделието и горите.  Вдигнати са и компенсаторните плащания и експортните субсидии,

http://mediapool.bg
 


Сходни връзки

Фонд “Земеделие” облекчава субсидирането | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди