изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:29 EET
ЖЕНИТЕ, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА    
ОбществоПо-красивата и по-нежна половина от човечеството извършва от 65 до 75 % от работата, а притежават едва 1 % от световното богатство


На 8 март целият свят отбелязва Международния ден на жената. Този празник води началото си от края на 19 в. - началото на 20 в. и е свързан с женските социалистически движения и първите женски профсъюзни групи. Днес 8 март е важен международен празник, на който се засвидетелствува признание за постиженията на различни жени, спомогнали за икономическия, образователен, социален и духовен напредък в живота на техните съвременници.
В началото беше демонстрацията. Това става така: на 8 март 1908 г. по улиците на Манхатън се провежда демонстрация на разгневени жени, основно работнички, с искания за увеличаване на заплатите, подобряване на условията на труд и въвеждане на избирателни права за жените. Две години по-късно, т.е. в 1910 г. на Международната конференция на жените-социалистки в Копенхаген е предложено денят на жената да се отбелязва като Международен ден за солидарност с трудещите се жени в борбата им за техните права. Сред инициаторите е и Клара Цеткин, лидер на германските леви. В конференцията взимат участие 100 жени от 17 страни. Първият Международен ден на жената се провежда на 19 март 1911 г. в Германия, Австрия, Дания и много други европейски страни - по предложение на немските жени (през 1848 г., на 19 март пруският крал обещава да даде на жените право на глас и, разбира се, излъгал). Повече от 30 хиляди души взимат участие в манифестациите. За това събитие пише и Александра Колонтай, която, между другото, е създателка на една от първите книги за Международния ден на жената. Така до началото на Първата световна война в Европа на 8 март се провеждали манифестации и демонстрации на жените. В патриархална Великобритания господстващите мъже дълго време не са признавали празника и той започва да се отбелязва ежегодно едва след Втората световна война.
До 1916 година в САЩ също не е бил признаван статуса на международен празник на тази дата. Отбелязвали са я нередовно, и към края 30-те тя е почти забравена. Това е съвсем понятно, та в \\"любимата\\" ни \\"цивилизована\\" Америка жените получават равно с мъжете право на глас едва в 1920 г., по-късно от Русия, 18 години по-късно от Уругвай, и 5 г. по-късно от Виетнам. Официално на държавно ниво 8 март се отбелязва само в Китай и бившия СССР, и това е разбираемо... Но към края на 60-те години с вълната от студентски бунтове, младежкия протест, \\"властта на цветята\\" и възраждането на феминисткото движение, с неговия невиждан практически и теоретичен размах и скандалния радикализъм, празникът е възроден. 8 Март се възражда в Европа със своя действителен лозунг - международната борба за права на жените. Този ден вече започва да се отбелязва в болшинството западни страни, а в 1975 г. е включен в списъка с официално признатите от ООН празници.
Как е сега? Перестройката окончателно сведе този празник до нулата. Вместо подем на женското движение и въвличане на жените в решаването на проблемите, касаещи техните интереси, тя доведе до това, че \\"слабия пол\\" се затваря вкъщи при тенджерите, при децата, при рекламните клипове, и се изтласква от обществения живот. Навсякъде се пропагандира женската професионална, социална и творческа пасивност. Усилва се дискриминацията и експлоатацията. Заплащането на женския труд е несъизмеримо по-ниско от това на мъжкия, 80-процентната безработица е женско явление. Във всички случаи, празника трябва да се промени - не датата, не името, а съдържанието.
Съвременната жена знае повече, от тенджерата и неизпраните пелени! Време е жените сами да изискат своя творчески, обществен и професионален потенциал, време е да се самоорганизират срещу Патриархата, Държавата, Капитала и Църквата. Навярно жените имат и своя собствена алтернатива на цялата тази мерзост. Празничния ден! Всяка година 8 Март трябва да бъде отново Ден за международна борба за Свобода, Равенство, Достоен Живот и за правото сам да си бъдеш господар. Само че, трябва да се внимава да не се допуснат пак същите грешки - да не се тръгне пак след \\"червени\\" или \\"бели\\" политици стремящи се към властта.
Предстои дълъг път на самоорганизация отдолу, натрупване на опит и революционни действия за унищожаването на системата на патриархалното индустриално капиталистическо общество. Това е толкова по-належащо, след като е известно, че 75% от жените в Русия не могат да се реализират нито в бита, нито в работата, нито в секса, а малтретирането на жените в семейството и насилието над тялото и психиката придобива застрашителен характер. А в света тече процес на повсеместно настъпление на правото на аборт и на правото сам да се разпореждаш със собственото си тяло. По данни съобщени на конференцията на ООН през 1980 г., жените изпълняват от 65 до 75 % от цялата извършвана в света работа. Обаче им се падат само една десета част от доходите, те притежават едва 1 % от собствеността и имат достъп само до 30 % от социалното пространство. Значи, за 8 Март мъжете само с букет цветя няма да минат. 
ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:
През последното десетилетие е постигнат голям напредък за подобряване живота на жените по света, особено в развитите страни. Но има да се мисли за още много неща - както днес, така и за в бъдеще.
- жените средно работят повече от мъжете: не само ходят на работа - където им се плаща, но и поддържат домакинството, за което не получават заплащане;
- жените притежават едва 1 % от световното богатство и печелят само 10 % от световния доход, въпреки че съставляват 49,5 % от населението на земята.
Данните са от \\"Доклад за човешкото развитие - 2004 г.\\" на ООН, раздел 28 \\"Равнопоставеност на половете, работна натовареност и разпределение на времето\\".
 


Сходни връзки

ЖЕНИТЕ, КОИТО ПРОМЕНИХА СВЕТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди