изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 02:10 EEST
Старостта е болест, която трябва да се лекува    
Здраве

Някои учени смятат, че първият човек, който ще доживее до 1000 години, вече се е родил, разказва Zdrave.bg



Естественият цикъл на живота е свързан със стареенето и неизбежния край. Но науката отдавна мечтае да забави процеса на стареенето и дори да даде възможност за безсмъртие. Ако не можем да живеем вечно, то възможно ли е поне да останем млади по-дълго, се питат "по-скромните".

Над този фундаментален научен въпрос работят и в момента много лаборатории в света. Днес учените са много по-близо до отговора, отколкото средновековните алхимици, търсили неуспешно елексира на младостта.

Съвременните учени са много внимателни. Те се опитват да открият гените, отговорни за стареенето, или разгадават тайните на митохондриите, които служат за "електростанции" на клетките.

Участници в конференцията, проведена в средата на март в Оксфорд, стигат до извода, че развитието на науката ще позволи увеличаването на средната продължителност на живот в развитите страни до 120 години.

Ричард Милър от университета в Мичигън подчертава, че експериментите с лабораторни плъхове и мишки, близки по генетичен строеж до човека, ще позволят

да се удължи живота с 40% дори само чрез намаляване калоричността на храната.

Вече е открит генът Sirt1, отговорен за активизирането на необходимите процеси. Един от приматите, използван при експеримент и получавал нискокалорична диета, е умрял на 41 години, което е еквивалентно на 123 човешки години.

Вече са открити девет генни мутации, които позволяват на опитните мишки да живеят 50% по-дълго, а в червея са намерени десетки такива гени. Обри де Грей от Кембридж смята, че

първият човек, който ще доживее до 1000 години, най-вероятно вече се е родил.

Но това мнение не е подкрепено от академик Владимир Скулачов, директор на Института по физико-химична биология при Московския държавен университет, признат лидер в изследванията, свързани с безсмъртието.

И в момента в няколко руски научни центрове се провеждат експерименти върху мишки с вещество, синтезирано в Русия. Не е изключено то да влезе и в производство.

Научните изследвания на Скулачов щедро се финансират от алуминиевия магнат Олег Дерипаски. Скулачов търси противодействие на токсичните форми на кислорода, които проникват през клетъчната мембрана, където за части от секундата "развалят гените и водят до стареене.

Клетката има механизми на защита, но понякога тя отказва да защитава себе си. Това е механизмът на доброволната смърт - апоптоза, която се включва, когато клетката трябва да се изключи от процеса на размножаване. Апоптозата на целия организъм е принципната новост в теорията на Скулачов. Той е убеден, че

старостта е болест, която трябва да се лекува - също както рака или инфаркта.

Томас Джонсън от университета в Колорадо показва, че изменението само на един ген на кръглия червей-нематод увеличава два пъти продължителността на живота му. Дейвид Синклер от Харвард пък експериментира, като смесва човешкия ген Sir2 с 10 000 химически вещества, опитвайки се да намери формула за неговото активиране.

Той вече е установил, че най-мощен стимулатор е ресвератролът - химическо вещество, съдържащо се в червеното вино. Синклер въвежда ресвератрола в храната на дрозофила и червея и тяхната продължителност на живот се увеличава с 14 до 70%.

Ученият твърди, че днешната наука позволява удължаването на живота дотолкова, че на 90-годишна възраст човекът да се чувства поне като на 60 години.

Клизма за младост?

Съществува хипотеза, че стареенето е свързано с прекратяването на растежа на организма. Привържениците й предлагат натрупващите се в организма отрови да бъдат отстранявани от организма с помощта на редовни клизми. Резултатите от това проучване засега се оказват противоречиви

Нобеловият лауреат Линус Паулинг, доживял до преклонна възраст, пък е вярвал в ролята на витамин С за удължаването на живота и здравето и е препоръчвал дневна доза от 10 г.

Може да се каже, че най-провереният "елексир на младостта" засега е нискокалоричното хранене, чийто ефект се реализира чрез гена Sirt1. Препоръчва се тази диета да бъде придружена от редовни спортни занимания, като единственото условие е натоварването да се намалява с възрастта.

Спокойният сън също помага да се удължи живота.

В Германия живее уникален случай - Яков Циперович, който след пробуждането си от летаргичен сън е престанал да старее и на 52 години изглежда като на 20.

През 1958 г. със сънотворни лекарства за три месеца е била приспана 15-годишна булонка, вече доживяла пределна за породата си възраст. След събуждането й учени констатирали повишен тонус на мускулатурата, нейната козина започнала да расте, възстановил се и половият й инстинкт. Кучето живяло още шест години и починало случайно от насилствена смърт.

Хирургически вариант за безсмъртие

Успехите на трансплантацията вече са толкова големи, че не след дълго науката ще е в състояние да извършва и присаждане на глава или даже на мозък. Главата или мозъкът на възрастен човек се присаждат в здравото тяло на млад индивид, загинал например при катастрофа.

След 60 години операцията може да се повтори - и ето ви вече 200 години живот. Но кой ще може да си го позволи, защото подобна трансплантация ще има и съответната висока цена.

Именно тук медицината се докосва до най-спорния въпрос - дали човекът е устроен така, че да устои морално на възможността да се възползва от по-слабия социално индивид и на практика да живее няколко пъти по-дълго от него - благодарение на него.

http://news.netinfo.bg/

 


Сходни връзки

Старостта е болест, която трябва да се лекува | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди