изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:53 EEST
ИЗЛЪГАХА НИ И ПАК НИ ЛЪЖАТ    
КоментариВчера червеният вицепремиер Румен Овчаров се опита да успокои народа, че нищо съществено не се е случило на 1 март т.г. в АЕЦ "Козлодуй". Най-вероятно, той направи това, за да успее да спре топящото се доверие в БСП-лидерите, начело с премиера Сергей Станишев. Всъщност, успокояването би трябвало да стане още на 2 март, както подобава в едно демократично общество.

Макар че, казано откровено, не вярвам, освен част от червения електорат, друг да повярва на думите на БСП-триумвирата Сергей Станишев-Румен Овчаров-Румен Петков. Но това е един друг въпрос.

Вчера по Би Ти Ви станахме свидетели как изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Иванов се гърчи, за да ни убеди, че незадействалите се 22 защити /казано популярно/ от всички 61 било едно нищо, било просто един нормален инцидент. Опонентът - ядрен експерт Георги Касчиев просто го съсече с факти и аргументи, включително, че сме били на около 90 секунди от ядрена катастрофа като тази в Чернобил, за което управниците ни едва ли не го нарекоха враг номер едно на правителството и страната по пътя към Европейския съюз.

Защо все пак и ние, макар и регионален всекидневник, се включваме в кампанията, че мълчанието на управляващите в случая е не само престъпно, но и продължение на едно подобно престъпление срещу българския народ, което бе заплатено с много жертви.

Днес се навършват 20 години от ядрената катастрофа в АЕЦ "Чернобил" в Украйна. Специалистите твърдят, че щетите от нея са 400 пъти повече, отколкото тези, причинени от атомната бомба над Хирошима. Малко от младите хора обаче знаят, че тогава никой не ни и информира за катастрофата, нито ни каза как да предпазим от последствията себе си и децата си.

За взрива на 26 април 1986 г. в 1 ч. 23 мин. и 48 сек. в Добрич чухме по Радиата "Свободна Европа" и "Гласът на Америка". Тогава не вярвахме, че можем да бъдем лъгани. Лично у дома се обади най-малката дъщеря на проф. Чирков - Татяна, за да каже да не извеждаме дъщеря ни /тогава на 9 месеца/ извън дома, да не й даваме прясно мляко, да потърсим в аптеките хапчета против радиация. Не ни се искаше да й повярваме. Въпреки това, споделихме опасенията й с наши приятели, които също имаха малки деца. И те бяха чули за аварията от т.нар. вражески радиостанции. Паниката сред народа дойде доста по-късно, когато вече бяха отминали най-опасните дни. Паниката си е паника, но по аптеките нямаше нищо, с което бихме могли да си помогнем. Така хиляди и хиляди деца и бременни жени просто бяха изоставени на произвола на съдбата. Радиацията не подбираше жертвите си по партиен принцип. Пострадаха и най-верни хора на БКП. Дори ми се струва, че колкото по-честни и принципни и по-вярващи в идеите на комунизма бяха хората, толкова по-тежък шамар получиха заради това, че изчакаха Партията един ден да им каже как да се изправят срещу радиацията.

Нека видим какво казва шефът на Националното следствие Ангел Александров, лично разследвал трагедията:

  • На 4 май, когато докладват на Живков, че положението е много сериозно, той кима с глава и казва: "Ще си мълчим." Необходимо е било само да се каже на хората първите дни да ходят с марли, защото има радиоактивен йод, който се разпада за 7-8 дни. Както и да се дадат елементарни съвети да мият по няколко пъти плодовете и да накисват месото във вода за 72 часа.
  • Спомням си, че направените експертизи са показали 18 пъти над допустимите норми радиация в млякото, което пиеха децата. Това е убийствено. Най-вече са заразявани животните, които при пашата са поглъщали цезий. Той има полуразпад 27-28 години.
    Най-честите последици от Чернобил са уврежданията на новородени. Най-често става въпрос за вродени заболявания. Последиците все още се усещат
    .

След 1989 г., когато започнаха демократичните процеси, пред обществото бе разкрито, че най-високостоящите столични партийни лидери и семействата им са ползвали екологично чисти и доставени лично за тях храни и лекарства. Същите тези семейства и децата им днес управляват България. За съжаление, по същия начин, поне по отношение на информацията, засягаща милиони съдби. За наивниците управляващите имаха и сега имат формула за оправдание. Тогава мълчаха, за да не попречи авария на узряването на социализма, сега пък – да не би да отложат влизането ни /по-скоро влизането им/ в Европейския съюз.

Но не е само това!

Жалкото е, че 20 години след аварията в Чернобил БСП-лидерите повториха същите грешки на БКП-лидерите. Радостното е, че на 1 март т.г. един от атомните реактори на АЕЦ "Козлодуй" не ни погуби.

Димитър ДУКОВ

 


Сходни връзки

ИЗЛЪГАХА НИ И ПАК НИ ЛЪЖАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди