изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 16:49 EEST
Румен, момчето на Луканов, което се олива    
ПолитикаЗам.-шефът на БСП лично разпоредил източването на пари в аферата “Акрам”

Екип на в. \"Атака\"

МВР за него:
Роден на 23 юни 1961 година в Плевен. Учи в Математическата гимназия в града. Висшето си образование завършва във факултет \"Математика\" в Пловдивския университет \"Паисий Хилендарски\". Специализира в Икономическия институт в Свищов.
Занимава се активно с политика от 1991 г. В периода 1995-1999 г. е кмет на Плевен. През 1999 г. става секретар по коалиционната политика на БСП. От 2001 г. е заместник-председател на Висшия съвет на партията. Румен Петков е председател на Националния предизборен център на левицата по време на три поредни кампании - за избор на президент, местни органи за самоуправление и парламент. Шеф по коалиционната политика в БСП. Депутат в 39-то и 40-то Народно събрание. Вътрешен министър в кабинета на Сергей Станишев.
Женен, баща на двама сина.

Експертът на Европейската комисия Клаус Янсен, който извърши проверка за работата на службите в МВР в края на февруари, в понеделник  поиска публично извинение от вътрешния министър Румен Петков. Германският криминалист критикува МВР за липса на достатъчно активност, за това, че службите работят на парче, както и за липса на разкрити случаи за пране на пари. Янсен е следовател, председател на Съюза на германските криминалисти. Ден след публикуването на материала в британския вестник \"Файненшъл таймс\", в който експертът обяснява, че в България се е сблъскал с отношение тип \"целуни ми задника\", Румен Петков се възмути от възпитанието му и протестира пред посланиците на страните от ЕС и пред еврокомисаря Франко Фратини.
Това е последният гаф на Петков, червен функционер, издигнат още от покойния Андрей Луканов. Как всъщност редовият апаратчик от ОК на ДКМС в града с математическо образование достигна върховете в йерархията на БСП, е трудно да се каже. Факт е, че Луканов има решаваща роля във формирането му като политик и вероятно му е оставил голяма част от контактите си не само в страната, но и в Русия. Доказателство за това бяха честите посещения на бившия посланик на Русия у нас Александър Авдеев в Плевен. Много от тези визити се провеждаха във вилата на общината в парк \"Кайлъка\" и въобще не бяха разгласявани в медиите.
Предпоследната \"издънка\" на Петков е Законът за МВР, който влезе в сила от началото на месеца, но е неприложим, заради липсата на правилник към него.
Миналата година министърът пък

измисли консултативен
съвет в МВР от
бивши величия на ДС

Това предизвика острата реакция от страна на партньорите ни от ЕС и НАТО и министърът пак си спечели черна точка.
Същото се случи и с издънката на Румен Петков, когато се изказа неподготвен и обяви, че показното покушение срещу банкера Емил Кюлев е политическо убийство. Впоследствие МВР даде заден ход. Точно така постъпи и при друг гаф - при убийството на съмнителния благоевградски бизнесмен Ангел Димитров - Чората. Но да се върнем във времето.
При кметуването си и в качеството си на местен партиен шеф, Петков се свързва със съмнителни персони от сенчестия бизнес. Плевенчани често го засичат в компанията им в елитни заведения в града и в околността. Разпивките са грандиозни. Случва се опияненият кмет да уринира, където го застигне нуждата. За писоар използва и градски шадравани, като този пред хотел \"Ростов\". От това време се ражда плевенската народна мъдрост \"Където е кметът - там е клозетът\". Социалистът обаче не се сеща да построи градски писоар и така да превърне града в нашенски Клошмерл. Но да оставим \"пикантнтите\" истории на кмета...
Вилата на фондация \"Кайлъка\", есенната вечер на 8 октомври 1998, плевенският социалист Румен Петков се готви за среща с Кръстю Петков и Петър Дертлиев.
Фондацията е основана, за да се грижи за емблематичния плевенски \"гранд\" каньон. Грижата за Кайлъка е поета в началото на 90-те години от друг социалист с тукашен корен - покойният Андрей Луканов - създател на явлението Румен Петков.
През 1998 г. изпълнителен директор на фондацията му е популярният мотоциклетист Богдан Николов, шеф на съответната спортна федерация. Романтичната вечеря обаче внезапно се превръща в криминален екшън.
Към 18 часа във вилния имот нахлуват полицаи с прокурорско разрешение за обиск. Румен Петков се изправя на пътя им и осуетява операцията. За да не остане и грам съмнение кой кой е, той взема ключовете на патрулния автомобил и повиква по телефона телевизионен екип. Сценката е надлежно документирана на видео. Петков възнамерява да я превърне в политически скандал как \"полицията на Костов громи сбирки на БСП\". Но скандалът се оказал от съвсем друг характер.
Същия ден полицията обискира 7 имота, собственост на търговски и нетърговски юридически лица, свързани с Богдан Николов. Иззети са скъпи автомобили, документи и регистрационни табели. Разкрит е голям канал за внос на крадени коли. Арестувани са Николов, брат му, шуреят му и бивша служителка от КАТ по обвинение във вещно укривателство, длъжностно престъпление и изнудване. По данни от следствието

групата е пласирала
най-малко 120
крадени коли

от които е припечелила $3 млн. 
Заради поведението си по време на обиска във вилата на мотоциклетиста, Петков бе обвинен за осуетяване на полицейска проверка и хулиганство. Делото е образувано на 1 март 2000 и е прекратено на седмото заседание година по-късно заради депутатския имунитет на Петков. 
Той съвсем не е бил случаен гост в тази вила.
Добре известен е като един от приближените до основателя на фондацията Луканов, както и от нашумялото преди години банково дело \"Акрам\". През 1993 екип местни социалистически лидери от Плевен, Враца, Габрово, Велико Търново, Ловеч и Дряново \"усвояват\" 93 млн. лева ( по тогавашния курс, без лихвите) с посредничеството на палестинеца Джамал Абдуладем Абулибде. Последният взел 14 млн. от тях с благословията на Румен Петков в качеството му на тогавашен БСП-лидер в Плевен.
Вестник \"Атака\" издири свидетел, участвал в прехвърлянето на първия милион и половина в партийната каса на БСП. Това е Михаил Михайлов, бивш политически офицер в ракетната бригада в с. Телиш, бивш сътрудник в БСП, отговарящ за кв. \"Сторгозия\", а в момента съдебен заседател в превенския съд.
Михайлов лично е занесъл документите за отпускане на парите в \"Пощенска банка\" по нареждане на другаря Петков. Няколко дни по-късно Михайлов участва в разтоварването на парите в партийната централа. Първият транш е докаран с  \"Мерцедес\" с номер ЕН 1797 ВК. Сумата е  в пакети, купюрите са по 50 лева. Срещнахме се пред кафенето \"Бели ружи\" с Нина Митева, съпругата на шефа на банката Александър Митев, и още няколко човека сред които и младият социалист от Дряново, а по късно и депутат Фидел Косев, си спомня Михайлов.

Разтоварвахме
пакетите с
парите на ръце

разказва той. Нямало отчетност, затова след няколко дни Михайлов казал на Румен Петков: \"Ако знаех, че няма да ги броите, щях да си взема един пакет\", а партийният лидер отвърнал \"Ами - да си взел\".
Като главен координатор на операцията се спряга Луканов. Аферата \"Акрам\" е единственият сравнително добре документиран случай за пълнене на прословутите \"куфарчета с пари\", които сложиха началото на посткомунистическия \"национално отговорен капитал\". Абулибде се изучил за десантчик в търновското военно училище и веднага след това станал сервитьор в луксозните заведения на старопрестолния град. Оженил се за българка и се преименувал на Ангел Радославов Златанов. В началото на 90-те вече бил популярен като \"Акрам къмпъни\", а също като \"Пирамида\", \"Вавилон\", \"Марка комерс\" или \"Шанс 58\" - според случая. Кредитите от банките е теглил той, давали му ги с препоръки от местните БСП-босове, парите постъпвали в партийните каси и там, по волята на босовете, пълнели съответните куфарчета. 
През май 1999г. Акрам бе убит при мистериозни обстоятелства в Испания и едноименното дело бе затлачено. Аферата остави още трупове след себе си. Застреляха се банкерите Михо Михов от Ловеч, Ангел Кабаиванов от Павликени и Александър Банков от Враца. Янко Савов-Яшко се спомина от инфаркт след визита на рекетьори. Гарантът за първия заем на палестинеца - Петър Петров, почина от тумор. Людмил Досев почти загуби разсъдъка си в Ловешкия затвор. Двама от замесените в аферата БСП-босове след това бяха възнаградени с кметски постове - Румен Стоманярски във Враца и Румен Петков в Плевен. Петков успява да излезе сух от аферата.
Общо 33 години лишаване от свобода при първоначален общ режим постанови едва тази година Великотърновският окръжен съд в шест ефективни и една условна присъда на обвиняемите по делото \"Акрам\".
Съдът постанови да бъде отнето в полза на държавата 1/5 от имуществото на всички подсъдими и ги лиши от правото да заемат служби и материално отговорни длъжности в държавни и общински учреждения и фирми. Инфлацията от 1992 г. насам, особено хиперинфлацията в началото на 1997 г. и последвалата деноминация на лева значително намалява обществената опасност от това деяние заради намаляването на отклонените суми, но наказанията се налагат за периода, когато са били теглени неправомерно, коментира след края на процеса председателят на съдебния състав Теодор Милев.
 (Следва в утрешния брой)

Имунитетът спасява Р. Петков от 8-годишна присъда за щети


Бившият плевенски кмет харчел бюджета на града за каквото си поиска

Екип на в. \"Атака\"

Любимият израз на предишния плевенски кмет и сегашен вътрешен министър Румен Петков е, че ще продължава да се грижи за парк \"Кайлъка\", независимо какво ще му коства това. Плевенчани обаче разбраха, че любовта на градоначалника към народния парк, който е държавна собственост, съвсем не е чиста и се изразява най-вече в определени обекти от \"Кайлъка\". Само намесата на Министерството на околната среда и водите и прокуратурата успява през 1997 и 1998 г. да възпре грандиозните планове на Румен Петков и приятелския му кръг, преди да направи от Кайлъка нещо средно между балкански дисниленд и зона за отдих на подбрани гости.
Сърцето на бъдещото съоръжение трябваше да бъде незаконна мотописта малко преди язовирите в \"Кайлъка\". Идеята за нея е на личния приятел на кмета Богдан Николов, шеф на Федерацията по мотоциклетизъм. За да осъществят плановете си по-лесно, Петков прави мотоциклетиста изпълнителен директор на основаната от Андрей Луканов фондация \"Кайлъка\" и на т. нар. Център за международно сътрудничество.
Основна дейност на този център бе да стопанисва бившата вила на ОК на БКП в близост до мотопистата. В нея отсядат ВИП гостите на кмета и се дават грандиозни гуляи.

Режийните минават за
сметка на общината

която бе наемател на вилата.
Ревизорите са установили, че от началото на 1997 г. до 30.IХ.1998 бюджетът на общината е утежнен с над 47 млн. лв. от разходите и поддръжката по експлоатацията на бившата вила на ОК на БКП. При наличието на две собствени общински вили кметът я наема за сметка на общината от държавна фирма \"Универс\" АД за срок от 3 години.
Идеята на Богдан Николов за мотописта обаче се проваля - сега теренът е пуст и буренясал. Единствено полуразрушена естакада напомня, че мястото е трябвало да стане център на мотоциклетния спорт на Балканите.
С приятелския си жест към Николов Петков е нанесъл на държавата и общината вреда в размер на 90 млн. лева, от които почти 30 млн. лева са санкцията от Министерството на околната среда. По този начин кметът драстично е нарушил правомощията си и това дало основание на окръжната прокурорка Евелина Попова да го отстрани от длъжността му. Нейното решение е отменил шефът на отдел \"Следствен\" в главна прокуратура Михаил Дойчев. Дойчев е също така прокурорът, прекратил делото за канала с крадени коли срещу мотоциклетиста и групата му.
Според ревизия на Държавен финансов контрол от края на 1998 г., през зимата на 1997 общината е платила неправомерно 15 млн. стари лева за строителството на паркинг в \"Кайлъка\". Отделно са дадени 17 млн. лв. за ремонта и изкърпването на трасе за биатлон в парка. Между другото този спорт никога не е имал сериозни традиции в Плевен, да не говорим, че развиването на такъв типично зимен спорт в сърцето на Дунавската равнина е неоправдано. Средствата за тези дейности са взети от перо \"Ремонт и поддръжка на улици\". Според ревизорите налице е документна измама, тъй като е вписано, че средствата са за \"Публична общинска собственост\", каквато \"Кайлъка\" не е.
Действията на кмета Петков са типичен пример за самоуправство и злоупотреба със служебно положение, казва след ревизията тогавашният областен управител инж. Милчо Илиев.
Всъщност ревизионният акт срещу кмета Румен Петков от 68 страници изобилства от примери за това как с лека ръка той взема пари от едно място и ги харчи съвсем не по предназначение.
Фрапиращи са и нарушенията му на Закона за държавните и общински поръчки, заради които Петков е \"удостоен\" с два акта за административно-наказателна отговорност.
С договор например, той е възложил инвеститорския контрол на общинска фирма \"Социалинвест\", която да определя поръчките за ремонтите на училищата в града. След ревизията заради нарушенията си Румен Петков е наказан със

7 акта от ДФК и
глоба от 60 минимални
работни заплати,

т. е. към 3600 лева. Митът, че Петков е бил добър кмет, рухва бързо - приемникът му Найден Зеленогорски наследява близо 5 млн. лв. задължения на общината, неплатени заплати от 5 месеца и неосигурено отопление на детските градини и училища в началото на зимата.
През 1999 година срещу Петков е образувано предварително производство за неправомерно използване на служебно положение и нанесени щети на общината в особено големи размери. Предвиденото в закона наказание за тези престъпления е затвор от 1 до 8 години, припомня Михаил Михайлов, бивш съратник на Румен Петков и сегашен съдебен заседател в Плевен. Делото обаче е прехвърлено в Ловеч, а по-късно е прекратено заради депутатския имунитет, с който се сдобива скандалният червен кмет.
 (Следва в утрешния брой)

Името на Румен Петков свързано с 11 неразкрити показни разстрела


Сред жертвите са партийни функционери и местни бизнесмени

Екип на в. \"Атака\"

Пак с крайградския парк Кайлъка е свързана друга страница от биографията на Петков.
Става въпрос за жилищния комплекс \"Кайлъка-юг\", изникнал върху земеделски земи в противоречие с нормативните забрани. Засегнати са интересите на хиляди хора. Ощетени са собствениците и наследниците на парцелите, но също и гражданите, закупили като трети добросъвестни лица апартаменти в 80-те новопостроени блока.
Първите разрешителни за строеж са издадени още през 1990, но част от тях липсват в архива на общината. През 1995 поземлената комисия отменя решенията за възстановяване на собствеността върху земеделските земи в местността \"Стражата\" и строителството се разгръща през мандата на Румен Петков. През март 1999 главният държавен инспектор от Дирекция \"Национален строителен контрол\" Светлана Гебрева разпорежда проверка по случая. Малко по-късно й лисват киселина в лицето.
Румен Петков е бил обвиняем и за незаконно раздадени общински жилища.
Едно от тях дал на

съдийката Татяна Хинова,
която прекрати делото

за незаконен общински кредит в размер на 1, 7 млрд. лв. по иск на областния управител на тогавашната Ловешка област, в чиито административни граници попадаше градът. Друго жилище дал на съдийката Весела Сахатчиева. Тя е племенница на Борислав Сахатчиев, бивш служител на ДС и съветник на плевенчанина със седем присъди Димитър Стойчев (Мити Черния). Мити Черния, освен обичаен заподозрян, е виден колекционер на изобразително изкуство още от 80-те години, когато страстта му го свързва с плевенчанина Светлин Русев.
По-същественото е, че Сахатчиева живее на съпружески начала с Валентин Георгиев (Вальо Жълтия). Като член на съдебен състав окръжната съдийка освобождава от запор автомобил и килограм златни бижута, иззети като доказателства от изгората й.
Румен Петков отпуска жилище на съдийката, защото на 11 април 2001 приключва разследване срещу Вальо Жълтия. То постъпва в прокуратурата с мнение, че той и приятелите му Гепела и Ханойчо са извършили шест бомбени атентата през март - юни 2000.
Осем дни по-късно сегашният плевенски кмет Найден Зеленогорски съобщава на брифинг, че поръчители на част от 25-те атентата в Плевен през 2000-2001 са хора, близки до Румен Петков. Той каза, че даже познава лично някои от тях и е дал имената им на специалните служби. 
Тези събития Жълтия преживява под домашен арест, тоест - в апартамента, даден от Румен Петков на съдийката Сахатчиева. Като става напечено, си вдига багажа и заминава за Испания. 
След показния разстрел на на Марио Иванов-Каратиста в хотел \"Ростов\" в присъствието на поп и съдия подозренията паднаха върху изгнаника в Испания. От местопрестъплението несръчно се опитал да се омете съдията Валери Цветанов. Всички погледи бяха вперени в

златните ланци на
колоритния поп Коце

и малцина забелязаха представителя на Темида съдия Цветанов сред участниците в драматичното събитие. А той съвсем не е случайна личност.
Когато Румен Петков попречил на полицаите да обискират вилата на фондация \"Кайлъка\", Цветанов бранел друг имот на мотоциклетиста - автосервиза му. След ареста на шефа отишъл да го посети в килията в нарушение на действащия ред.
Валери Цветанов има двойнствен живот  - единият като съдия, в който стигнал до поста председател на плевенския окръжен съд, а другият - като \"бизнесмен\". По втория път поел, като отворил неофициално ведомствено чейндж бюро за колегите си в съда. Разгърнал се, когато се захванал да пласира вносни автомобили. Вноса осигурявал спортсменът Богдан Николов.
В Плевен недоумяват как в града за последните години са станали 11 поръчкови убийства и нито едно от тях не е разкрито. Обяснението е, че загиналите по един или друг начин са били свързани със сегашния вътрешен министър Румен Петков.
Сред жертвите е адвокат Тодор Доровски, общински съветник от БСП и член на местното партийно ръководство. На 9 февруари 2002 г. е застрелян председетелят на Народната партия Величко Тодоров-Гото. След телефонна покана за среща с Петков, на 11.10. 2002 г. е убит бизнесменът Йото Григоров. Срещата между двамата била в бар \"Анаконда\". Роднините на жертвата получават мобилния му телефон с изтрити входящи повиквания.  През март същата година край града е намерен с куршум в тила инж. Михаил Караязов, зам.-шеф на областното ръководство на СДС и общински съветник. На 21.06. 2004 година е разстрелян пред дома му д-р Людмил Конов. В същата кооперация живеят депутатът от БСП Васил Антонов и шефът на регионалната служба за борба с организираната престъпност полк. Мирослав Николов. И това убийство остава неразкрито от полицията. Като награда за добрата работа шефът на РДВР в Плевен Илия Илиев е издигнат за главен секретар на МВР. Предложението е от министър Румен Петков, човекът който знае как да наказва и как да се отплаща. http://www.vestnikataka.com

 


Сходни връзки

Румен, момчето на Луканов, което се олива | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди