изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:13 EEST
НАД 40 % ОТ БЪЛГАРИТЕ С ВИСОКО КРЪВНО    
ТуризъмВ Албена се проведе първото училище по кардиология, организирано от фондация \"Академия кардиология\". Пред журналисти председателят на фондацията д-р Борислав Георгиев заяви, че според статиските 41 % от българите са хипертоници, а проучване на световната лига по хипертония сочело, че дори 45 % от населението страда от високо кръвно. \"Целта на училището по кардиология е да обучим лекарите в профилактика на сърдечно-съдовите заболявания.

Като цяло има напредък в откриваемостта - например само за 1 година са установени почти 600 хил. души с високо кръвно налягане\" - каза още д-р Георгиев.
Специалистите отчитат като слабост от страна на държавата липсата на статистики, които да дават данни за смъртността, откриваемостта и профилактиката на заболяванията на сърдечно-съдовата система. Друг голям проблем е достъп до лечението, смята още д-р Георгиев. \"Има клинични пътеки по всички големи заболязавия, но дали могат да си купят лекарствата масово пациентите, въпреки реинбоксацията от здравната каса\" - пита още специалистът. Председателят на фондацията изтъкна още, че за съжаление профилактиката на тези заболявания от страна на държавата е много на ниско ниво. \"Обикновените съвети, които даваме, е да се намали теглото, да се намали и употребата на сол и задължително веднъж годишно да се ходи на преглед\" - каза още д-р Георгиев.
 


Сходни връзки

НАД 40 % ОТ БЪЛГАРИТЕ С ВИСОКО КРЪВНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди