изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 19:01 EET
МИНИМАЛНИ ПРИСЪДИ ЗА АТЕНТАТОРИ, ВЗРИВИЛИ ПРОКУРОРСКИ АПАРТАМЕНТ    
Ред и сигурност Потърпевшият магистрат Румен Атанасов нарече бившия главен прокурор Никола Филчев хайванин и заяви, че не иска парите на такива, които искат да убият него и семейството му

 

При драконовски мерки за сигурност в Съдебната палата в Добрич вчера приключи делото срещу четирима души, които бяха обвинени в атентат срещу силистренския прокурор Румен Атанасов. Процесът бе насрочен да се гледа на втория етаж в заседателна зала №4, която от рано бе отцепена от съдебната охрана. Всички свидетели, вещи лица и журналисти трябваше да минат през още една проверка в сградата, след като преди това бяха претърсени и на входа. Подсъдимите пристигнаха в съдебната зала, оковани с белезници на ръцете и краката, и със специални колани на кръста, които не позволяват на обвиняемите да си движат ръцете. Четиримата бабаити бяха зорко охранявани от единайсет служители на реда в съда.    

В процеса, който се гледа като съкратено съдебно производство, атентаторите получиха минимални ефективни присъди. Те изцяло признаха вината си и фактите по обвинението. Това бе причината свидетелите и експертите да не бъдат изслушани и делото да приключи по бързата процедура. В ранния следобед магистратите постановиха и своето решение. Съдът даде 2 години и 8 месеца затвор при първоначален строг затворнически режим на Владимир Славов, като приспада първоначалното му задържане от 28 септември 2004 година. Димитър Братованов получи година и два месеца с мярка подписка и глоба 800 лв. Същата административна санкция отнесе и Димитър Георгиев, който бе осъден и на две години и четири месеца ефективна присъда. При него също ще бъде приспаднато първоначалното му задържане от 24 септември 2004 година. С мярка подписка и 800 лв. е Искрен Йорданов. Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред Апелативния съд във Варна.

Силистренският прокурор, който сега е на работа в правосъдното министерство - Румен Атанасов заяви, че няма да заведе граждански иск. \"Не ми трябват парите на такива хора\" - отсече той и допълни пред журналисти, че взривът е имал само една цел - да убие семейството му. По време на експлозията в дома са били съпругата му, двете му деца и той самият.

\"Оставете ме на мира. Тогавашният хайванин Никола Филчев, ме потърси едва на третия ден, след като бях вече медийна звезда\" - каза още Р. Атанасов, чийто апартамент бе взривен от четиримата подсъдими.

Гражданските искове на другите потърпевши от взрива - съседите на Атанасов, ще бъдат разгледани в друго съдебно производство.

НДТ припомня, че делото се гледа в Добрич, след като магистратите от Силистра са си направили отвод за разследване на случая, тъй като ставало дума за техен колега. Според обвинителния акт, докато излежавал присъда в затвора в Ловеч, 43-годишният Владимир Георгиев Савов започнал да обмисля как да отмъсти на прокурора Румен Атанасов, тъй като считал, че е виновен за многобройните му присъди. В затвора той се свързал с Димитър Русев Братованов /29/ и Димитър Николов Георгиев /31 /и двамата от Силистра/ и се договорили, когато излязат, да сложат взрив пред апартамента на прокурора. Предложил им 4000 лв. за услугата. Братованов и Георгиев се свързали с 30-годишния Искрен Йорданов, който им дал взрива. Задачата била изпълнена на 22 юли 2000 година, когато на междустълбищната площадка апашите сложили 1 кг тротил, запалителна течност и огнепроводен шнур, които поставили пред вратата на бившия прокурор, който сега работи като съдебен  инспектор към министерството на правосъдието. Те запалили фитила и избягали, а експлозията представлявала опасност за живота на живущи в 1-2 апартамента. Последвали значителни вреди за 10 апартамента на обща стойност 6556 лв. Владимир Славов е роден в Дулово, но живее в Силистра. Има богато криминално досие. Срещу него са образувани 10 предварителни производства за времето от 1998 до 2004 година. Според справките, срещу него в Силистра има приключени 5 следствени дела. От тях 4 са изпратени с мнение за съд, а на производство има още 9 следствени дела. През 2000 година е получил 6 години затвор за грабеж, но е бил освободен предсрочно на 20 декември 2002 година. Димитър Русев Братованов е осъждан 6 пъти, а Димитър Николов Георгиев има две присъди. Вчера Румен Атанасов заяви, че срещу Владимир Славов е образувал 4 дела. Той смята, че това е причината за взрива на неговия апартамент. Атанасов обаче не отговори на журналистически въпрос какви присъди трябва да получат четиримата атентатори, които са планирали взрива на прокурорски апартамент и са го изпълнили. Минималните присъди обаче поставят въпроса доколко е ефективна правосъдната ни система, която праща за по 2-3 години в затвора закоравели бабаити, а от друга страна осъжда младежи на по 10 години затвор, пипнати с по няколко грама дрога. НДТ

 


Сходни връзки

МИНИМАЛНИ ПРИСЪДИ ЗА АТЕНТАТОРИ, ВЗРИВИЛИ ПРОКУРОРСКИ АПАРТАМЕНТ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МИНИМАЛНИ ПРИСЪДИ ЗА АТЕНТАТОРИ, ВЗРИВИЛИ ПРОКУРОРСКИ АПАРТАМЕНТ
Автор: Anonymous да 2006-06-21 @ 10:42 EEST
Uj mnogo opasni s kolani za raze, a kolko im dali, te tragnali da ubiwat a izwednaj malko winowni!!!!!! Pazi Boje !

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди