изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:33 EEST
МАНАСТИР "СВЕТА ПЕТКА" - КЛИСУРСКА СВЕТА ОБИТЕЛ    
Общество\"И сега, в небесните чертози, с мъдрите девици като престоиш пред Христа моли се за нас, които почитаме честната ти памет\"

В първоначалния си вид Клисурският манастир \"Света Петка\" е бил построен по средата на древен римски път, свързващ София със село Брезник. Старата църква е била строена преди повече от 300 г., но за съжаление е рухнала под бремето на своите години през 1954 г. На нейно място е построена сегашната църква \"Света Петка\" - от игуменката Мария Магдалена (1896-1978 г.).
В сегашния си вид църквата е възстановена и изографисана цялостно след идването на схиигумения Мария Дохторова през 1954 г. Матушка Мария е родена през 1896 г. в Киев и изминала своя жизнен път в духовен подвиг в години на странничество в Гърция, Италия, Франция, Молдова, в манастири в някогашна Югославия - 25 години, и завършила благочестивия си живот през 1978 г. в България - в манастир \"Света Петка\".
Манастирът е благоустроен в днешния си прекрасен вид и той наистина е перлата на софийските манастири. Малко се знае за тази света обител. Въпреки това, посетителят не спира да се диви пред красотата на неговите стенописи, придружени от цитати от Библията, които се виждат на всички страни. Яркоцветни стенописи с библейски текстове има както върху църквата, така и върху монашеските части, външните стени и портата, което подсилва усещането за духовност и святост, излъчвано от това място. Видно е, че повечето от външните стенописи са правени сравнително скоро, но това по никакъв начин не намалява тяхната стойност. Яркостта и цветността на стенописите се подчертава допълнително от старите ниски сгради в монашеската част, през замазката на които прозира кирпич. В новата триетажна монашеска и съвременна сграда е изграден параклис \"Св. Архангел Гавраил\", осветен на 3 юли 1999 г.
Манастирът не предлага храна и спане. За сметка на това, в близкото курортно градче Банкя, известно със своите лековити минерални води, има богат избор от хотели, почивни домове и частни квартири.
Всеки, който пожелае да види \"Св. Петка\", лесно може да стигне до манастира. След като се излезе от София - в западна посока и се стигне Банкя, трябва да се поеме по асфалтиран път до манастира, който тръгва от центъра на градчето.
 


Сходни връзки

МАНАСТИР "СВЕТА ПЕТКА" - КЛИСУРСКА СВЕТА ОБИТЕЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди