изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 08:01 EEST
БЕЗВОДИЦА - ЩАСТЛИВОТО СЕЛО НА ЩЪРКЕЛИТЕ    
Общество80-годишният Никола Атанасов се грижи за пет щъркелови гнезда. Първите дългокраки заселници пристигнали в семейния му двор в болчишкото село през 1895 г. Щъркелите мърша не ядят и не могат да пренасят птичи грип, категоричен е бай Кольо

Домът и душата на 80-годишния бай Кольо Атанасов от балчишкото село Безводица са отворени за гости. Той посреща с развлекателните си разкази българи и чужденци, дошли да видят уникалната колекция от щъркелови гнезда. Той разказва за тези красиви птици и за любовта си към тях, която явно му се е предала в наследство.
Никола Атанасов е роден в с. Безводица на 16 март 1927 г. Основното и средното си образование завършил в Добрич, а висшето - по специалността "Икономика на строителството" във ВИНС-Варна. От 1955 г. до 1958 г. е учителствал в селата Орлова могила и Владимирово. Бил е началник на отдел "Снабдяване" във "ВиК" и "Птицекланица"- Добрич. Сега, 80-годишен, той е зам.-председател на земеделската кооперация в с. Безводица. Внуците и щъркелите радват старините му.
Произходът на фамилията на Никола Атанасов е от елховското село Лалково. Праотците му се установили в Безводица през 1877 г. Пътували две години пеш, докато стигнат до добруджанското село. Семейната къща, която и днес посреща гостите, е построена през 1896 г. Първите щъркели се "заселили" в двора година по-рано. Отначало гнездели на брястово дърво. След като то изсъхнало, се изместили на акацията, която се е запазила и до днес. Бай Кольо е направил другите четири щъркелови гнезда на електрически стълбове.
Първата щъркелова среща на Никола Атанасов не била особено щастлива, но е предопределила посветеността му на дългокраките гости през целия му живот. Бил момче, малкият кръстник на сватба. Както си играели, накарал кумеца си да се покатери на дървото и да свали едно малко щъркелче, за да си поиграят с него. Поиграли си с малкото и после го върнали в гнездото. И до днес помни потреса си от това, че след като се върнали, родителите-щъркели изхвърлили от гнездото, докосвано от човешка ръка, всички малки щъркелчета. Сега вече бай Кольо знае, че щъркелите са свещени птици за много религии. Има поверие, че ако развалиш щъркелово гнездо, ще умре някой в къщата ти. Никола Атанасов не само не разваля, но и изгражда нови гнезда, и се грижи за съществуващите. Разказва, че те изискват постоянни грижи. Под гнездата е натрупал камъни и ги е варосал, за да могат птиците да виждат, ако хищник тръгне да се катери към гнездото им. Искаш ли да имаш щъркели в двора си, най-важното е гнездата им да са много чисти, споделя тайната бай Кольо. И разказва, че тези птици не гнездят във всеки двор, избират стопанина си. Той трябва да полага грижи и да поддържа гнездата им. Затова той всяка есен разчиства клоните на акациевото дърво, за да не се оплете щъркеловото гнездо в клоните й. От НЕК пък му дават кран с кошница, за да поддържа гнездата, които са на електрическите стълбове. Затова пет семейства щъркели всяка година му гостуват и създават тук поколенията си.

Щъркелите пристигат у нас от Южна Африка след 23 март. Изминават 12 000 километра, като летят по 5 до 7 часа дневно. За подготовката на семейното гнездо първи идва мъжкият, който е по-едър от половинката си. След седмица пристига и женската. Веднага започват да оправят гнездото си. Мъжкият носи клоните, а женската само плете гнездото. След като го подготвят, започват любовния процес. Яйцата се излюпват до началото на май. После родителите се редуват да лежат върху яйцата, като се сменят на всеки два часа. Докато единият лежи, другият търси храна. Но, никога при дъжд мокрият щъркел не ляга върху яйцата, докато не изсъхне. След излюпването на малките щъркелчета родителите ги хранят, като носят храна и я слагат директно в устата им. Хранят ги така, докато малките пораснат. През това време винаги единият щъркел стои да пази малките да не паднат от гнездото, разказва бай Кольо. И обяснява, че малките растат много бързо. Когато станат с размерите на кокошка, започват да ги оставят сами в гнездото, а двамата родители тръгват да търсят храна. Когато посетихме двора на Никола Атанасов, заварихме в гнездото трите малки щъркелчета сами, докато техните родители бяха заминали да търсят храна.
Само една от петте двойки щъркели, които ежегодно гостуват в двора на Никола Атанасов, тази година има малки. Заради студената пролет другите гнезда останали без щъркелчета. Стопанинът обяснява, че когато пролетта е студена, младите щъркели не люпят яйцата си. Правят го само старите двойки. Така през 2003 г., когато пролетта била много топла, всяко щъркелово семейство имало по пет малки, на следваща година - по четири, а през миналата и настоящата година се излюпили само три щъркелчета.
Ако щъркелите пристигнат бодри, с изцапани крака, значи стопанската година ще е добра, обяснява Н. Атанасов. Така тази пролет пристигнали бодри, с червени крака, изцапани. Резултатите от жътвата на пшеницата, която приключи тези дни в кооперация "Безводица" с председател Кольо Великов, където Никола Атанасов е зам.-председател, са много добри, обясни нашият домакин.
Освен предвестници на пролетта, по щъркелите, оказва се, може да се гадае и каква ще е зимата. Ако те отлетят преди 22 август, зимата ще е люта и много рано ще настъпи, обяснява Никола Атанасов. И посочи, че през 1995 г. птиците си заминали на 16 август. Тогава бай Кольо предупредил председателя на кооперацията да сее пшеницата по-бързо, защото есента ще е кратка. Така се справили с една от най-тежките селскостопански години. Ако щъркелите отлетят между 22 август и 1 септември, зимата ще е нормална, но тръгнат ли на юг след 1 септември - може да не си купувате дърва и въглища, зимата ще е мека, снегът ще е малко, продължава да обяснява бай Кольо.
Попитахме бай Кольо дали не се притеснява, че щъркелите могат да донесат птичи грип. Но той е категоричен, че тези птици не се хранят с мърша, нито пият мътна вода, за да пренесат грип. Ядат жаби, мишки, змии, но само живи. Белият щъркел живее до 70 години, а черният - 50 години. Тези, които гнездят в двора на Никола Атанасов, са бели. В Добричка област има само едно гнездо с черни щъркели - по поречието на Суха река, до село Козлодуйци, разказва възрастният мъж. И добавя, че щъркелите са добри съседи. Човек живее с тях и те живеят с хората. Взаимно привикват с навиците си. Щъркелите са и много верни и грижовни съпрузи - не се развеждат, не сменят партньорите си. 
Възрастният мъж и петте му щъркелови гнезда са една от добруджанските атракции. Посещават го туристи - както българи, така и много чужденци. Щъркелите са голяма рядкост в Европа. Има ги в България и Северна Гърция, Румъния, Унгария, Полша и Украйна, обяснява бай Кольо. Затова и много западноевропейци идвали тук, за да видят на живо тази красива емблематична птица. Бай Кольо е изключително признателен на кмета на община Балчик Красимир Михайлов, който е съдействал за изграждането на малка приемна за гостите в двора му, където бяхме посрещнати и ние - на чаша димящо, ароматно кафе. За жалост, възрастният човек, не разполага с достатъчно средства, за да довърши санитарното помещение към нея и се надява отново да срещне разбиране от кмета на Балчик. Общината е финансирала и издаването на книгата на Никола Атанасов "История на щъркелите и на нашия род".
Никола Атанасов е убеден, че в което село има щъркели, има и щастие. Категоричен е, че това важи и за Безводица. И двете кооперации в селото работят добре, има три магазина за хранителни стоки, дискотека. 50 са децата в селото, които посещават училище и детска градина. Сега в Безводица живеят над 500 души.

 


Сходни връзки

БЕЗВОДИЦА - ЩАСТЛИВОТО СЕЛО НА ЩЪРКЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди