изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:59 EEST
АМАЗОНКА - ВОДАТА И ЗЕЛЕНИТЕ ДРОБОВЕ НА ПЛАНЕТАТА    
ЗабележителностиДжунглите на Амазонка все още крият тайни!

Устието на река Амазонка е открито през 1500 г. сл. Христа, когато испанска експедиция, предвождана от Винсънт Пинсън, навлиза в него и следва течението на реката в продължение на 80 км. След 40 години друг испански отряд от 50 човека, ръководен от пътешественика Франсиско де Орелян, извършва невероятен поход от Амазонка до Атлантическия океан. Едва през XIX век изследователите започват сериозно да изучават джунглите на Амазонка. От 1848 г. до 1859 г. английският естествоизпитател Хенри Бейтс открива хиляди нови видове насекоми, които до този момент са останали непознати за науката. Ботаникът Ричард Спрус успява да събере образци от 7000 неизвестни до този момент растения. Дълбоко в джунглата на Амазонка в Перу бяха открити и останки от древен комплекс, ограден с крепостна стена. Според изследователите, градът е бил населен преди около 1300 години от племето чачапоя. Селището, където вероятно са живели около 10 000 души, бе открито от американски и перуански учени след едномесечен поход в северните джунгли на Перу.
Индианците наричали Амазонка "Парана-Тинго", което означава "Кралица на реките".
Името си реката получила благодарение на испанските конкистадори, които воювайки по бреговете на великата река с индианците, били поразени от неустрашимата ярост на индианките, които се сражавали наравно с мъжете от племената. Отчаяните защитнички напомнили на испанците мита за древните амазонки и благодарение на тях реката получила името си - Амазонка.
И действително, тази река по всичките си параметри е най-голямата в света. Една четвърт от водите, вливащи се в световния океан от реките на цялата планета, са водите на Амазонка, които опресняват морето на 400 км от устието й. Нейният басейн заема най-голямата площ от всички речни басейни - около 7 млн. кв. км, а близките й по големина реки Конго в Африка и Мисисипи в Северна Америка заемат едва 3.5 млн. кв. км, т.е. два пъти по-малко. Амазонка събира водите на повече от 500 притока и на нейната територия може да се помести един цял континент - Австралия. В устието на реката е разположен най-големият в света речен остров - остров Маражо, който има площ 48 хил. кв. км, което позволява на неговата територия да се помести Нидерландия.
През дъждовния период, когато нивото на Амазонка се покачва средно с 20 м, бреговете й се превръщат в огромно море, от където тук-там стърчат върховете на дървета. Наклонът тук е много малък и океанските приливи се чувстват на хиляди километри от устието на реката. Особеност на амазонските приливи е т.нар. "гърмяща вода" - от сблъсъка между могъщата река и идващата насреща й приливна вълна, се образува 6-метров воден вал, който е увенчан с пенест гребен. Той се движи по повърхността на река и смита всичко по своя път.
Тропическите гори на Амазония покриват 6 млн. кв. км. По биологическо разнообразие това е най-богатата територия в света. Тук са събрани 20 % от всички видове растения на планетата, 10 % птици и бозайници. Амазонка пренася над 20 % запас от прясна вода на планетата. Във водите на реката има около 2000 различни видове риби, крокодили, гигантски анаконди, розови делфини. Тя приютява и едни от най-опасните хищни риби на света наречени пирани. Известно е също,че в нея живеят водните зелени отровни жаби.Племената живеещи в гората кръстена и на река Амазонка,топят върховете на стрелите си в отровата на тези жаби и по този начин убиват по лесно животните,които ги нападат или,с които се хранят. За съжаление обаче, водите на реката не могат да се използват за електродобив, поради малкият наклон на реката.
Реката извира от около 5000 м височина в най-голямата планинска верига в света наречена Анди и се влива в Атлантическия океан. В устието си тя е широка около 300 км, по-късно - 90 км и към средата си тя е широка 20 км. Амазонка е изключително широка. Толкова, че на 1500 км от устието и навътре могат да плават кораби.
 


Сходни връзки

АМАЗОНКА - ВОДАТА И ЗЕЛЕНИТЕ ДРОБОВЕ НА ПЛАНЕТАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди