изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:03 EET
В Родопите вирее чудодейно растение, което забавя стареенето    
ЗдравеМурсалският чай /Sideritis Scardica/ е едно от чудесата на Балканите. Билката е ендемит /вид, растящ само на едно място в света/-вирее единствено на Балканския полуостров, тя е  многогодишно тревисто растение, представител на семейство Устоцветни. Освен в Родопите се среща в Гърция, Албания и Македония, а гърците отдавна я продават на Германия като изключително лечебно свойство под името "гръцки чай".

У нас билката е била защитена до началото на 90-те, след което отново безконтролно започва да се бере. Това довежда до превръщането є в изчезващ вид. През 1996 г. билката е обявена отново за защитен вид и е под специален режим със забрана за събиране от естествените й находища. Но местното население винаги я е събирало. Най-сигурният път да се спаси едно растение от изчезване е от него да бъде създаден културен сорт, който може да се отглежда в плантации.
Японски учени, интересуващи се от феномена на родопското дълголетие, афишират готовност да финансират създаването на плантации и да изкупуват продукцията. Но още нищо не е направено по въпроса. По късно български екип култивира растението и започва да го отглежда.
Лечебните свойства на мурсалския чай са пренасяни във времето като легенда. Според народните поверия растението предпазва от рак, инсулт и инфаркт. Често може да чуем за билката да се използва названието  "българска виагра". Множество са и историите разказващи за американски и руски космонавти, които пиели от чая по време на подготовка за полети. Говори се, че той бил висша привилегия и за членовете на Политбюро на ЦК на БКП през седемдесетте години.
В Института по ботаника са установени напълно съставките на растението и активните вещества, които съдържа. Екстрактът от билката има общо укрепващи, лечебни и възстановяващи свойства. Той влияе успешно на чернодробни заболявания, действа противоанемично и е мощен антиоксидант. Приятно подсладен с балкански мед, има смекчаващо въздействие върху възпалените лигавици при кашлици, бронхити, остри и хронични трахеобронхити, задух. А най-изумителното му качество е, че забавя стареенето.
Чудодейната билка е едно от многото съкровища на Родопите. Всеки безпроблемноq би могъл да си приготви сам мурсалски чай, стига да си е набавил стръкче от растението. За готова напитка са нужни 10-15 гр. екстракт, потопени в  1000 гр. мека вода - гореща или студена, в зависимост от предпочитанията. Може да се подслади със захар или всякакви видове мед. http://www.vestnikataka.com
 


Сходни връзки

В Родопите вирее чудодейно растение, което забавя стареенето | 2 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
В Родопите вирее чудодейно растение, което забавя стареенето
Автор: Anonymous да 2007-01-11 @ 14:48 EET
от всяка аптека може да се купи мурсалски чай.силата му е когато е събиран с молитва към бог Дионисий.дарява на човек дълголетие до към 120години.трябва да се пие всеки месец по 7дни подред.добре е да се пие при растяща луна.за повече информация се свържете с мен-Доктор Недев-Доктор по парапсихология.град русе.inedev2007@mail.ru

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди