изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:47 EEST
ВЪВ ВРАНИНО ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТА НА ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ, ОТКРИХА ДЕТСКА ГРАДИНА    
НовиниРъководството на Ордена на рицарите на тамплиерите във Варна представи в каварненското село Вранино проекта за изграждане на дом за възрастни хора в селото. Домът ще се помещава в 3-етажната сграда на основното училище, което от 8 години не функционира.

Това не е хоспис, не е клиничен дом, където ще се лекуват болни хора и ще прекарват последните си дни, каза Павлин Павлов - представител на варненската фирма инвеститор \"Хост - БГ\" и един от ръководителите на Ордена на тамплиерите в морската столица. Според мен това ще бъде един хотел, роден дом за хора от една възраст, които искат да прекарат живота си сред свои връстници, в условия, които ще им позволяват да се чувстват като нормални хора, каза още Павлин Павлов.
   Проектът, който бе представен, се базира на опита на европейските домове за възрастни, а за основа са взети домове в Швеция и Норвегия. По предварителни разчети стойността на проекта няма да е по-малък от 5 млн. лева и ще може да бъде реализиран за около 1 година след първата копка. Но дотогава ще мине известно време за набавяне на необходимите разрешителни, обясни представителят на Ордена на тамплиерите.
  Домът във Вранино ще има 3 функционални отделения, 48 стаи с едно или две легла със санитарни възли и зали за обществени контакти на всеки етаж. Колкото са обитателите му, толкова ще бъде и броят на обслужващия персонал. Предполага се, че ще е около 70 човека. Те ще бъдат от Каварна и ще преминат на обучение по шведска учебна програма. Всеки един от персонала ще живее със семейството или обитателя, за който се грижи, ще бъде негов приятел, стана ясно на презентацията.
   На приземния етаж се предвижда да има хранителен корпус с ресторант за 60 места и градина с 80 места. Сегашният физкултурен салон ще бъде преоборудван в балнеолечебен център, който ще обслужва и жителите на  общината. Към него ще бъде развита клинична част с 3-4 кабинета. В тях лекари от Каварна ще преглеждат освен обитателите на дома и жителите на Вранино, при това безплатно.
   По думите на Павлин Павлов в дома ще се приемат и чужденци, като броят им няма да надвишава 40 на сто от всички живеещи в него. По неокончателни данни месечното пребиваване на един човек ще струва 600 лева.
   Преди да бъде представен проектът във Вранино беше открита новата целодневна детска градина в селото. ЦДГ \"Дъга\" вече се помещава в обновената сграда на селската здравна служба. Ремонтът е извършен от фирмата инвеститор и струва 50 000 лева. Трикольорната лента на детското заведение прерязаха кметът на общината Цонко Цонев и Румен Ралчев - приор на приорат България на Ордена на тамплиерите. Община Каварна дари на детската градина два климатика, кухненски робот и кафе машина, всяко от децата получи чанта с лакомства.
 


Сходни връзки

ВЪВ ВРАНИНО ПРЕДСТАВИХА ПРОЕКТА НА ДОМА ЗА ВЪЗРАСТНИ, ОТКРИХА ДЕТСКА ГРАДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди