изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:47 EEST
Ганеца гръмнал Луканов по поръчка на Илия Павлов    
НовиниВече покойният Илия Павлов е поръчителят на убийството на бившия премиер Андрей Луканов, който бе застрелян преди точно 10 години, обяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV Васил Филипов, екс-шеф на „Булгаргаз“.

Фактическият изпълнител на разстрела пък бил Ганчо Въчев, известен като Ганеца. Той бе спряган за един от най-големите автокрадци в страната.

Ганеца почина след зрелищно преследване от полицаи на столичната улица „Мърфи“ №8, когато бе прострелян в главата.

Филипов обяви, че има информацията от системата на МВР и каза, че е имало и политически, и икономически интереси по онова време, за да не се работи по тази версия.

По думите на бившия шеф на „Булгаргаз“ Луканов няма наследник, а убийството на Павлов е резултат от дългове.

През юни тази година Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдите, които Софийския градски съд бе дал за подсъдимите по делото за убийството на бившия премиер Андрей Луканов.

Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Юрий Ленев и Ангел Василев бяха изцяло признати за невинни за престъплението.

Няколко месеца по-късно - през септември, стана ясно, че двама от тях -  Алексей Кичатов и Александър Русов, ще съдят държавата

Исковите им молби за по над 50 000 лева са внесени в Софийския градски съд.

http://www.dnes.bg

10 години от убийството на Андрей Луканов

Преди 10 години в София пред дома му на улица „Латинка” беше застрелян бившият премиер Андрей Луканов.

На 2 октомври 1996 година около 9,15 - 9,20 ч. Андрей Луканов излязъл от жилището си и се отправил към собствения си автомобил \"Пежо 306\", паркиран на около 15 м пред входа на дома му.

В колата го чакал шофьорът му. Луканов влязъл в автомобила, но се сетил, че е забравил нещо. Излязъл от колата, приближил се до домофонната уредба и се опитал да се свърже със съпругата си.

През това време убиецът (според прокуратурата - Александър Русов) стрелял четири пъти по Андрей Луканов, от разстояние 1,5-2,5 метра с пистолета \"Макаров\".

Един от изстреляните куршуми попаднал в областта на дясното слепоочие на Андрей Луканов, а другите три - в гърба му. Експремиерът паднал на земята, а убиецът избягал.

На 28 ноември 2003 г. Софийският градски съд осъди на доживотен затвор, без право на замяна, четирима от подсъдимите по делото за убийството - Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев и Ангел Василев. Петият - Юрий Ленев, получи присъда доживотен затвор с право на замяна.

Русов и Кичатов бяха осъдени и за незаконно притежаване на взривно вещество и оръжие.

Софийският градски съд реши през ноември 2003 г. Георгиев, Ленев и Василев да платят разходите по делото - по 3400 лева всеки, Алексей Кичатов - 6600 лева, а Александър Русов - 3900 лева.

На 22 юли 2002 г. Русов и Кичатов се явиха в съдебната зала с видими следи от побой. Тогава се наложи линейка да ги откара в Института за спешна медицинска помощ \"Пирогов\". Двамата подсъдими заявиха, че четиримата конвоиращи полицаи са ги били, за да изтръгнат самопризнания от тях.

Версията на охраната бе, че Русов се е нахвърлил върху единия от полицаите, за да му вземе пистолета, а Кичатов е налетял да се бие. Лекарите установиха охлузвания по лицата и телата на подсъдимите.

На 8 юни т.г. Софийският апелативен съд отмени изцяло присъдите на Софийския градски съд. Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Юрий Ленев и Ангел Василев бяха изцяло признати за невинни за убийството на Луканов.

Само на Алексей Кичатов Апелативният съд присъди три години лишаване от свобода за притежаване на боеприпаси, но тъй като Кичатов е в ареста от 31 май 1999 г., на практика той вече е излежал тази присъда. Подсъдимият ще трябва да плати 2164 лева за разходи по делото.

Апелативният съд намери, че по безспорен начин е било установено единствено времето, мястото и механизма на убийството на Андрей Луканов\", съдиите сринаха и присъдата на Градския съд.

В качеството си на депутат и политик Луканов вземал дейно участие както в противопоставянето между парламентарно представените политически сили, така и в това между отделните фракции и крила в управляващата социалистическа партия.

В същото време проявявал и ясно изразен интерес към различни отрасли на икономиката и преди всичко към банковия сектор - по-специално към Банка за земеделски кредит АД, ПЧБ, както и към енергетиката и транзита на електроенергия и природен газ през територията на България за съседни страни.

С активното му участие било създадено българо-руско търговско дружество \"Топенерджи\" АД, в което Луканов заемал длъжността член на Управителния съвет до 8 август 1996 год., когато бил заменен.

Политическата дейност и икономическите интереси на Луканов довели до възникването на множество конфликти с негово участие. Най-сериозно медийно внимание получило противоборството му със Румен Спасов, смятан за вдъхновител и ръководител на група фирми, добили известност в публичното пространство като \"приятелски кръг \"Орион\".

В редица изказвания пред партийни форуми и в периодичния печат Луканов твърдял, че групировката е привилегирована от правителството на Жан Виденов, а пред свои съмишленици - Велислава Дърева, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, споделил и идеите си да бъде сменен самият кабинет и да се формира ново коалиционно правителство.

Двама от оправданите по делото за убийството на Андрей Луканов Алексей Кичатов и Александър Русов съдят държавата. Исковите им молби за по над 50 000 лева са внесени в Софийския градски съд.

Исковите молби срещу Министерството на правосъдието по Закона за отговорността на държавата са внесени на 7 юли в СГС. В тях Русов и Кичатов посочват, че искат обезщетение за нанесения им побой на 22 юли 2002 г. при докарването им в съда.

Делото по искане на Кичатов e насрочено за 13 ноември. Той е предявил иск за 55 000 лева, от които за физически болки и страдания - 25 000лв., и за морални вреди - 30 хил. лева, заедно със законната лихва.

Молбата на Русов е оставена без движение защото в нея има допусната техническа грешка.

Искът на Русов е за 65 000 лева, от които за физически болки - 35 000 лв., и за морални вреди - 30 000 лв.

http://www.dariknews.net/

 


Сходни връзки

Ганеца гръмнал Луканов по поръчка на Илия Павлов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди