изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:18 EET
Васил Филипов: Илия Павлов е поръчителят, а Ганчо Въчков, известен като Ганеца, е изпълнител на убийството на Андрей Луканов    
ИнтервютаВасил Филипов, бивш изпълнителен директор на “Булгаргаз” – гост в предаването “Тази сутрин” по БТВ



Водещ: Добро утро, г-н Филипов!
Васил Филипов: Добро утро!
Водещ: Какво знаете вие за убийството на Андрей Луканов и за една от версиите, която не е официална, разбира се, според българското правосъдие, възможни газови интереси да са довели до неговото убийство?
Васил Филипов: Сега бих желал да се върнем малко по-назад във времето, когато започна преходът, когато Андрей Луканов изживя звездния си миг, беше премиер на България.
Водещ: Пропуснах само да прочета и заглавието на в-к “Труд” днес – “Баща или кръстник на прехода” се казва в заглавието, посветено на Андрей Луканов.
Васил Филипов: По-скоро кръстник, според мен, не е баща. Вие знаете, че през 1988 г. имаше среща на един самолетоносач в Средиземно море, прие се една Малтийска декларация между Буш Старши и Горбачов, принципите за прехода, беше приета една формула, която не е споменавана в България, че трябва да се извърши раздържавяване по относително един непристъпен начин и да се тръгне вече към демокрация. Това нещо, знаете, в България не се получи раздържавяването. Единствено в България и Русия се извърши по мафиотски начин и за това преходът си имаше кръстник. И, за съжаление, Андрей Луканов, който, нали за починалите или нищо, или добро, беше един изключителен интелект, уважаван българин, но може би нямаше маниера да извърши този преход и да го удържи. За съжаление, той пусна в обръщение едни огромни средства, огромни пари, които бяха без покритие. В България се извърши една бясна покупка. След това последва инфлация. Оттам нататък Луканов го чакаше едно падение. Значи, неговия живот...
Водещ: Първо, като кръстник през 1989 г., 1996 есента как го заварва?
Васил Филипов: Вече той беше на края на силите си, имиджът му беше заминал, беше останал вече без подкрепа, без обкръжение в партията си, в Народното събрание (НС), не беше приеман и в Министерския съвет и той публично тогава обяви, че се оттегля от политиката и в газовия бизнес. По това време, вие знаете, че “Мултигруп” вилнееше, разрастваше се и окупираше всевъзможни доходоносни структури и институции и тук настана сблъсъкът между Луканов и “Мултигруп” и вече падението на Луканов започна след скандала в резиденция “Морозовка”, това е една резиденция на “Газпром”, стояща на 60 км от Москва, където се провежда тогавашната среща с акционерите на “Топ енерджи”. Присъстват и редица служители от “Булгаргаз”. След спорове каква да бъде заплатата на тогавашния изпълнителен директор на “Топ енерджи”, дали да бъде 12 хил. долара или по-малко, разговорът...
Водещ: За дребни суми са се...
Васил Филипов: Дребни суми, да, но редовни, месечни заплати..., се скарват, разговорът преминава в скандал, заплахи, обиди и т.н. Следва подписване на един договор, който вече сме го коментирали и към 22 септември 1996 г. делегацията се връща и вече в следващите дни се решава съдбата на ...
Водещ: С едно изречение - какъв договор са подписали там?
Васил Филипов: Договорът е тривиален, аз съм го споменавал вече, се приема една формула за цената на газа, която действа и днес, и благодарение на която ние купуваме по-скъп газ от европейците.
Водещ: Така.
Васил Филипов: В следващите дни след 22-ри вече се решава съдбата на Луканов.
Водещ: 22 септември 1996 г.?
Васил Филипов: 22-ри и по всичко личи, че Луканов е вече загубил покровителството и на московските си приятели, които дълго време, както се казва, тъй като той е роден там, там е учил и въобще там е възпитаван...
Водещ: Кой го е изместил пред тях?
Васил Филипов: Това е “Мултигруп” в лицето на Илия Павлов, защото вече...
Водещ: Децата изместват бащите. Така се оказва.
Васил Филипов: Така се оказва, нали има една българска приказка, ще кажа тя е малко нецензурна (...). За няколко дни се организира вече, явно се взема разрешението на Москва и на 27 септември Луканов е изваден от Управителния съвет на “Топ енерджи”. Снета му е охраната, мерцедесът му е прибран, джиесеми и всичко останало. Той става вече обикновен пешеходец.
Водещ: “Топ енерджи” е фирмата, която се готви да бъде посредник между руския газ и българския пазар?
Васил Филипов: Не само. “Топ енерджи” е фирмата на руския енергиен бизнес. Това е фирма, изнесена навън за, така, с една агресивна насоченост, да завземе територията на Балканския полуостров и да ръководи правилата за енергиен бизнес.
Водещ: Т.е. износ на руско влияние чрез газ?
Васил Филипов: Да. Това е износ на експанзия.
Водещ: Как се развиват в следващите няколко дни до 2 октомври взаимоотношенията “Мултигруп” – Андрей Луканов?
Васил Филипов: Сега аз, за да стигна до 2 октомври, ще спомена, че през 1999 г. след няколко месеца министър Бонев прочете една справка в Народното събрание в отговор на депутатско питане, където подчерта, нали, и осветли едно лице, което в България беше спрягано като автокрадец, като автоапаш, като взломаджия и т.н. Това е Ганчо Ганеца.
Водещ: Който беше обявен по едно време за автоджамбазин на републиката и беше убит...
Васил Филипов: И беше празнувал през тази година 150-тия си грабеж официално. Сега оказа се, че Ганеца по разработките на МВР е съучастник или изпълнител на над 19 поръчкови убийства.
Водещ: В кой период?
Васил Филипов: Това е официално обявено от министъра на вътрешните работи през тази година. Периодът е минало време, 1999 г. Ганеца, също така, често е засичан от органите на МВР, от оперативните служби, че е шофирал коли на “Мултигруп”, ежедневно е поддържал мобифонна връзка с един от най-близките сътрудници на Илия Павлов, осигурявана му е логистика, която е учудила, когато стана последното преследване на Ганеца и освобождаването на колата, от която е стрелял по преследващите го барети. Вътре се намират големи количества боеприпаси, гранати, (...) гранатомет, ръчни гранати, отбранителни, нападателни, взривови и т.н.
Водещ: С кого от “Мулитигруп” е поддържал връзка Ганеца?
Васил Филипов: Това го има в разработките, ще го спестя сега. Всеки...
Водещ: Вие твърдите, че въпросният покойник Ганеца, това е поредният покойник, за който сега си говорим, е бил изпълнителят на мокрите поръчки на “Мултигруп”?
Васил Филипов: Сега, в последствие, Ганеца нападна и един известен на българската общественост гражданин, който е в този бизнес също и за..., просто по една случайност, че до колата случайно спира полицейска кола Ганеца успява да му отмъкне само пистолета, но не успява да го застреля.
Водещ: Кой е този човек?
Васил Филипов: Ще го кажа друг път, просто да не го споменавам сега, да не притеснявам...
Водещ: Как се развива сега този триъгълник на взаимоотношения, според вас?
Васил Филипов: След като го освобождават вече от охрана, Луканов е беззащитен и се връща, както се казва, към услугите на бившия си шофьор бай Бесо Симеонов, който в свободните дни, когато не е на работа, го обслужва и в деня... Значи, тук се касае за бързо организиране на убийства. Това, което четяхме с години за тази група на Ангел Василев, това е смешно, за мен това са дебили. Пък да говоря за чужденците, които тук са се въртели и занимавали с такива неща, но българите аз не бих ги назначил и за полски пъдари, камо ли да организират с години някакво убийство, а...
Водещ: Заподозрените руснаци и украинци са се занимавали с такива неща в България, но не и пряко с убийството на Андрей Луканов.
Васил Филипов: Сега, дори да е имал някакви разговори, което не и изключено, това да са били на разработка. Това не са убийците на Луканов. Не са стрелците. Стрелецът е хладнокръвен, безцеремонен убиец, който...
Водещ: Че какво им пречи и те да са хладнокръвни?
Васил Филипов: Вижте сега, въпросът ... Те не са били толкова мотивирани. Дори и тези, които ги набеждават, че са ги организирали, уж имали някакви дългове към банка “Земеделски кредит”. Такива дългове много хора в България имат. Но те просто не правят впечатление и няколко милиона....
Водещ: Разкажете сега за този триъгълник, за който говорехте до момента. Как завършва до фаталния изстрел?
Васил Филипов: И тук се касае вече, след като Луканов вече опитва да се намеси и да завладее “Топ енерджи” и тази експанзионистична структура. Това е една от последните доходоносни структури на “Мултигруп”, сблъскват се интересите и така, съответно, “Мултигруп” вече до толкова се е разраснала, че тя представлява интерес на Москва като бъдеща пета колона за влияние в България. Това беше видно от връзките, от позициите, от структурите в България и т.н., дори и финансовите институции.
Водещ: Как завършва този момент само, защото времето ни притиска?
Васил Филипов: И накрая се стига до безцеремонното му застрелване.
Водещ: От?
Васил Филипов: От Ганеца.
Водещ: По нареждане?
Васил Филипов: На…, съответно, Илия Павлов е поръчителят. Нареждането е вероятно от човека, който е поддържал връзка. Има го в разработките. Това е леснодоказуемо. Значи, всичко това, което казах, го има в разработките на МВР.
Водещ: Вие от къде го знаете? Това искам да ви попитам.
Васил Филипов: От системата?
Водещ: От системата на кое?
Васил Филипов: На МВР.
Водещ: На МВР или на газовия бизнес?
Васил Филипов: Аз съм наблюдавал и съм анализирал всички дейности на Луканов и всичките му намерения, както неговите, така и на “Мултигруп”, така че нещата са леснобясними и са близки до истината.
Водещ: Имате ли достъп до масивите на МВР?
Васил Филипов: Това сме го коментирали с ръководството на МВР, но...
Водещ: С кое ръководство?
Васил Филипов: Тогавашното, но искам да ви кажа...Аз искам да направим и един извод накрая. Фактът го споменах вече. По тази версия не е работило, тъй като...
Водещ: Това е въпросът.
Васил Филипов: ...тъй като...
Водещ: Защо Васил Филипов идва и разказва десет години след смъртта на Андрей Луканов тази версия за неговото убийство, която звучи съвсем сензационно, защото вие назовавате и физическия убиец, наредител и мотиви, а десет години медиите пишат по тази версия и няма повдигнато обвинение за това?
Васил Филипов: “Мултигруп” бяха подкупили сериозни длъжностни лица в Главна прокуратура, които работиха за тях. Виждали сте ги на вратата на “Мултигруп”.
Водещ: Нищо не съм виждал. Кои са тези лица, г-н Филипов?
Васил Филипов: Ангел Ганев и Михаил Дойчев. Аз съм почти сигурен, че Ангел Ганев е прокурорът, който е ръководил, прокурорът от градска прокуратура, който е водел разследването и дето се вика – една измислена версия, която е, дето се вика, написана с насилие, с добавки, със заплахи.
Водещ: Кой има интерес версията да тръгне в погрешна посока? Политически интерес, икономически интерес...
Васил Филипов: Горе-долу всички.
Водещ: Управляващи или?
Васил Филипов: По това време виждате кои владееха паричните потоци, така че тия бяха невзрачни спорове.
Водещ: По това време от 1996 г., от 1997 г. има ново правителство, с нов премиер, с ново политическо мнозинство. “Мултигруп” става тогава враг
№ 1 на управляващите.
Васил Филипов: На някои управляващи…, вижте, аз съм убеден, че е имало и задкулисни разговори, а имат може би и общ кукловод. “Мултигруп” и някои хора от следващото правителство след 1996 г.
Водещ: Не е ли бил, така, умрял вече този кукловод?
Васил Филипов: Не. Следващият.
Водещ: Кой е наследникът на Андрей Луканов?
Васил Филипов: Според мен няма наследник. Хаосът започна, всички станаха боляри вече. Милионерите станаха стотици.
Водещ: А убийството на Илия Павлов като знак на възмездие ли идва или въпрос на други сделки, дългове?
Васил Филипов: Дългове на Илия Павлов.
Водещ: А уж казват, че за дългове не убиват.
Васил Филипов: Е, не, убиват, когато вече стане невъзможно или се отказват да се платят.
Водещ: Васил Филипов, бивш изпълнителен директор на “Булгаргаз” със своя, бих казал от журналистическа гледна точка, естествено, сензационна версия за убийството на Андрей Луканов – десет години по-късно. Убийството е извършено от Ганчо Въчков ли се казваше?
Васил Филипов: Ганчо Въчков Ганеца.
Водещ: По нареждане на “Мултигруп”.
Васил Филипов: Аз мисля, че е време да се съпоставят биологичните доказателства, които са намерени първоначално, и тези на Ганеца, след като...
Водещ: Ако се пазят в архивите на МВР.
Васил Филипов: Би трябвало да се пазят и да се стигне до истината и то по най-бързия начин.
Водещ: Десет години по-късно - може би тази сензационна версия ще възбуди духовете и по някакъв начин органите ще реагират, най-вече прокуратура, разбира се, и МВР.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Васил Филипов: Илия Павлов е поръчителят, а Ганчо Въчков, известен като Ганеца, е изпълнител на убийството на Андрей Луканов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди