изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 13:44 EEST
AES влезе в проекта за ветропарк край Каварна    
Икономика  Акции от проекта за изграждането на ветроенергиен парк край Каварна е придобила AES България, дъщерна на американската корпорация, която у нас изгражда заместващи мощности на площадката на ГЕЦ “Марица Изток 1”

Това съобщиха от дружеството без да уточняват размера на закупения  пакет, цената на сделката и предвидените инвестиции за участието в проекта за строеж на 120 мегаватов ветропарк на българското Черноморие.

Досегашният собственик на проекта “Гео Пауър” остава като партньор, допълниха от AES.

“Развитието на този ветроенергиен проект в Каварна съвпада със стратегията на AES да развива проекти за енергия от вятър в Европа, особено на пазари, където в бъдеще се очаква висок ръст.” каза Джон Ботъмли, който вече оглавява проекта.

В началото на годината американската корпорация създаде специален фонд за световни инвестиции в производство на енергия от възобновяеми източници и за енергоефективност.

С влизането си в проекта за ветропарка компанията разширява дейността си в България, където вече реализира строеж за нови мощности в ТЕЦ “Марица Изток 1”, на стойност 1,2 млрд. евро.

Надяваме се, че съвместната ни дейност ще отговори на световните тенденции за максимално оползотворяване на ресурсите от възобноваеми енергийни източници (ВЕИ), коментираха управителите на Гео Пауър Томас Функе и Димитър Христов.

Реализацията на ветропарка се очаква да бъдат спестени между 250 000 до 280 000 тона въглеродни емисии годишно, отбелязват от AES.

Спестените емисии въглероден двуокис от 2007 г. ще могат да се търгуват на българския и европейския пазар от всяка фирма, която е изпуснала в атмосферата по-малко от определените й от държавата количества, продавайки ги на онези, които са надвишили лимитите за замърсяване на въздуха .

AES присъства в 26 страни на 5 континента, има 14 регулирани енергоснабдителни предприятия с продажби за над 82 000 GWh. Компанията притежава 122 централи за производство на енергия с над 44 000 MW.

Гео Пауър е частна българо-немска компания, основана през 2003 г. за развитие ни реализация на инвестиционни проекти за добиване на енергия от ВЕИ. Ветропаркът в Каварна е пилотният проект, с който дружествата стартира работа. http://mediapool.bg/


 


Сходни връзки

AES влезе в проекта за ветропарк край Каварна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди