изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 19:24 EEST
"БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН" - ЕКСПОЗИЦИЯТА, В КОЯТО СИ ДАВАТ СРЕЩА НЯКОЛКО ЦИВИЛИЗАЦИИ    
ОбществоУникалната изложба обиколи страната, като показва макети на едни от най-забележителните ни паметници

С експозицията "България на длан" в звук и светлина, организаторите Съни Сънински  и Стефани Рачева представят първата част от етап на най-култовите сгради и местности в красивата ни Родина. По оригинален начин - чрез макети на различни обекти в страната, посетителите на изложбата могат да направят забавно пътешествие през векове и събития - от величествения нос Калиакра, до изпълнения с тайнственост и будещ преклонение у всеки българин /и не само/ Рилски манастир, през историческия връх Шипка до царствения Търновград, бунтовна Копривщица и вечно младата София.
Човек не може да не се възхити на умаленото копие на Рилската света обител - църквата "Рождество на Пресвета Богородица", Съборен храм на Рилски манастир, Хрельова кула, параклис "Преображение". Гледайки макета, който е и оригинално осветен и озвучен, човек се потапя в миналото, чак до Х век, когато е основан манастирът. Следващият обект, който потапя и омагьосва със свой собствен облик, е великият Царски Търновград. Макетът представя естествено защитените хълмове Царевец, Трапезица, Момина Крепост, които са красиво оформени от меандрите на течащата в подножието им река Янтра. Гледайки умаленото копие на столицата на Второто Българско царство, човек неминуемо изпитва силата и могъществото на братята Асен, Петър и Калоян, потапя се в дворцовите интриги от времето на Борил, усеща мъдростта на Иван-Александър и като че ли става участник в епичните битки на Иван Шишман и патриарх Евтимий.
Гледайки умаленото копие на нос Калиакра, човек чува прибоя на морето и става съпричастен с търговския разцвет на Добруджанското деспотство, както и със съдбата на 40-те девойки, предпочели смъртта пред плен от турските поробители. Не може да се подмине просто ей така и храм-паметник "Св. Александър Невски". Това е най-големият православен храм в Югоизточна Европа. И звънът на камбаните, които са на височина 53 метра, се чуват далеч зад пределите на София. Следващият макет, който заслужава възхитата на зрителя, е Царския дворец в София, където в момента се помещават Националната художествена галерия и Етнографският музей. С цялата си прелест блести и макетът на народния театър "Иван Вазов". С много финес е изработен и точен умален модел на Античния театър в Пловдив, който датира от римския период по нашите земи С великолепието си впечатляват още умалена Копривщица, разположена в сърцето на Средна гора и станала люлка на Априлското въстание, паметникът Шипка, както и храм-паметник "Рождество Христово" в град Шипка, Асеновата крепост. Сред макетите са и умалено копие на кораба "Радецки", крепостта "Баба Вида", катедралният храм "Св. Богородица" във Варна, Тракийската гробница край Казанлък и Мадарският конник.
Чрез този проект страната ни се утвърждава като целогодишна атрактивна туристическа дестинация, смята и ексдиректорът на Агенцията по туризъм, който е родом от Добрич, Бисер Ялъмов.
 


Сходни връзки

"БЪЛГАРИЯ НА ДЛАН" - ЕКСПОЗИЦИЯТА, В КОЯТО СИ ДАВАТ СРЕЩА НЯКОЛКО ЦИВИЛИЗАЦИИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди