изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:02 EET
НАЙ-ОТРОВНАТА ЗМИЯ В СВЕТА ГОСТУВА В ДОБРИЧ    
НовиниМожете да се запознаете също със страховитата черна мамба, с малко Нилско крокодилче и с кротка игуана, която дори да гушнете

Изключително интересна и екзотична изложба е подредена във фоайето на младежкия дом в Добрич. С експозицията в нашия град гостува Тракийското херпетологично дружество, чиято база се намира в Хасково. Представени са над 30 вида животни - влечуги, паяци, скорпион, игуана, крокодил и т.н. Особен интерес представлява най-отровната змия на земята, наречена тайпан. Отровата, която тя отделя при едно ухапване, може да убие 150 души, разказа председателят на дружеството Георги Русев. Друга много отровна змия, която също може да бъде видяна, е мамбата. Това е една от най-бързите змии в света, изключително агресивна и живее в Африка. Много малко терариуми я притежават. Освен зад стъкло, тези влечуги са поставени и зад решетка, а надписи предупреждават посетителите да внимават. Любопитство предизвиква и червената кобра, която изстрелва отровата си на разстояние от 3 до 5 метра. Спада към типичните африкански плюещи кобри. Тигровият питон пък идва от Югоизточна Азия и не е отровен. Достига дължина до седем метра и се храни предимно с дребни животни.
Интерес представлява също малкото Нилско крокодилче. То всъщност е само на година и половина и около 40 сантиметра. Представителите на тези видове обаче достигат до седем метра, живеят до 60 години и на определена възраст стават дори човекоядни. Срещат се в Западна, Централна и Източна Африка.
Единственото животно в изложбата, което не стои зад стъкло или решетка, е игуаната. Макар и не малка като размер, тя е кротка, може да бъде помилвана и дори взета на ръце. Нейната възраст е седем години, а дружеството притежава още десетина такива.
Тракийското херпетологично дружество притежава над 300 змии от повече от 70 вида, както и други екзотични животни. Те се внасят от Африка, Индонезия, Южна Америка и т.н. При някои от тях, например, проблем не е цената, а факта, че са много редки. Такава е черната мамба. Организацията развива сериозна научна дейност, като, например, произвежда отрова за серуми. Дружеството за пръв път гостува в Добрич, като визитата е по покана на младежкия дом.
Георги Русев се занимава с влечуги от около 20 години. Разбира се, за змиите се разказва какво ли не и повечето хора правят физиономия, когато се спомене за тях. "Всеки го е страх от змия, това е неизбежно" - сподели още Г. Русев, но добави, че е много важно да познаваш животните и да внимаваш при контактите с тях. Самият той е ухапван от змия неведнъж, като дори се наложило да лежи в болница.
 


Сходни връзки

НАЙ-ОТРОВНАТА ЗМИЯ В СВЕТА ГОСТУВА В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди