изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:10 EEST
Доц. Пламен Павлов: И до днес ние не сме намерили верния отговор как да се отърсим от последиците на Ньойския договор    
ИнтервютаНа днешния ден се навършват 87 години от подписването на Ньойския мирен договор. С него България губи Западна Тракия, Южна Добруджа и Западните покрайнини. Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението й в Първата световна война 1914-1918 г. Подписан е на 27 ноември в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страната на силите победителки - от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция 1919-1920 г. За фактите – известни и неизвестни около подписването на договора, и за последствията от него – радио “Фокус” – Велико Търново потърси доц. Пламен Павлов, преподавател в във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий

Фокус: Доц. Павлов, днес се навършват 87 години от подписването на Ньойския договор. Какво е значението му за България?
Доц. Пламен Павлов: Парадоксално е, че ние отбелязваме с такава последователност тази дата, която е една от най-черните в българската история. Това, разбира се, има своя дълбок смисъл. Ньойският договор на практика нанесе един от най-тежките удари върху българската история, държавност и нация, и това твърдение изобщо не е преувеличено. В някои отношения този договор може да бъде съизмерван с най-големите катастрофи от многовековната ни история, макар и при него българската държава да оцелява. В епохата на модерния национализъм и най-отвратителните му шовинистични прояви от страна на балканските ни съседи, Ньойския договор е едно тежко състояние на българската национална идея и като цяло за българската нация през целия период от времето на неговото подписване, до днес.
На този ден ние винаги отбелязваме колко хиляди километра е отнета от България, както и за огромните суми, които е принуждавана тогава страната ни да плаща. Това не е просто един договор, който да приключи битката между победени и победители. Той е натоварен с изключителна унизителност, на премахване на всякаква възможност на България да се стреми, дори и по мирен път, да възстанови своите естествени права. Нека не забравяме, че България е лишена от правото да има своя армия, въоръжените сили на платен принцип не могат да надхвърлят 3000 души. Изобщо договора е един от най-несправедливите не само в историята на България, но може да се каже и в историята на Европа и човечеството без преувеличение.
Фокус: То като че ли и до ден днешен страната ни не може да отърси от удара, който е получила тогава. Все по-често се говори за разделението на България, особено актуален сега е и казуса с т.нар. “македонски въпрос”...
Доц. Пламен Павлов: Действително е така. България не трябва никога да забравя злощастните последици от този договор. На практика, и до днес ние не сме намерили верния отговор как да се оттърсим от най-черните последици от договора. Особено опитите за изопачаване не само на историческата истина, но и опитите за манипулиране на съзнанието, продължават и до днес. Най-фрапантният случай е с т.нар. македонска нация. Ньойският договор създаде именно предпоставките Кралска Югославия и държавният македонизъм, създаден след Втората световна война вече като държавна идеология, са се опитат да променят съзнанието на около 2 000 000 българи в световен мащаб. Разбира се, на това не може да не се реагира.
Фокус: По Ваше мнение, защо именно сега въпроса с македонското малцинство е така актуален, той бе поставен за разглеждане дори и пред Европейския парламент?
Доц. Пламен Павлов: Аз, както и всички български историци, никога не съм признавал, че македонския въпрос е “македонски”. Това е българския въпрос в Македония - за правата, статута, самосъзнанието, за бъдещето на българите от Македония. Разбира се, в сферата на индивидуалните човешки права всеки има право да се самоопределя какъвто се чувства. Ние обаче не можем да признаем съществуването на македонска нация, на македонски език, изобщо на македонска идентичност в колективен план. Именно заради това, подобно на повечето български историци, не мога да призная не само македонско малцинство в България, но и изобщо съществуването на македонска нация. Тоест и в самата Македония имаме българско малцинство, тъй като мнозинството от хората там са българи. Естествено, както вече казах, въпрос на тяхна лична съвест и разбиране е какви се чувстват те. Опитът на една малка група от хора, представители на Европейския парламент, да налагат по безцеремонен и брутален начин на България някакво поведение по отношение на собствената й история, собствения й народ, е абсолютно безпрецедентен и на практика е повторение на този “Ньойски синдром” в европейската политика, на едно недобронамерено отношение към нас. Това може да се оприличи и на един своеобразен политически разисъм към българите.
Фокус: Съпоставяйки случилото се в миналото със ставащото днес, каква поука трябва да си извадим за в бъдеще?
Доц. Пламен Павлов: Ние общо взето сме доказали, че не винаги си вадим най-верните поуки като политическо поведение, особено на българските партии. Но Ньойската катастрофа и особено нейните последици, които са много по-тежки от самия акт на договора, никога не трябва да бъдат забравяни и те трябва да бъдат ръководно начало на българската политика вече в новите условия.
Нашето присъединяване на ЕС без съмнение е един изключително положителен факт в най-новата ни история. Това обаче трябва да продължи линията на духовно обединяване на българите по света. Тоест присъединяването ни към новите европейски реалности би трябвало постепенно да изкристализира една нова формула за преодоляването на неблагоприятните последици от 20 век, които се олицетворяват най-ярко от Ньойския договор. Тук не става дума за ревизия на граници, за войни, нито за вражди, а става дума за отстояване и признаване на естественото човешко право на една нация да съществува като такава, каквато е била през цялата си история.
Вероника ИВАНОВА
 


Сходни връзки

Доц. Пламен Павлов: И до днес ние не сме намерили верния отговор как да се отърсим от последиците на Ньойския договор | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди