изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 08:48 EET
ХОРАТА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕ ЖИВЕЯТ 10 ГОДИНИ ПО-МАЛКО    
Интервюта Пред "Нова добруджанска трибуна" д-р Албена Бешовска, която съветва да спазваме три правила за дълголетие:

- разнообразие на хранителни продукти, без прехранване

- ежедневна закуска

- поддържане на нормално тегло

Д-р Албена Бешовска е родена на 15 юли 1972 г. Завършва Природо-математическа гимназия "Иван Вазов" в Добрич, а след това - Медицински университет - Варна. От две години специализира "Хранене и диетика", а от година и половина работи в кабинета по диетика към Медицински център "Вива - феникс". Щастливо омъжена, с две деца - на 11 и на 7 години.

- Д-р Бешовска, какви пациенти най-често идват при Вас?

- Най-често идват пациенти със затлъстяване и с хронични заболявания, които имат връзка с храненето - хипертония, висок холестерол, остеопороза, заболявания на черния дроб и жлъчката, на панкреаса.

- Жените или мъжете по-често страдат от затлъстяване?

- Определено, като процентно съотношение, при жените затлъстяването е по- разпространено, за което има ред причини. Счита се, че в тялото на жената има по-голям брой мастни клетки. Разбира се, влиянието на женските полови хормони също си казва думата. Не на последно място, момчетата и мъжете от всички възрасти имат по-висока физическа активност.

- Какви са причините за затлъстяването?

- Има някои централно-нервни и хормонални заболявания, при които затлъстяването е част от клиничната картина. При много малка част от хората причината е такава. Най-често причините за затлъстяването са свързани с храненето. Много често те се залагат още в кърмаческа възраст. Когато детето системно се прехранва, в неговото тяло се образуват голям брой мастни клетки. В последствие в по-късна възраст при неправилно хранене много лесно тези мастни клетки могат да увеличат обема си и да се стигне до затлъстяване.

Основните грешки, които се допускат в ежедневното хранене са високата консумация на храни, богати на въглехидрати; високата консумация на мазнини; системната употреба на бира и концентрирани алкохолни напитки; липсата на пресни, сурови плодове и зеленчуци /особено през зимата/; нередовното хранене - един или два пъти през деня, като основното количество храна се приема вечер преди лягане.

- При повторно провеждане на "изпитана" вече диета, ще има ли тя същия резултат?

- Това е много индивидуално - зависи каква е диетата и каква е нейната продължителност. Много зависи и от съчетаването с физическа активност. Само с диета трудно се постигат резултати. Диетата и физическото натоварване вървят ръка за ръка.

- Каква диета препоръчвате Вие?

- Планираното провеждане на един разтоварителен ден в седмицата, само на ябълки и чай или ябълки и мляко, се отразява много добре на организма. Такъв разтоварителен ден може да се направи и след по-обилно прехранване предния ден. Продължителното оставане на такава диета обаче, за седмица или повече, крие риск от сериозно разстройване на вътрешното равновесие на организма, тъй като го лишава от основни хранителни вещества. В случая това са белтъчините. И тъй като организмът няма запас от белтъчини, той започва да разгражда собствената си белтъчна структура. Хората трябва да знаят, че различните диети, които се разпространяват, обикновено лишават организма от едно или няколко основни хранителни вещества. По тази причина, след постигане на намаляване на теглото и преминаване към нормален режим на хранене, килограмите много бързо се връщат до първоначалното тегло. Освен това, те не са съобразени с възрастовите особености, вкусовите предпочитания и най-вече с хроничните заболявания, които съпътстват затлъстяването. Добрата диета трябва да бъде съобразена с основните принципи на рационалното хранене, коригирани в зависимост от търсения ефект. Първо пациентът трябва за бъде обучен на основните правила, които трябва да спазва, за да постигне желаното редуциране на теглото. Второ, трябва да бъде научен как да подбира храните, които да консумира.

- При съставянето на диета за конкретен човек, какви правила се съблюдават?

- Когато диетата се състави за конкретния човек, се съобразяват редица неща: В ежедневното меню трябва да присъстват всички хранителни вещества, витамини и минерали в оптимално количество и те да бъдат правилно разпределени за деня. Трябва да се изгради правилен режим на хранене, който да се съобрази с времето на труд и почивка.

За да бъде реално приложима диетата, тя трябва да е съобразена с вкусовите предпочитания и навиците, финансовите възможности, с това какви продукти се намират в момента на пазара и, разбира се - със съпътстващите заболявания, ако има такива.

- Много често заменяме водата с безалкохолни напитки. Правилно ли е това и какво количество вода трябва ежедневно да консумираме?

- Не е. Нормално на ден трябва да се изпие литър и половина - два вода. Безалкохолното е носител на много калории, особено безалкохолните със захар. Ако трябва човек да заменя водата, по-добре да избере натурален сок или млечна напитка.

- По какъв начин влияе алкохолът на хранителния ни режим?

- Алкохолът е носител на т. нар. празни калории, т. е. внасят в организма енергия, без да носят никакви хранителни вещества. Това се отнася и за концентрирания алкохол, и за бирата.

- Дебелее ли българинът и къде са причините - в традиционната ни кухня или в безпаричието и консумацията на некачествени храни?

- И двете неща са верни. Традиционно в българската кухня се консумират много продукти от бяло брашно и много мазнини. Системната употреба на алкохол също има значение, както и ниската физическа активност.

По литературни данни в България около 1 милион души са с различни степани на затлъстяване, като затлъстели има във всички възрасти. Около 12-13% от децата са с наднормено тегло или затлъстяване, а в зряла възраст процентът нараства още повече. Тук искам да спомена още нещо интересно. Мащабни проучвания на американски учени върху начина на живот на хора, доживели до 80-85 г., са им позволили да формулират седем златни правила за здравословен начин на живот. Три от тези правила са свързани с храненето, а именно: разнообразие на хранителни продукти, без прехранване; ежедневна закуска; поддържане на нормално тегло.

Епидемиологични проучвания показват, че хората със затлъстяване живеят 10 години по-малко.

- Навлизаме в месеца, който се оказва най-опасен за талията. Какви мерки препоръчвате да вземем?

- След ден на по-голямо натоварване е хубаво човек да си направи един разтоварителен ден с ябълки и чай или с ябълки и кисело мляко. При всички положения, колкото и да е богата трапезата, трябва да се контролира количеството и качеството на храната, която се приема.

- Кои според Вас са основните правила, които трябва да спазваме в ежедневното си хранене, за да бъде то здравословно?

- Много е важен режимът на хранене. Храна трябва да се приема 3-4 пъти дневно, без да се стига до прехранване. Трябва де се предпочитат черните хлябове - ръжен и най-вече пълнозърнест. Всеки ден трябва да се приемат сурови плодове и зеленчуци, под формата на салати, десерти, междинни закуски. Във всички възможни случаи трябва захарните и сладките изделия да се заменят с пресни плодове. Млякото също трябва да присъства ежедневно в менюто. Добре е безалкохолните напитки да се заменят с натурални сокове или млечни напитки. Трябва да се избягват колбасите и мазните меса, а да се предпочитат пилешко, телешко и риба. Трябва да се избягва и системната употреба на алкохол.

Разговаря Татяна ИВАНОВА

 


Сходни връзки

ХОРАТА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕ ЖИВЕЯТ 10 ГОДИНИ ПО-МАЛКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди