изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 19:08 EEST
Инфаркт събра най-егоцентричния президент с личния му метеорит    
По света

Президентът на Туркменистан Сапармурат Ниязов почина на 66-годишна възраст, съобщи държавната телевизия в страната, цитирана от ВВС. 



Той е починал около 1.10 през нощта местно време след инфаркт. 

Ниязов става шеф на комунистическата партия на тогавашната република от СССР през 1985 година, а през 1991 е избран за първия президент на независим Туркменистан.

През 1999 година пък става президент доживот, благодарение на специален закон. По думите на анализатори, наследството, което оставя Ниязов, е тежко: по време на управлението му се сринаха много социални области в страната, като образование, здравеопазване и др.

Приживе Ниязов буквално създаде култ към собствената си личност, в който той бе окачествяван като Туркменбаши – лидерът на всички туркменистанци.

Цели градове, летища и дори месеци от годината бяха кръщавани на негово име. На него бе кръстен и метеорит

Името на Ниязов от няколко месеца носи и нов вид пъпеш, който се отличавал с “вкусния си аромат” и с “големия си размер”.

През август тази година той обеща да подари по един Мерцедес на всеки от министрите си по повод на петнадесетата година независимост на страната.

През 2005-та година пък Ниязов официално забрани пускането на музикални записи на каквито и да било обществени събития, по телевизията и на сватбени тържества, защото имали негативно влияние.  

Президентът въведе и редица абсурдни закони, като например този, забраняващ на мъжете да пускат брада или пък друг, който забрани слушането на радио в колата.

Ниязов заповяда и да му бъдат издигнати сума ти паметници на различни места в страната.
 
Той бе изключително нетолерантен към критиката и не позволяваше никаква политическа опозиция или свободна медиа в страната, в която живеят пет милиона души.
 
Един доста съмнителен опит за убийството му през 2002 година бе използван от Ниязов да смаже и малкото останали негови опоненти.

Всичките кандидати на парламентарните избори през декември 2004 година пък бяха негови поддръжници.

На изборите, естествено, не бяха допуснати чуждестранни наблюдатели.

Според анализатори, населената предимно с мюсюлмани страна с огромни петролни залежи, се изправя пред доста несигурно бъдеще след смъртта на Ниязов, тъй като практически няма ясен негов наследник.  http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Инфаркт събра най-егоцентричния президент с личния му метеорит | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди