изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:20 EEST
ЗАЩО КОСАТА ПАДА?    
Здраве

Неправилното хранене и над 30 заболявания могат да доведат до падането на косата.

Днес много хора се оплакват от това, че техните коси сивеят и падат(алопеция), с всеки ден се увеличава броят на плешивите и посивелите сред младите хора, без значение от възрастта, и това предизвиква безпокойство.



Много от хората са недоволни от своите коси. Някои казват, че вината е в химическите вещества и в цвета на косите, други твърдят, че екологията е виновна за лошото състояние на косите. Всеки си има своя причина, но никой не се замисля, че състоянието на косите зависи пряко от храненето на човека и състоянието на неговото здраве.

Пърхотът и падането на косите често се явяват следствие от недостига на биотин в менюто. Една пета част от биотина организмът взима от храната. Той се съдържа в черния дроб на животните и рибата, в яйчения жълтък, в бобовите растения, неочистения ориз, пшеницата, царевицата, орехите, гъбите и дрождите. Немного от него има и в зеленчуците, и съвсем малко в плодовете. Останалата част от биотина изработват бактериите, живеещи в червата. Затова е много необходимо да се употребяват млечнокисели продукта (кисело мляко, айран, йогурт).

Тънките и чупливи коси са следствие от недостига на сяра. Биотинът способства за транспорта на сярата. Сярата се съдържа в животинския, птичия и рибния черен дроб, в месото, в яйчния жълтък, в бобовите растения, особено в соята, в чесъна, в зелето. Необходима е белтъчна храна: месо, черен дроб, риба, жълтък, сирене, бобови растения. Важно е количеството на усвоения белтък, затова с месото може да се пие айран или бира. Количеството на животинските белтъци не трябва да бъде голямо. Ако вие сте вегетарианец, то всяка седмица трябва да изяждате четири белтъка и едно блюдо с бобови растения. жълтъкът е полезен и като средство за понижение на холестерина в кръвта.

Побеляването е следствие от недостига на цинк. Той се съдържа в сиренето, жълтъка, птичия и животинския черен дроб, орехите, чесъна, какаовия прах и шоколада.

Ако храносмилането е нарушено. Не могат да бъдат преброени жените, които се опитват с драстични диети да свалят излишните килограми и да намалят сантиметрите на талията. Това често довежда до нарушения на храносмилането. Сред най-разпространените са анорексията и булимията.Те влияят върху състоянието на косата. Но дори храносмилането да не е нарушено, диетите могат да предизвикат недостиг на витамини, белтъци, микроелементи. Милиони жени страдат от внезапно, с нищо необяснимо падане на коса. Често тази едва забележима промяна - или драстично забележима - е признак на някакво заболяване. И то е много по-сериозно, отколкото загубата на коса.

 rozali.com

 


Сходни връзки

ЗАЩО КОСАТА ПАДА? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди