изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 20:08 EEST
Ще правят лекарство против рак от яйца на генетично модифицирана кокошка    
ЛюбопитноУчени от института в Шотландия, където бе клонирана овцата Доли, създадоха генетично модифицирана кокошка, от чиито яйца може да се извлече лекарство против рак.

Ценното вещество се произвежда в белтъка на яйцата, поясниха учените от института Розлин в Единбург. То съдържа моноклонално антитяло - създадени в лабораторни условия протеини и човешки протеин, използвани за лечението на рак и други болести. Тези вещества се добиват трудно в лабораторни условия, твърдят учените. Според тях моноклоналните антитела, се произвеждат най-добре в промишлени биореактори, но изграждането на такива системи изисква твърде много време и средства.

Вече има генетично модифицирани крави, овце и кози, които произвеждат човешки протеини, в това число инсулин и вещество за лечение на муковисцидоза. Въпреки това учените преценили, че кокошките с краткия си жизнен цикъл и висока производителност на яйца, също могат да бъдат полезни. Протеините, които екипът от Розлин избрал да внедри в кокошите гени, са способни да лекуват меланома и различни тумори и вируси. Вече са създадени няколкостотин кокошки, способни да произвеждат ценните протеини.

http://btv.bg/

 


Сходни връзки

Ще правят лекарство против рак от яйца на генетично модифицирана кокошка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди