изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:31 EEST
Русия на второ място след САЩ по миграция    
По светаВ официален доклад на Световната банка, публикуван в средата на миналата седмица, се посочва, че Русия привлича все по-голям брой мигранти, които по брой са на второ място след САЩ. Недокументираните имигранти в Русия се оценяват между 3 и 3.5 млн. души.

Mного национални икономики са силно зависими от паричните преводи, които „гастарбайтерите" изпращат в родината си. Официалните данни сочат, че 20% от БВП на Молдова и Босна, както и над 10% в Албания, Армения и Таджикистан идват от подобен източник - а вероятно действителните цифри са дори и по-високи.

През 2002 официалните преброители в Русия откриха голямо количество градове - призраци в Далечния Север и Изток на страната. Едновременно с това, за десетилетието след падането на тоталитаризма населението на Москва е нараснало с 1.5 млн. души до 10.4 млн. души.

Докладът на Световната банка „Миграция и парични преводи: Източна Европа и бившия СССР" публикуван на 16 януари установява, че голяма част от миграцията в глобален мащаб идва именно от региона на бившия Съветски блок, като хората сменят градовете и дори държавите в търсене на по-добри условия за живот.

Според авторите на доклада, сред които е и Али Мансур, миграционните тенденции в региона ще се запазят и дори ще се засилят в бъдеще.

Причина за това ще е недостигът на население в трудоспособна възраст в Русия, след като младите хора със специални работни умения потърсят по-добър живот в Източна и Западна Европа и Северна Америка. Източници на работна сила вероятно ще са страните от Африка и Азия.

Работниците от Таджикистан, Киргизия, Армения, Грузия и Китай вече потичат към Русия и Казахстан, ползвайки се от обезлюдените региони в бившата СССР. Макар че миграцията е временна, или „циркулярна", никой не може да се изкаже за точния брой на китайците, търсещи работа в Русия.

Основните глобални миграционни потоци са от страните на ОНД за Русия и от Източна за Западна Европа. По-възрастните емигрират, за да останат, докато по-младите, образовани и необвързани работници понякога се връщат.

Ето списъкът на десетте приемащи най-много мигранти страни: САЩ, Русия, Германия, Украйна, Франция, Индия, Саудитска Арабия, Австралия, Казахстан, Полша. (Украйна и Полша служат като транзит на централно-азиатците по пътя им към западния свят).

Според Световната банка, миграционните процеси трябва да се управляват и да се подобрят. Защото от миграцията има много икономически ползи, но и вреди. На първо място вредна е нелегалната й форма, която ощетява самите работници, изключвайки ги от системата за социални грижи и здравеопазване.

Освен изтичането на мозъци, загубата на „изпращащата" страна се изразява в по-малко приходи от данъци, по-ниски работни заплати на неквалифицирания персонал и на легалните мигранти.

Заключението на доклада на СБ е, че двустранните съглашения по трудовата миграция не винаги са ефективни. Дадени са препоръки на страните как да се управлява потока на работна сила, така че с „циркулярна миграция" работниците да увеличат доходите си, да могат те да изпращат повече пари у дома, както и да предоставят на страната получените по време на странство специални умения.

http://money.ibox.bg

 


Сходни връзки

Русия на второ място след САЩ по миграция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди