изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:27 EEST
ГРИП И ПРОФИЛАКТИКА    
ЗдравеГрипът е едно от най-сериозните епидемични заболявания на всички времена и най-тежко протичащото остро вирусно заболяване през есенно-зимния сезон. Всяка година от грип се заразяват от 5-30 % от населението, а 95 % от заразените се разболяват, а в 47 % се получават усложнения.

 

Грипът се разпространява бързо по въздушно-капков път или чрез директен контакт.Типични симптоми са висока температура, кашлица, хрема, втрисане, възпалено гърло, болки в ставите и обща отпадналост. За разлика от другите простудни заболявания, грипът е заболяване на целия организъм. Той може да застраши живота на пациенти със слаба имунна система, като хора в напреднала възраст, пациенти със хронични заболявания и малки деца. С повишен риск от заразяване са здравните работници, хората заети и ползващи обществен транспорт, работещите в сферата на услугите, търговията, туризъм, и работещите при лоши атмосферни условия. При деца рискът е по-голям при тези които са във затворени колективи - детска ясла, градини и училища.

При тежки форми на грип често се стига до тежки необратими поражения на сърдечно-съдовата система, дихателните органи и централна нервна система.С висок риск от усложнения са хронично болните от белодробни заболявания (хроничен бронхит, енфизем, астма, брохиектазии, муковисцидоза), хронично болните от сърдечни заболявания (ИБС, СН, ритъмни нарушения, хипертонии). При диабетиците по време на грипна епидемия смъртността се увеличава до 15 %.Особено опасна е грипната инфекция за хората с бъбречна недостатъчност, бъбречни трансплантации и такива на хемодиализа.

При децата 80 % от рецидивите на бронхиална астма се свързват с вирусна респираторна инфекция. В 30-40 % като усложнения се развиват отити и пневмонии.

Грипът поразява хората от всички възрасти и националности. До 70 % от временната нетрудоспособност на населението в активна възраст се дължи на Грип и инфекции.

С оглед предотвратяването на грипни епидемии и намаляване на тежките усложнения от това заболяване на пазара се предлагат няколко вида ваксини, с които да се изгражда специфичен имунитет против грипното заболяване. Всички противогрипни ваксини съдържат актуалните за сезона грипни щамове, препоръчвани от Световната здравна организация и Европейския съюз. Разликата между тях е в различната технология на производство:

1. Първо поколение ваксини съдържат цели вирусни частици – защитават от грип ефикасно, но са с много тежки нежелани реакции.

2. Второ поколение – т. нар. Сплит ваксини – съдържат необходимите антигени плюс част от сърцевината на вируса.

3. Трето поколение – съдържа само необходимите частици от повърхността на вируса.

Второ и трето поколение са високо пречистени ваксини, но защитата която изграждат е под оптималната.

От 1997 год. се произвеждат ваксини от четвърто поколение, чрез т. нар. вирозомна технология. Вирозомите са частици, които по своята структура наподобяват по форма и размер този на грипния вирус без да съдържат частици от последния. Те стимулират естествената имунна реакция и по този начин стимулират оптимален имунен отговор при по-малко нежелани странични реакции. Такава ваксина на нашия пазар е Инфлексан, разрешена за употреба от септември 2004 г.

Успешната профилактика на това тежко остро вирусно заболяване, се състои единствено в прилагането на противогрипна ваксина. На българския лекарствен пазар се предлагат всички видове ваксини.

Но ако все пак, не сте си поставили ваксина, а искате да се спасите от настинка или грип е достатъчно да спазвате следните няколко правила:

  1. Яжте плодове и зеленчуци! Важни са най-вече витамините С, D

и Е. Съдържат се основно в киви, чушки, броколи, карфиол, слънчогледово олио и зехтин.

2. Движение и контрастни душове. Спортът активизира дишането и

помага на всички органи да получат достатъчно количество кислород. Това ги прави неуязвими към болестите. Сауната също укрепва имунната система. Тя може да бъде заместена с контрастни душове.

3. Промивки на носа със слаб солен разтвор държат вирусите на

настинката далеч, тъй като заздравяват лигавицата. При простуда лекари съветват да потопите краката си в гореща вода – това също помага. 

 Д-р Д. Арабаджиева

педиатър в ДКЦ 1-Добрич

 


Сходни връзки

ГРИП И ПРОФИЛАКТИКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди