изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 12:06 EEST
МОНЕТИ ОТ ВРЕМЕТО НА ДОБРОТИЦА ПРЕДСТАВИХАСПЕЦИАЛИСТИ ОТ БАН    
История Две монети от времето на деспот Добротица, открити при археологически разкопки на нос Калиакра през лятото на 2006 г., бяха представени днес пред публика в Каварна.

 

Находките са обработени в лабораторията на Археологическия институт и музей при БАН и ще се съхраняват в Историческия музей в Каварна, съобщи ръководителката на проучванията на Калиакра ст.н.с. Бони Петрунова. Според нея историческата стойност на монетите е три пъти по-висока от нумизматичната им цена, защото са открити в автентичната им среда в  гробница в така нареченото предградие на средновековния град.

   Това не са първите монети от епохата на деспот Добротица, откривани на Калиакра. През 70-те години на миналия век и през археологически сезон 2004/2005 г. в ръцете на учените също са попадали монети на добруджанския владетел. Този тип монети, според специалистката по нумизматика ст.н.с. д-р Дочка Аладжова, не са сечени в голямо количество, въпреки че 3 от тях попадат в Созопол.Този факт специалистката отдава на търговските връзки между Калиакра и Созопол, възможно е и жителите на крепостта да са използвали за износ порта на Созопол.

      По всяка вероятност монетите са сечени по времето на Добротица, след смъртта на Иван Александър,  имам основание да твърдя, че на Калиакра е имало монетарница, логично е един владетел да разполага с “монетен двор” в своята столица, каза още Бони Петрунова.

    Дочка Аладжова е категорична, че двете монети са образци на имитативното монетосечене от XIV век и се отличават от оригиналните монети на владетелите по своята изработка. Те имат отклонения в теглото, орязани с в краищата и са по-невзрачни от оригиналите. Въпреки това имитациите са стандартни монети, които са били в обръщение през XIV век и носят всички белези на епохата си, изтъкна специалистката по нумизматика.   

   Специалистките от БАН изтъкнаха и  други находки, открити по време на разкопките, с голяма историческа стойност. Така е прецизно изработена оловна пломба с два изправени лъва, между които има знаме. Тя е пристигнала в Калиакра от Венеция и доказва търговските и дипломатически отношения между Добруджанското деспотство и Венецианската република през XVв. По това време Венеция води война с Генуа и деспот Добротица подкрепя венецианците.

Димитър АПОСТОЛОВ

 

ОЩЕ СННИМКИ ОТ СЪБИТИЕТО

 


Сходни връзки

МОНЕТИ ОТ ВРЕМЕТО НА ДОБРОТИЦА ПРЕДСТАВИХАСПЕЦИАЛИСТИ ОТ БАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди