изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 18:53 EEST
МЪКАТА НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО: ПОЧИНАХА ТРИ ОТ ЧЕТИРИЗНАЧЕТАТА    
Здраве  Три от четиризначетата, които се родиха на 27 февруари в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, починаха до приключването на броя на НДТ, съобщи началникът на Отделението за новородени д-р Снежана Александрова.

Причината за смъртта е мозъчен кръвоизлив и начална хидроенцефалия. В по-ранните часове на деня, тя изрази опасения пред репортер на вестника, че няма големи шансове и за другите деца. Причините били в усложнената патологична бременност. Децата са страдали повече от месец в утробата на майка си, каза още началникът на отделението. Тя разказа, че още в деня след раждането им са потърсили съдействие от варненска болница с молба да бъдат приети две от бебетата. От там обаче отказали, тъй като и при тях било препълнено. Проведени били консулти и с двете специализирани клиники в София, но оттам заявили, че добричките специалисти правят всичко нужно.

Най-мъничкото бебе, което е 650 грама, се бори най-много, то е най-жизнено, каза още д-р Александрова. На въпрос на НДТ имало ли е обаждания от граждани и бизнесмени, които искат да помогнат на четиризначетата, тя отговори: "Звънят ми от сутринта, но от радиа, вестници и телевизии". От репортер на вестника д-р Александрова научи, че в централната си емисия “Нова ТВ” е съобщила, че са починали и четирите деца. Тя добави: “Това е прекалено. Днес цял ден от “Нова телевизия” никой не ми е звънял”.

 Екипът на НДТ изказва съболезнования на майката и нейните близки за тежката загуба на децата и заявява готовността си да помогне, с каквото е нужно, на родителите да преодолеят изключителната си скръб. НДТ

 

ЧЕТИРИЗНАЦИ-МОМЧЕТА СЕ РОДИХА В ДОБРИЧКАТА БОЛНИЦА - ИМА СЕРИОЗНИ ПРОБЛЕМИ

И четирите бебета са момчета, семейството има още един син - на 2 години и 7 месеца. Не достигат интензивните инкубатори, алармира началникът на Отделението за новородени д-р Снежана Александрова  

 

Родилката Цветелина Атанасова]

Едно от четиризначетата

Четиризнаци се родиха за първи път миналата вечер в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич. Бебетата - всичките момчета, са проплакали около 23 часа на 27 февруари, под грижите на началника на АГ-отделение д-р Трифон Йорданов и д-р Лъчезар Хаджиларски. Децата са родени по нормален начин. Първото появило се на бял свят момченце е с тегло 800 грама, следващите са съответно 650, 800 и 700 грама.

БЕБЕТАТА СА С ЕКСТРЕМНО НИСКО ТЕГЛО

и много са малки шансовете им за оцеляване, сподели пред репортер на НДТ началникът на Отделението за новородени д-р Снежана Александрова. Майката - Цветелина Влайкова, на 30 години, е родила бебетата на 6 месеца и половина. Лекари от АГ-отделение коментираха, че раждане преди седмия месец и тегло на бебетата под килограм по българските стандарти се води аборт. Първото бебе се появило главично, останалите три - седалищно. От доста време майката, която е лежала три месеца за задържане в АГ-отделение, е била със спонтанно спукан мехур. Досега не сме имали случай, в който толкова дълго време да сме задържали бебето, коментираха медици.

"ПЪРВОНАЧАЛНО, КОГАТО ДОЙДЕ В

болницата, сме се събирали по пет колеги да я гледаме. Това е рядък случай, защото е спонтанна бременност. Обикновено толкова многоплодна бременност се получава при стимулиране" - разказа д-р Хаджиларски. Той работи едва от началото на февруари в болницата в Добрич, преди това е бил лекар в Балчик. Д-р Хаджиларски допълни, че се наложило плацентата да бъде извадена мануално, тъй като не била достатъчно зряла, за да се отдели сама.

Две от децата показват явна симптоматика на увреждане на централната нервна система, каза д-р Александрова. Двете бебета с по-ниско тегло са в критично състояние, другите имат някакви шансове, но рисковете са много, допълни тя.

ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТРАГИЧНО,

техниката в отделението е крайно недостатъчна, беше въпрос на време едно такова многоплодно раждане да създаде много проблеми, сподели д-р Александрова. Не достигат интензивните инкубатори, едното от четиризначетата е настанено в обикновен. Там температурата е 32,5 градуса, а трябва да е 37, не можем да го стоплим, допълни д-р Александрова. Когато бебетата са се появили на бял свят, не е имало достатъчно дихателни апарати и се е наложило да се съберат наличните в болницата. Заради четирите новородени, едно бебе е лишено от интензивен инкубатор, а друго е прехвърлено във Варна. Отделението разполага с общо 7 ковьоза.

Новородените момченца все още нямат имена,

МАЙКА ИМ СЕ МОЛИ САМО ДА ОЦЕЛЕЯТ

Цветелина Влайкова е технолог в зърнобаза, завършила е висше образование в Пловдив. Съпругът й Наум монтира климатици в частна фирма. Семейството има още едно момче - Данаил, който е на две години и седем месеца. Цветелина споделя, че и в нейния род, и в този на мъжа й има близнаци, но много назад във времето, а не през поколение. Родителите на четиризначетата живеят на квартира. Само бебчетата да се оправят, след това ще търсим решение - каза Цветелина в отговор на въпрос как ще отгледат петте си деца.

ПОСЛЕДНОТО РАЖДАНЕ НА ТРИЗНАЦИ В ДОБРИЧ

беше в края на миналата година, спомнят си лекарите. Бебетата се появили на бял свят в сутрешните часове на 5 ноември. Тризначетата бяха две момченца и едно момиченце. Първа е проплакала дамата, след което я последвали и братчетата й. Бебетата са родени нормално, под грижите на д-р Стойчев и д-р Дянкова. Майката - 34-годишната Незила Ахмед, е от тервелското село Честименско. Семейството има още едно дете. Родителите не са знаели, че ще имат тризнаци. Жената постъпила да ражда в добричката болница по спешност. Най-малкото е тежало след раждането 1 200 грама. Децата са се родили два месеца преди термина на майката.

АГ-специалистите си спомнят за още едно раждане на тризнаци през юни 2004 година, когато на бял свят са се появили две момиченца и едно момченце. До тяхната поява тризнаци в Добрич не е имало 11 години. Във времето назад медиците се сещат за родените през октомври 1993 г. тризнаци в семейството на началната учителка Юлияна Любенова и Стоян Симеонов, тогава служител на БТК. Отглеждането на три деца - Симеон, Любомир и Радостина, е като вихрушка, но сплотява семейството, сподели преди години в интервю за НДТ Юлияна. НДТ

Снимки Мариела БОНЧЕВА

************************************

 Четиризнаци проплакаха за първи път в добричката болница

 Четиризнаци се родиха в добричката болница снощи в 22 часа, съобщи за Дарик началникът на отделението по неонатология д-р Снежана Александрова. 4-те бебета са момчета. Майката е 30-годишната добричлийка Цветелина Атанасова. Това е втора бременност за жената, която има още едно дете от първата си бременност.

Четиризнаците са заченати по естествен път. Родени са в началото на седмия месец. Новородените са с тегло от 650 до 800 грама всяко. В момента са на подпомагащо дишане.

Бебетата са твърде незрели и още е много рано да правим прогнози за оцеляването им, каза д-р Александрова. Според нея болницата е мобилизирала всичките си налични възможности за спасяването на четиризнаците. Въпреки това, обаче отделението спешно се нуждае от допълнителна специализирана техника за новородени.

Раждането на четиризнаци е първо в историята на добричката болница. До момента там са проплаквали само близнаци и тризнаци.

НДТ ПРИМОПНЯ НА ЧИТАТЕЛИТЕ СИ

Четиризнаци се очаква да се родят през тази година в болницата в Добрич    
 Четиризнаци се очаква да се родят през тази година в болницата в Добрич, съобщи за НДТ началникът на АГ-отделението д-р Трифон Йорданов. Майката е на 29 години и вече има едно дете. В момента е настанена в отделението, основното при нея е да е в покой, каза д-р Йорданов. При жената не са прилагани нито стимулация на овулацията, нито инвитро.

 

 Специалистът обясни, че стимулация на овулацията често води до многоплодни бременности, тя се прави при стерилитет. При 29-годишната жена почти е невъзможно да се стигне до термина, вероятно тя ще роди по-рано. Лекарите ще направят всичко възможно да удължат срока до появата на бял свят на бебетата й. Бременната е в петия месец, но матката й е голяма колкото в осмия. Първоначално лекарите предполагали, че децата ще са пет. Работя в болницата от 20 години, досега не сме имали четиризнаци, коментира началникът на АГ-отделението.

Почти двойно повече близнаци са проплакали през м.г. в болницата в Добрич, каза още д-р Йорданов. Родени са 25 двойки бебета, докато през 2005 г. са били 13. Семейство от тервелско село пък се сдоби с тризнаци. От АГ-отделението отчитат 9-процентен ръст на ражданията през 2006 Г. На бял свят са се появили 1 449 бебета, докато през предходната година са били 1 324. Жените, родили със секцио, са  280, процентът се задържа от предната година. Средно по една жена на месец ражда у дома си или в линейка, разказа още началникът на АГ-отделение. Такъв случай е имало и вчера. Майка на двама малчугани, която не е здравно осигурена, родила третото си дете в къщи.

През 2006 г. в отделението сме направили само една цезарова хистеректомия - премахване на матката след раждане, това е добър показател за дейността ни, коментира д-р Йорданов. За добрата работа на специалистите говори и намалението на седалищните раждания със секцио, които са 33 при 46 за предходната година. В края на м.г. д-р Калинкова обяви, че АГ-отделението е водещо в болницата по приходи, допълни д-р Йорданов. Той каза още, че имат настройката и възможността да работят по всички 15 клинични пътеки, които са залегнали в проекта за Национален рамков договор, тъй като отделението разполага с необходимия кадрови ресурс и медицинска апаратура. НДТ

 

ЧЕТИРИЗНАЦИ СЕ РОДИХА В УНИВЕРСИТЕТСКАТА БОЛНИЦА В ПЛОВДИВ    

Четиризнаци се родиха вторник вечер в Университетската болница в Пловдив.

Четирите бебета – две момиченца и две момченца, са с тегло между 1 кг и 1.25 кг. В момента те са в интензивен сектор, но са в задоволително състояние. Децата са Четиризнаци се родиха вторник вечер в Университетската болница в Пловдив. заченати по нормален път и според специалистите до момента в страната има само още един случай на раждане на четиризнаци.

ТРИЗНАЦИ ПРОПЛАКАХА В БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ    
ОбществоТризнаци се родиха в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, научи НДТ от началника на АГ-отделение д-р Трифон Йорданов.

Бебетата са се появили на бял свят в сутрешните часове на неделя, 5 ноември. Тризначетата са две момченца и едно момиченце. Първа е проплакала дамата, след което я последвали и братчетата й. Бебетата са родени нормално, под грижите на д-р Стойчев и д-р Дянкова. Майката - 34-годишната Незила Ахмед, е от тервелското село Честименско. Семейството има още едно дете.  Родителите не са знаели, че ще имат тризнаци, каза д-р Йорданов. Жената постъпила да ражда в добричката болница по спешност. Бебетата са настанени в Отделението на новородени, заради ниското си тегло са поставени в ковьози. Най-малкото тежи 1 200 грама, каза началникът на отделението д-р Снежана Александрова. Тя допълни, че децата са родени два месеца преди термина на майката. В добричката болница тризнаци не са се раждали от юни 2004 г., тогава на бял свят се появиха две момиченца и едно момченце.
Увеличение на броя на децата, родени от началото на годината, в сравнение с предходната, отчитат от АГ-отделението. Ако вървим с такива темпове, в края на годината ще имаме с около 100 бебета повече, което е 8-9 процента ръст, каза д-р Йорданов. НДТ

ПОВЕЧЕ ПОДРОБНОСТИ ЗА СЪБИТИЕТО ЧЕТЕТЕ В 21.00 ЧАСА И В УТРЕШНОТО ПЕЧАТНО ИЗДАНИЕ НА НДТ

 


Сходни връзки

МЪКАТА НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО: ПОЧИНАХА ТРИ ОТ ЧЕТИРИЗНАЧЕТАТА | 4 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
МЪКАТА НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО: ПОЧИНАХА ТРИ ОТ ЧЕТИРИЗНАЧЕТАТА
Автор: Anonymous да 2007-03-01 @ 23:29 EET

Poznavam Cveti ,stiskam palci za neq i za malkiq kasmet, im jelaq .

МЪКАТА НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО: ПОЧИНАХА ТРИ ОТ ЧЕТИРИЗНАЧЕТАТА
Автор: Anonymous да 2007-03-01 @ 23:49 EET
Trqbwa da si idiot da powqrwash 4e shte oceleqt tezi deca na 6.5meseca i takowa teglo ,taka 4e nishto nowo pod slanceto za Dobri4 ne mojaha da se izpraskat s 4etiriznaci .
МЪКАТА НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО: ПОЧИНАХА ТРИ ОТ ЧЕТИРИЗНАЧЕТАТА
Автор: Anonymous да 2007-03-02 @ 20:06 EET

Тази трагедия е най-големият шамар, който реалният живот в България нанесе на управляващите БСП-НДСВ-ДПС в деня, когато в парламента те приказваха, че няма проблеми в здравеопазването. Тази нещастна майка месеци преди това лекарите ви в Добрич трябваше да доведат в София при най-добрите специалисти,  в най-добрата болница. Пари за депутати има, а за майките от народа  няма.

МЪКАТА НА ЕДНО СЕМЕЙСТВО: ПОЧИНАХА ТРИ ОТ ЧЕТИРИЗНАЧЕТАТА
Автор: Anonymous да 2007-03-02 @ 21:56 EET
da se napravi akciya za sabirane na sredstva da se zakara ostanaloto jivo dete pri po dobri usloviya i pri po dobri specialisti -ot men 100 lv. tolkova sa mi vazmojnostite

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди