изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:18 EET
ЧЕТИРИЗНАЧЕТО Е СЪС СТАБИЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ    
ЗдравеЧетиризначето е със стабилни показатели, на изкуствено дишане, каза вчера за НДТ началникът на Отделението за новородени в Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич д-р Снежана Александрова.

 След като през миналата седмица починаха три от четирите бебета на 30-годишната Цветелина Влайкова, за живота си продължава да се бори най-малкото - с тегло 650 грама. Д-р Александрова каза още, че лекарите категорично са установили при две от вече починалите деца хидроенцефалия, като едното е било и с мозъчен кръвоизлив. Според нея, е много рано да се каже какво е състоянието на последното мъниче. "Ако преживее, сравнително рано във времето ще може да се види дали има сериозни увреждания, но най-категорично ще е след проследяване на нервно-психичното му развитие и едва след достигане на 6 месеца ще може да се коментира дали има трайни последици" - добави лекарката.
Направихме всичко възможно, за да задържим максимално многоплодната бременност, каза за НДТ началникът на АГ-отделение д-р Трифон Йорданов. Той разказа, че в доболничната помощ не е било установено, че бременността е многоплодна, а това е станало едва при постъпването на майката в болницата. "Реално не може да се говори за раждане, а за аборт и разликата е много голяма. Околоплодният мехур на едното от бебетата се спука още по време на шестия месец" - сподели лекарят. Той каза още, че бебетата не са се родили с кръвоизливи, можело те да са се появили в последствие - заради недоносеността на децата. Д-р Йорданов каза още, че бременността не е била патологична, а се е развивала напълно нормално. "Няма нищо нетипично, рисковете при многоплодната бременност са големи - при близнаци, тризнаци и особено при четиризнаци. Въпросът беше да се стигне до седмия месец" - обясни лекарят. Той разказа, че се е консултирал с проф. Козовски от Варна, който го е уверил, че са направили всичко възможно в един такъв случай. Акушер-гинекологът добави още, че не е било възможно да бъдат премахнати някои от плодовете, за да се запази един или два - с цел тяхното оживяване и добро развитие. Това било възможно на много ранен етап - до 10 дни след оплождането на яйцеклетката при метода ин витро. Многоплодната бременност на Цветелина е била установена чак в четвъртия месец, когато подобни действия са били немислими. Д-р Йорданов разказа още, че е предупредил родителите на бебетата за това какви са шансовете им да оживеят. Самата майка не е проявила желание да бъде преместена в друго здравно заведение, а и лекарите са категорични, че транспортирането й в нейното състояние би било много рисковано. Д-р Йорданов добави още, че ако все пак бременността е продължила до навършване на 7 месеца, то шансовете за оживяване на децата биха били много по-големи.
Само преди две години точно дете с тегло 650 грама бе спасено в добричката болница, каза д-р Александрова. "Случаят се различава от този единствено, че тогава детето бе родено в 29-ата седмица на бременността, докато сега става дума за 26-а седмица. Доста по-късното раждане дава и повече шансове за детето то да преживее" - коментира лекарката. Статистиката на отделението сочи, че през последните 10-15 години Добричка област е на челно място по раждания на недоносени деца. При нас бебетата с ниско тегло били 12-13 процента, а за страната - 8 на сто. НДТ

 


Сходни връзки

ЧЕТИРИЗНАЧЕТО Е СЪС СТАБИЛНИ ПОКАЗАТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди