изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:05 EEST
ВКС потвърди оправдателната присъда по делото за убийството на Андрей Луканов    
НовиниСофия. Върховният касационен съд остави в сила оправдателната присъда на Софийския апелативен съд по делото за убийството на бившия министър-председател Андрей Луканов, съобщиха от съда. Обвиняеми по делото са Ангел Василев, Георги Георгиев и украинците Александър Русов, Алексей Кичатов и Юри Ленев.

Върховният касационен съд споделя становището на Софийския апелативен съд, според което прокуратурата не е успяла да докаже обвинението по изискуемия от закона несъмнен начин. Съдът е взел предвид, че самопризнанията на обвиняемите са изтръгнати с насилие и една осъдителна присъда не би могла да се основава само на самопризнания. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Агенция “Фокус” припомня:

Делото “Луканов”...

Първият процес за убийството на Андрей Луканов е насрочен за 14 ноември 2001 г. заседанията са предвидени за 14 работни дни - делото трябва да приключи на 30 ноември. Петчленният състав, включващ двама съдии и трима съдебни заседатели, е председателстван от съдия Георги Георгиев, поел случая от Антон Станков, който е назначен за министър на правосъдието в кабинета на Симеон Сакскобургготски. Другият магистрат е Цветинка Пашкунова. Според обвинителния акт, внесен на 6 юни 2001 г. от прокурора Николай Кокинов, в убийството са замесени двама украинци и трима българи - соченият за физически убиец украинец Александър Русов, неговият сънародник Алексей Кичатов, бившият шеф на строителна фирма “Колонел” Ангел Василев, обвинен като поръчител, племенникът му Георги Георгиев от гр. Елин Пелин и бившият му служител Юри Ленев. Алексей Владимирович Кичатов, известен като Саша Жесткий (Твърдия, Безкомпромисния) живее в България от средата на 90-те години. Александър Михайлович Русов е заловен в началото на 2000 г. в Бургас.
Адвокатите на четирима от обвиняемите (с изключение на Марин Марковски - защитник на Русов) настояват делото да се прекрати и върне на прокуратурата, за да се присъединят и материалите от разследването на разстрела на украинеца Сергей Шанин, но искането им е отхвърлено от Софийски градски съд, който в 11,30 ч. дава ход на процеса. Предвижда се, че до 30 ноември ще бъдат призовани 131 свидетели и 36 експерти.
На 15 ноември съдът променя хода на съдебното следствие по делото. По искане на защитата на подсъдимите, вместо поискания разпит на свидетели, са изслушани вещи лица и експерти. Вещите лица не показват пряко участие на Александър Русов и Алексей Кичатов. Според назначената комплексна съдебно-медицинска експертиза откритите на местопроизшествието торба, яке и хартиен чувал, в който са намерени косми не са на убиеца. ДНК-експертите също така потвърждават, че петното върху дънковото яке на т.нар. клошар, смятан за физическият убиец, не е от кръвта на нито един от обвиняемите.
На 30 ноември 2001 г. един от основните свидетели - украинецът Олег Проценко, се отрича от показания пред столичен съдия, сочещи Русов и Кичатов като участници в заговора за убийството. Магистратите приемат, че Проценко е направил разкритията си под натиск, за да се отърве от отговорност по друг случай - „Шанин”. Делото е отложено за 14 февруари 2002 г., като дотогава обвиняемите Кичатов и Русов остават в затвора.
През първия ден на подновеното на 14.02.2002 г. дело са разпитвани бизнес-партньори на експремиера Луканов. До края на процеса се предвижда да бъдат разпитани още около 90 свидетели и вещи лица. Тъй като през ноември 2001 г. е отстранен един от съдебните заседатели, за повторни разпити са призовани наново приятели и съседи на Луканов.
След като прокуратурата предава неизвестни до момента аудиозаписи от разпитите на подсъдимите Юри Ленев и Алексей Кичатов, направени в края на май и началото на юни 1999 г., софийски градски съд отлага делото за 20 май 2002 г. На подновеното дело се предвижда да бъдат разпитани останалите около 30 свидетели. Делото отново е отложено - от Украйна не е пристигнала съдебната поръчка за призоваването като свидетели на украинците Владимир Шевчук и Александър Акимов. На обявената за следваща дата - 22 юли 2002 г. се очаква магистратите да разпитат още 14 свидетели, неявили се до този момент на процеса. На 22.07.2002 г. софийски градски съд отлага делото за следващия ден, като причината е сбиване между обвиняемите Алексей Кичатов и Александър Русов и конвоиращите ги полицаи, след което Русов припада в заседателната зала и се налага лекарска намеса и съдебно - медицинската експертиза. Тя е представена на следващия ден и показва, че двамата обвиняеми могат да участват в съдебния процес, независимо от видните синини и отоци по главите им.
На 23.07.2002 г. обрат в делото внасят показанията на единствения очевидец на разстрела - шофьорът на Луканов Веселин Симеонов, който отрича да е виждал показаните веществени доказателства, които според следствието принадлежат на убиеца.
За първи път Русов дава показания пред съдебните заседатели на 25.07.2002 г., като близо 3 часа разказва как е бил отвлечен от родината си и отрича да е замесен в убийството.
Софийски градски съд отлага делото за 21 октомври 2002 г. Тогава седмина от призованите свидетели отново не се явяват пред съда, за което е разпоредено да бъдат доведени принудително и им е наложена глоба.
Обявено е, че делото ще продължи през януари 2003 г. На разпитите, проведени на 22.01.2003 г. свидетел не разпознава оръжието, с което е извършено престъплението.
На заседанието на 11.03.2003 г. е обявено, че Министерство на вътрешните работи е използвало незаконно специални разузнавателни средства и делото е отложено за 22 април 2003 г. След подновяването Алексей Кичатов се отрича от показанията си, дадени в хода на разследването по делото. Следващото заседание - на 09.06.2003 г. е подновено с няколко очни ставки. На заседание на следващия ден делото е отложено за 10 септември 2003 г.
На 10 септември 2003 делото отново е отложено заради неявяване на призованите свидетели. В залата не се явява и преводачът на подсъдимите Александър Русов и Алексей Кичатов.
Следващото заседание е насрочено за 10 ноември 2003 година, когато делото е отложено за 12 ноември, тъй като ключовата ДНК-експертиза, която трябва да установи дали космите, намерени на местопрестъплението са на обвиняемите украинци Русов и Кичатов, не е внесена в деловодството на съда. С българските методи, експертите не успяват да извлекат геном от космите, открити на местопрестъплението, за да го сравнят с генома на Русов и Кичатов. Затова съдът назначава специална ДНК-експертиза по нов метод, която струва 7000 лева и всички материали и консумативи за нея трябва да бъдат доставени от САЩ.
На 12-ти става ясно, че заключението на ДНК експертизата на 6-те косъма, намерени в торбата на убиеца на бившия премиер, е отрицателна. Експертите на МВР са категорични, че намерените косми са различни от тези на двамата обвиняеми - Александър Русов и Алексей Кичатов. Според експертите 6-те косъма не са и от техни роднини по майчина линия. Те принадлежат на 6 различни човека.
На следващия ден е изслушана пледоарията на обвинението. Прокурорът Николай Кокинов иска доживотен затвор без право на замяна за петимата подсъдими. Прокурорът призова съдът да повярва на самопризнанията на трима от подсъдимите, направени по време на разследването. Девет свидетелски показания цитира прокурорът, за да обоснове мотива за организиране на покушението - недоволството от отношението на Луканов към икономическата политика на правителството на Жан Виденов, което засягало бизнесинтересите на кръга „Орион\". Бившият премиер искал кабинетът да бъде свален и да бъде съставено ново коалиционно правителство.
От своя страна защитата обявява, че обвинението е недоказано и нелогично.
Решава се присъдите по делото за убийството на Андрей Луканов да бъдат прочетени на 28 ноември 2003 година.
На заседанието на 28 ноември подсъдимите получават доживотни присъди без право на замяна, при първоначално специален режим на изтърпяване на наказанието. Александър Русов е обвинен, че е физически извършител на престъплението, строителният предприемач Ангел Василев е обявен за поръчител, а племенникът му Георги Георгиев, шофьорът на Василев Юрий Ленев и Алексей Кичатов за подбудители и съучастници. Осъдените трябва да заплатят и разноските по делото, съответно Георгиев, Ленев и Василев - по 3442 лева, Русов - 3957 лева и Кичатов - 6657 лева.
През януари 2004 година Софийски градски съд огласява и мотивите за осъдителните присъди. В документа се посочва, че самопризнанията на подсъдимия Кичатов и тези на подсъдимите Георгиев и Ленев са последователни, еднопосочни, непротиворечиви, подробни и напълно кореспондиращи помежду си. Съдът не се съгласява със защитата, че дадените обяснения пред следователя са резултат на манипулация и моделиране от следствените органи.
Според съда безспорно е установено по делото и времето, мястото и начина, по който подсъдимият Кичатов е придобил пистолета \"Макаров\" без фабрични номера, калибър 9 мм с пълнител и заглушител - средство на престъплението, както и местата, на които оръжието е било съхранявано до предоставянето му на Русов. Съдиите са приели, че това се установява чрез обясненията на подсъдимия Кичатов, дадени в досъдебното производство и от показанията на свидетели. В мотивите си съдът е посочил, че в свидетелските показания на Юрий Ленев и Георги Георгиев достоверно се обяснява за разговори между тях, при които те са получили информация от Ангел Василев конкретно кое лице трябва да бъде физически отстранено, за вътрешната им борба по този повод, преди да дадат съгласието си за участие в престъплението; за размера на сумата, уговаряна за изплащане и предприетите действия за изпълнение на тази поръчка, включително и за заплахите, които са получили от Василев при евентуален отказ.
На 7 февруари 2005 г. се провежда поредното заседание. Като свидетели се явяват Бойко Рашков, Чавдар Добрев ,Дончо Атанасов, Веселин Пеев и др. Бойко Рашков, бивш директор на Националното следствие заявява, че има изчезнали материали свързани с разследването на убийството на Андрей Луканов. Той казва още, че подсъдимите са малтретирани. Разпитаните Чавдар Добрев и Дончо Атанасов разказват за конфликта между Андрей Луканов и Илия Павлов. Делото е отложено за май.
На 9 май Софийски апелативен съд отново гледа делото за убийството на Андрей Луканов. Този път като свидетел се явява Ангел Георгиев, бивш стюард на кораба “Средец”, но не се провежда разпит тъй като делото се отлага. Причината за отлагането е, че адвокатката на един от подсъдимите е в майчинство и не може да се яви в съда. Ангел Георгиев е един от ключовите свидетели по делото, но не е открит, за да се яви в съда. Александър Русов твърди, че именно с кораба, на който Георгиев е бил стюард, е доведен в България.
На 1 юни 2006 г. апелативният прокурор по делото иска от съда да потвърди присъдите на подсъдимите, постановени им от първоинстанционния съд - Софийски градски съд. Според прокуратурата, определението на първоинстанционния съд е било правилно и законосъобразно, защото от всички събрани доказателствени материали по делото ставало ясно, че именно петимата подсъдими са замисляли, организирали и извършили убийството на бившия премиер Андрей Луканов. Прокурорът поиска от съда да не взима предвид данните за физическо насилие на част от подсъдимите, тъй като обясненията, дадени от тях, в резултат на това насилие били събрани от полицейски орган, който по тогава действащото законодателство не можел да събира доказателства в досъдебното производство.
На заседанието на Върховния касационен съд стана ясно, че един от мотивите за протеста на прокуратурата е печатна грешка в решението на долната инстанция. В мотивите за отмяна на присъдите на второинстанционния съд е записано, че съдът отменя присъдите от 2006 година на първоинстанционния съд. Печатната грешка се състои в това, че присъдите на Софийски градски съд са от 2003 година, а не от 2006 година. Прокурорът по делото пък обяви, че ще сезира главния прокурор Борис Велчев за упражненото полицейско насилие върху обвиняемите по време на досъдебното производство. Съдът трябваше да реши в едномесечен срок.
 


Сходни връзки

ВКС потвърди оправдателната присъда по делото за убийството на Андрей Луканов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.21 секунди