изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:52 EEST
Ботьо Ботев: Двамата украинци са виновни за убийството на Андрей Луканов    
ИнтервютаБотьо Ботев – бивш началник отдел \"Престъпления против личността\" при МВР, в интервю за Би Ти Ви


Водещ: Делото за убийството на Андрей Луканов е дело уникат. За него не може да се говори 10, 15 или 20 минути или трябва да се напише книга или поне два часа, за да може да бъде разказано всичко по него. Току-що това ми каза топ полицаят Ботьо Ботев, с който си говорихме, преди да започне това интервю. Ние продължаваме да следим това дело, макар че то падна в съда на най-върховна инстанция, обвиняемите от МВР бяха напълно оправдани, дори в мотивите на Върховния касационен съд, който повтаря тези от Апелативния, е написано, че няма преки доказателства, няма въобще доказателства физическите убийци да са извършили това убийство и да са оставили така, да се каже, следи на местопрестъплението. Това дело стана известно с нещо още друго. Две неща основно. Също така скандално. За насилието, което било упражнено върху обвиняемите от МВР, за т. нар. къща на ужасите в Копривщица. Разбира се, основната фигура от страна на МВР това е топ полицаят Ботьо Ботев, човекът, който работи от край до край и разплита това дело. Той гостува при нас ден след като беше основният обвиняем, посочен за мозъка на цялото престъпление, поне от видимата му част, Ангел Василев, та тук е Ботьо Ботев. Здравейте.
Ботьо Ботев: Добро утро.
Водещ: Как приемате мотивите на съда, мнението на съда, че тези, които вие заловихте, разработихте и представихте на съдебните органи, са невинни? Не са убили Луканов.
Ботьо Ботев: По принцип решение и становище на съда не се коментират. Но все пак, има гражданска позиция. Считам, че рано или късно историята ще даде своето място и своя дан по отношение на този случай. Убеден съм в това.
Водещ: Вие сте убеден, че това са убийците всъщност?
Ботьо Ботев: Естествено.
Водещ: Това са убийците.
Ботьо Ботев: Това са убийците на базата на всичко онова, което е събрано по това дело. Въпросът е как са интерпретирани нещата. Това е друга тема.
Водещ: Примерно всички доказателства ли, които свързваха физическите убийци с Андрей Луканов в сутринта на убийството, местопрестъплението, бяха в мотивите на съда? Там пише, че няма доказателства въобще двамата украинци да са присъствали на това място по това време. Кичатов и Русов.
Ботьо Ботев: Това е наистина верига от факти, обстоятелства, които са навързани в цялата тази ситуация. Много е трудно нещо, което е работено в рамките на шест години, а конкретно по отношение са самата реализация по случая близо две години. И цялата тази информация, която е събирана капка по капка и която е реализирана впоследствие с процесуални форми и средства, много е трудно да се обясни. Но аз считам, че в делото са предостатъчно доказателства, свързани с участието на въпросните лица. Въпросът е, разбира се, каква е оценката, какъв е анализът, кое как се отхвърля поради редица процесуални, така да се каже...
Водещ: Запетайки...
Ботьо Ботев: Запетайки. Това е другата страна на историята.
Водещ: Ето примерно се сещам, че освен пистолета, за който се оказа според съда, че няма данни те да са го хващали и т.н., имаше там една чанта, за чиято чанта вие имахте едно мнение, а съдът въобще не я пише в своите мотиви.
Ботьо Ботев: Напротив. Обсъжда се.
Водещ: Обсъжда се чантата.
Ботьо Ботев: Обсъжда се и в първата инстанция...
Водещ: Ами защо тогава не се използва?
Ботьо Ботев: Тази чанта, за която казвате вие, е чанта, оставена от убиеца на местопрестъплението, тя е засечена дори и преди убийството, когато извършителят се движи с нея. Изключително характерно. Чантата по данни на Кичатов е пратена с багаж от майка му.
Водещ: От Украйна.
Ботьо Ботев: Той разпознава чантата си. Поводът да не се приложи това като доказателство е, че следователят е пропуснал да се подпише под протокола, на който присъстват по всички други процесуални изисквания, включая според закона и поемните лица.
Водещ: Следователят е забравил да се подпише.
Ботьо Ботев: Просто е пропуснал, пропуск има.
Водещ: И това пада вече като доказателство?
Ботьо Ботев: Естествено. Това е като основание, което се посочва в Апелативиния съд за неприемане на това процесуално действие.
Водещ: Вчера Ангел Василев разказа, че според него това дело е започнало като калъфка, измислена от главния прокурор Никола Филчев с директивата към топ полицаите по това време, да речем, вие винаги като емблема на МВР топ полицай, намерете или направете нещо, за да бъдат открити убийците на Андрей Луканов. И получавате изключително извънредни пълномощия. Така ли започна това дело? Със заповед отгоре и с калъфка, която ви дадоха, и, да речем, в един момент решавате, че Ангел Василев би могъл да е мозъкът и т.н., и търсите мотиви, политиката на Андрей Луканов, която застрашава техния бизнес. Или по друг начин.
Ботьо Ботев: В последно време изявите на хората, които участваха в тази история, от страна на, като обвиняеми, просто омръзна да се слушат нелепости и глупости. Ако един средно интелигентен човек нормално, внимателно се вслуша в приказките на всеки един от тях, това, което изявяват, те са просто смешни неща. Защото в изявите им и обясненията им нито в една изява няма едно и също нещо, което да разискват и поставят. Фактите са винаги различни. Защо? Бих поставил въпрос. Защото се измисля. Когато има една истина, тя е една. Говориш точно, ясно, конкретно.
Водещ: Как започнахте да ги разплитате тези хора? Как, как се стигна до зрънцето? Аз пак ви питам. Две възможности. Филчев ви дава една калъфка, както твърдят обвиняемите и оправданите или вие започвате наистина зрънце по зрънце, стигате, хващате този, онзи и почнахте да нареждате целия пъзел.
Ботьо Ботев: Убеден съм, че ако трябва и цял ден да разговаряме дори така съвсем в общи обхвати на тая история, времето няма да ни стигне. Но бих казал едно. Аз съм го казвал неведнъж. Още от самото убийство бих могъл да кажа, че започна насоката, по която впоследствие се разплете цялата история. И това беше именно прословутият пистолет, с който бе извършено убийството. Този пистолет стреля при друг случай, на 6 март същата година...
Водещ: При убийството на украинец.
Ботьо Ботев: При убийството на украинец. Това е историята, това е истината. И оттук нататък в рамките на всички тези години, за които става дума, се е работило единствено в тази насока. Разбира се, аз казвам, че всички други засечки, които се бяха получили, тези версии съответно отнемаха доста време, за да се изчистват, за да се отработват, за да се доказва, че те нямат отношение към случая. Т. е. не се е подценявало нищо, което е попадало в полезрението на разследващите.
Водещ: Запознати с това дело, с вашата работа по него са ми казвали, не знам доколко това отговаря на самата истина, че вие всъщност още от самото начало знаете и физическите убийци, включително и мотивите и поръчителите. В кратък срок от време вие стигате до тази истина. Дори разработвате два паралелни екипа, които са били наети от един мозък, да го наречем център, да извършат това убийство. Но този екип, който се структурира около Ангел Василев, се оказва по-пъргавият, по-бързият. Той пръв поема поръчката, пръв я реализира. Доколко това отговаря на истината?
Ботьо Ботев: Не отговаря нищо на истината. Просто това са слухове на хора, които не са бил в курс, не са били в течение. Като казвам, че в един доста дълъг период от време беше подготвена цялата тази ситуация, която се развива впоследствие, аз бих могъл съвсем откровено да кажа, че всеки един от въпросните обвиняеми, за които става дума, никой от тези, които бяха в екипа в Копривщица, не знаеше за тях. Т. е. нещата се разплитаха от ден за ден. Никой от нас, които бяхме горе, не знаеше кой е Георгиев, Малчев, Георги Малчев, нито кой е Ленев, нито кой е Ангел Василев. Това е истината.
Водещ: Каква е истината за къщата в Копривщица, известна като “къщата на ужасите”. Кой даде заповедта? Кой даде идеята да отидете там със заподозрените и да ги разпитвате?
Ботьо Ботев: Идеята е взета и решена от тогавашния главен секретар Божидар...
Водещ: Попов, Бог да го прости. Който почина, но той е отговарял, то е имало нещо като щаб.
Ботьо Ботев: Именно. Сега съображението, с които, разбира се, е съгласувано с мене. Т.е. аз знаех за това, макар и да не бях в София по него време. Но решението е взето от съображения за запазване информацията, първо, от заподозрени лица, които тепърва все пак се предполагаше, че ще се стигне до тях, и второ, бих казал и от медиите. Т. е. самата секретност по отношение на това, за което казвам, предразположи вземането на такова решение.
Водещ: Имало ли е заповед, дадена от МВР, официална заповед, подписана. Или устно е било...
Ботьо Ботев: Не мога да си спомня, мисля, че не. Но това е едно оперативно решение, което е взето от тогавашния главен секретар.
Водещ: Давал ли ви е главният прокурор тогава Никола Филчев извънредни пълномощия, включително имаше такъв американски филм “Извънредни директиви”, пълномощия, с които да нарушавате закона, само и само да стигнете до истината?
Ботьо Ботев: Никой не би могъл да даде такива правомощия. Второ, никой, аз казва от своя опит и от практика, да нарушаваш закона в работата по тези случаи, специално по убийствата, каквото и ще да е убийство, леки или тежко, както се третира в пространството. Леки убийства няма по принцип. Шегувам се.
Водещ: Не, вие го казвате, вие сте човекът, който цял живот се е занимавал с това...
Ботьо Ботев: Бих казал, че да се дават такива указания в работата по всеки един такъв случай е нелепо. Дори аз съм се не само придържал, но и в работата с колегите, които са били около мене, в работата по каквото и ще да е убийство нямаш право за каквото и да е, дори намек за упражняване на насилие. Говоря за физическо. Психологическото насилие или насилие въздействие това си е един тактически прийом.
Водещ: Това са похвати.
Ботьо Ботев: Без него не може. Това е работа на следователя, това е работа на оперативния работник. В това се състои, ако щете, и майсторството на работата. Да надделееш над своя противник.
Водещ: Какво се случи в тази къщица в Копривщица? Имаше ли там физическо насилие при надделяването на противника?
Ботьо Ботев: Категорично не.
Водещ: Вие бяхте ли там да ви питам първо?
Ботьо Ботев: Не само бях там, а всички тези лица минаваха единствено през мен и през Ганчев. Т. е. Ганчев беше плътно до мен и всяко едно от лицата, които минаха през тази прословута къща, както се каза от медиите “къща на ужасите”, никой не е имал достъп до тях, никой не е разговарял и с една дума. Сега аз бих казал и нещо друго. Тъй като в неделя вечер Ленев размахваше един материал, изключително секретен, не зная как е попаднал в него. На него пише “Не подлежи на обжалване”, ако сте гледали така, може би сте обърнали внимание.
Водещ: Чух, не съм гледал това предаване, но чух. Тука вчера и Ангел Василев говореше...
Ботьо Ботев: И посочва самият той къде са били сложени микрофони в стаята, където е бил воден разпитът с него. Питам аз кой нормален човек при положение на това, което той казва. Значи е ползвано някакви специални средства. Кой нормален човек, особено аз бих упражнил, бихме упражнили каквото и щеше да е насилие, когато това, което се развива, е достояние кръг от хора, които са там, в самата къща. И впоследствие съобразно разрешенията на тези хора, които знаят за какво става дума, отива по каналния ред.
Водещ: Ключов въпрос. Имаше ли следствени действия в тази къща? Имаше ли следствени действия в тази къща? Или само оперативни мероприятия на МВР?
Ботьо Ботев: Трябва да е ясно, тъй като някои, бих казал, мастити юристи, няма да споменавам имена, явно не са в час на процеса, който тълкуват. Полицейските органи, съобразно нашия закон преди, към този момент, когато е работено...
Водещ: В настоящия момент 99-та година.
Ботьо Ботев: Да, точно така, нямат процесуални правомощия. Всичко онова, което полицейските служби извършват, това са оперативно-издирвателни мероприятия.
Водещ: В къщата това ли се правеше или имаше и следствен елемент?
Ботьо Ботев: Естествено, естествено. Аз съм го казвал. Не искам да задълбавам по отношение на това, тъй като времето, казах, няма да стигне, материалът е огромен. Бих казал само едно. Там, за да се вземе работа, да се работи там, аз изказах съображенията, които са. Но изцяло беше насочена към работа с двама украинци, които бяха задържани на турско-българската граница. За тях беше определено да се работи там. Тъй като те имаха отношение по всички данни, по които ние работихме през този целия период, свързани с убийството на Сергей Шанин. В тях беше ключът, ключът беше този, който като цел си поставяхме. Кой, кой уби Сергей Шанин? Връзката беше пистолетът. А това е изключително важно. Не искам да влизам после в подробности.
Водещ: Със същия пистолет бе убит и Андрей Луканов.
Ботьо Ботев: Именно. Сам разбирате за какво става дума тука и защо такова огромно внимание се обръща на този етап от работата.
Водещ: Ленев и Ангел Василев правят ли самопризнания пред вас в присъствие на техни адвокати, в присъствие на следователи, на полицаи?
Ботьо Ботев: Историята започна от Кичатов. Той разплете веригата. До този момент никой от нас не знаеше кой е Ленев, кой е Малчев. Никой до този момент.
Водещ: И Ангел Василев съответно.
Ботьо Ботев: Ангел Василев дойде, Кичатов не знаеше въобще кой е Ленева, кой Ангел Василев, но той обясни за Георги. Георги като Георги, за Георги знаеше, тъй като с него контактува, от него получава поръчката, от него получава материалите. И знаеше само че поръчката към Георги е сведена от шофьора на шефа. Нищо повече.
Водещ: Така се прави, нали? Никой път основният поръчител не се среща с убиеца, за да му поръчва убийството.
Ботьо Ботев: Естествено, естествено, ако смятате, както някъде се третират някои неща в едни мотиви, няма да споменавам кои, едно такова убийство не се договаря на площада.
Водещ: Между другото за това е много трудно да се стига до поръчителите, защото там винаги са косвени доказателствата. Няма преки доказателства.
Ботьо Ботев: Че ако някой може да каже някаква форма, по която се доказва поръчителството на едно поръчково убийство, освен признания на обвиняемия или свидетелски показания, нека каже.
Водещ: Склонен ли сте да покажете това, което ми донесохте и го погледнах преди предаването, разпита с адвокатите?
Ботьо Ботев: Естествено. Аз мисля, че ето по този начин са “изтръгвани” показанията...
Водещ: В кавички изтръгвани.
Ботьо Ботев: В кавички казани шест-седем месеца след случая. Т.е. аз бих поставил един такъв въпрос. Значи в “къщата на ужаса” са изтръгвани показания с насилие, а как са продължавани тези неща в рамките на година и половина да потвърждават своите показания в редица, десетки протоколи за разпит? И Кичатов, и Ленев. Значи и следователите ли насилват?
Водещ: Мога ли да кажа какво е тук?
Ботьо Ботев: Естествено.
Водещ: Това, което Ботьо Ботев донесе в нашето предаване, това е протокол за очна ставка. “Днес, 6 юни, 6 октомври, извинявам се, 99-та година, очна ставка между обвиняемите Юрий Иванов Ленев и обвиняемият Ангел Симеонов Василев в присъствието на защитниците им, адвокати...изброени са тук двамата - Рени Цанова и Ст. Атанасов”, свидетелят е предупреден за отговорността. И те двамата тук започват да си говорят за самото убийство. Включително и адвокатите задават въпроси за това колко пари е искал единият от другия. Ето отговора на Ленев. “Цената я казах по-горе. 85 хил. долара, като Георги каза, че убийството ще стане за месец- месец и половина.” Това пред адвокатите го говорят оправданите от съда.
Ботьо Ботев: Не само това, а вие ще видите, както по-голяма част от въпросите, които се изясняват, са поставени от самите адвокат.
Водещ: Адвокатите питат. Ето: “Въпрос на адвокат Атанасов към обвиняемия Ленев: Споразумявали ли са се Георги за предплата? Отговор на обвиняемия: Да, за 2000 долара. Въпрос на адвокат Атанасов: Георги, искал ли е преди убийството други пари? Отговор на Ленев: Да, преди второто ми влизане в болница, 35 хил. долара. По кое време вие се споразумяхте с Георги за убийството - въпрос на адвокат Атанасов към обвиняемия Ленев. Отговор: Аз не съм се споразумявал за време за извършване, защото не аз съм извършителят. Аз само съм предавал поръчките и от Георги съм получавал отговорите.” Това защо не беше взето предвид от съда, какво е станало?
Ботьо Ботев: Аз смятам, че не би могло да се оценява, как е оценено, не мога да кажа. Но аз, това е една от брънките. Те са стотици, бих могъл да кажа.
Водещ: “Въпрос на адвокат Атанасов към Ленев: Имахте ли идея Георги Малчев да е шофьор, а вие да извършите убийството на Луканов? Отговор на Ленев: Не, и не ми е минавало такава мисъл. Докога парите са се съхранявали в сейфа на улица “Тунджа” - въпрос на адвокат Атанасов към Ленев - и кога е платил на Георги. Отговор на Ленев: Парите седяха в сейфа на ул. “Тунджа”. Допреди да вляза в болницата първия път. Предполагам, че е било началото на август 96-та година. Парите на Георги предадох след второто ми излизане от болницата, като ги взех от Ангел Василев - казва Ленев.”
Ботьо Ботев: Ето по този начин са изтръгвани показанията с насилие. Макар че се говори за Копривщица. А продължаването на всичко това?
Водещ: Добре, това е правено в София.
Ботьо Ботев: Четири месеца след това.
Водещ: Защо сигналът за насилие, който беше повдигнат и постъпи, е разглеждан не от Военна прокуратура, а от следствието. Вие сте тогава под пагон. Би трябвало Военна прокуратура да ви гледа.
Ботьо Ботев: Първо, трябва да е ясно. Срещу никой от оперативните служители и работници няма, включая мен, Ганчев или който и да е бил от нас, няма отправено обвинение по отношение на каквото и да е упражнено насилие. Тук малко се бърка в него, се бъркат нещата.
Водещ: Е, как тогава съдът го взима предвид?
Ботьо Ботев: Значи има заведено дело срещу групата за задържане, която е задържала Ленев. И това дело е образувано на 53-тия ден по жалба на майката на Ленев, която жалба от прокуратурата отива в Националната следствена служба. Това според всички правила на действащия закон е незаконосъобразно, защото там, където има жалба за извършено, а това е престъпление, щом е осъществено насилие, се изпраща за разследване във Военна прокуратура.
Водещ: Щом е извършено от човек под пагон. А защо не е пратено, имате ли обяснения?
Ботьо Ботев: Имам обяснение.
Водещ: Какво е то?
Ботьо Ботев: Аз смятам, че на тоя въпрос трябва да отговори този, който е провел или разпоредил разследването. Казвам го директно. Бойко Рашков. Тогавашният директор на Националната следствена служба.
Водещ: Нали има дело сега, което върви, срещу така наречените …
Ботьо Ботев: Първа инстанция оправдава въпросните служители.
Водещ: Групата за задържане.
Ботьо Ботев: Да, техните действия, тъй като е било необходимо да упражнят действия за усмиряване бих казал на Ленев, тъй като не е изпълнил полицейското разпореждане, за вкарване в колата са употребили законосъобразни форми и средства.
Водещ: Какво ще стане? Какъв парадокс ще възникне, ако съдът оправдае групата за задържане, а този съд, който оправдава убийците, казва, че показанията им са изтръгнати с насилие. Това ще бъде съдебен казус.
Ботьо Ботев: Основната част по отношение на оправдателната присъда, аз, разбира се, се позовавам на онези мотиви, които са излезли, това е изтръгнатите показания с насилие в прословутата къща на ужасите.
Водещ: И какво ще стане, ако бъдат оправдани тези, които са ги изтръгвали с насилие?
Ботьо Ботев: И аз самият винаги съм си задавал тоя въпрос. При положение, а то го няма и ще отговоря защо, че е упражнено насилие, просто се хвърля в общественото пространство това насилие. И то идва предимно от хората заинтересовани от това. И ако, то го няма по принцип...
Водещ: Но и съдът, ако реши, че го няма?
Ботьо Ботев: Но тук трябва и аз така призовавам към това. Защото се заблуждава общественото мнение. Призовавам компетентни органи да се произнесат по отношение на тоя въпрос. Защото ако това е така, както се третира, Ботев и всички около него са извършили престъпление. Аз лично съм готов да нося пълната наказателна отговорност, ако това се потвърди.
Водещ: Само че ако съдът каже обратното, ще стане невероятен съдебен парадокс. Един съд оправдава едни хора за това, че са били насилвани, а друг съд казва: не тези хора не са насилвани.
Ботьо Ботев: Истината винаги е една. Тя не може да бъде двояка. Аз знам каква е истината, тъй като тя е минала през мен.
Водещ: И вашата истина е, че вие заловихте убийците на Луканов?
Ботьо Ботев: Именно.
Водещ: А съдът ги оправда.
Ботьо Ботев: Този въпрос не бих коментирал. Все пак, съдът трябва да се уважава, независимо от неговите решения. И това е мнение на един съдебен състав, имам предвид Апелативния и впоследствие потвърден от Върховния. Но логически, аз също съм юрист. Логически: в практиката има невероятен парадокс. Една инстанция година и половина, две, разследвайки съдебно случая, има едно решение, втората инстанция има коренно противоположно решение.
Водещ: Както е в случая.
Ботьо Ботев: Логично е, значи има нещичко, логически когато се разсъждава, би трябвало делото да се върне, за да се доизяснят едното решение ли е правилно или другото.
Водещ: Стига да има такава съдебна възможност. Топ полицаят Ботьо Ботев в своя изповед за нашето предаване. “Аз залових убийците на Андрей Луканов,” това ни каза той в нашето студио.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Ботьо Ботев: Двамата украинци са виновни за убийството на Андрей Луканов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди