изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 10:08 EEST
Вдигат ветрогенератори за 230 млн. долара край Каварна    
Икономика

Фирма \"Геопауър\" ООД ­ София ще изгради най-големия ветроенергиен парк северното Черноморие, съобщи кметът на Каварна Цонко Цонев. Проектът ще бъде изпълнен за две години. В него ще бъдат инвестирани 230 млн. долара, като мощността на парка ще е над 120 мегавата. Ветрогенераторите ще бъдат разположени в землищата на селата Поручик Чунчево, Българево, Свети Никола и Хаджи Димитър.



От РИОСВ ­ Варна са одобрили инвестиционното предложение на фирмата. Според него е предвидено монтиране на не повече от 53 ветрогенератори с номинална мощност 2 мегавата, на територия от 60 кв. км. Експертите са категорични, че не съществува явен риск за птиците в района. За да се ограничи въздействието върху пернатите, на \"Геопауър\" ООД са поставени условия за използване на автоматична радарна система, гарантираща ранно откриване на ята от птици и спиране въртенето на генераторите преди прелитането им през площадката на парка. Височината на ветрогенераторите трябва да е по-малка от 150 м. Те трябва да бъдат подходящо оцветени и сигнализирани, а перките им да бъдат покрити с антирефлексна боя, за да се ограничи визуалното въздействие на съоръженията върху хората и върху птиците при лоша видимост и през нощта.

До 2020 година една пета от електроенергията, произвеждана в България, трябва да се добива от възобновяеми енергийни източници. В Народното събрание вече е внесен и се обсъжда проектозаконът за насърчаване ползването на възобновяеми енергийни източници. Според статистиката за задоволяване на битовите нужди на човечеството за един ден се изразходват 13 милиона тона въглища и 10 милиона тона нефт, от които се произвежда електроенергия. Сега действащият Закон за енергетиката не стимулира в достатъчна степен производството на електричество от възобновяеми източници (ВЕИ). Според него, електричеството, произведено от ВЕИ, трябва да се изкупува на цени не по-малки от 80 на сто от тези за населението. Предвидено е още преференциално свързване към мрежата, както и електроразпределителните дружества да поемат разходите за проектиране на отклоненията.


22 март 2007, в. Монитор

http://www.comfort.bg

 


Сходни връзки

Вдигат ветрогенератори за 230 млн. долара край Каварна | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди