изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:52 EET
В Ермитажа отбелязват Деня на мартенската котка    
ЛюбопитноПетдесетте четириноги “служители” на Държавния Ермитаж ще приемат поздравления и почести по повод своя “професионален празник”. На 30 март в музея отбелязват традиционния Ден на мартенската котка, посветен на котките, които живеят в музея и охраняват безценните шедьоври от гризачите.

Историята на котешкото население в Ермитажа води началото си от 18 век, когато Петър Велики заселва в Зимния дворец докарана от Холандия котка.

Основателката на Ермитажа Екатерина Велика пък дава на котките статут на пазачи на картинните галерии.

Днес към тези “служители” се отнасят като към пълноправни сътрудници и тъй като на котките не се полага официална заплата, “стражите” живеят от пожертвованията на служителите на музея. Два пъти месечно всички желаещи правят доброволни дарения за котешкия бюджет, съобщи БГНЕС.

Преди няколко години дори беше основана Фондация на приятелите на котките от Ермитажа, която събира средства за храната и лечението им, организира различни акции и изложби, посветени на пухестите пазачи на най-големия музей в Русия.  http://www.darik.net
 


Сходни връзки

В Ермитажа отбелязват Деня на мартенската котка | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди