изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 01:37 EET
ЦУНАМИ? И КАЛНИ ВОДОВЪРТЕЖИ ИЗПЛАШИХА РИБАРИ И ТУРИСТИ    
Новини Големи разлики в нивото на морето бяха наблюдавани цели три часа този понеделник в Балчик. Очевидци споделиха за НДТ, че морето се е оттеглило около 3-4 метра навътре в района на яхтеното пристанище. Нивото на водата е спадало и покачвало с около 80 см и е предизвикало суматоха сред собствениците на плавателни съдове, тъй като са се обтегнали въжетата на акостиралите лодки и яхти.

Според други очевидци, около 14 часа изведнъж водата се отдръпнала с 15 метра навътре. Лодките и яхтите по балчишкото крайбрежие останали на сухо. Кеят пред хотел "Лотос" се оголел внезапно. Рибарите развързали лодките си, за да не се изпочупят и веднага изчезнали. Само след минута и 15 секунди пък дошла огромна приливна вълна и заляла всичко. По-голямата част от Дамбата потънала във вода. В същото време под мостчето на яхтеното пристанище се наблюдавал странен водовъртеж, който сменял на няколко минути посоката си.
Туристи и местни хора, излезли на разходка, ахкали от учудване, наблюдавайки природното явление. Всичко се повторило около десетина пъти, после морето се нормализирало.
Според рибарите, причина за странното поведение на морето са калните водовъртежи, които се виждали с просто око навътре в залива. Други пък предположили, че вероятната причина за феномена е земетресение навътре в морето или необичайният западен вятър, появил се около обяд. Трети обяснявали, че може да е заради характерните за месец май водни течения.
От Боцманата в Балчик споделиха, че амплитудите при прилив и отлив, характерни за нашия бряг, са в порядъка на от 20 до 40 см и се проявяват само в някои сезони. Оттам нямат обяснение какво точно е предизвикало интензивните приливи и отливи на морето. Същото явление е било наблюдавано на брега в Каварна и Шабла. Най-много щети морето е нанесло на рибарски кораб в Каварна, съобщиха от местния клон на Морската администрация.
Преди няколко години в разгара на лятото в залива на Албена водата пада до 10 градуса и къпането за няколки дни бе невъзможно. Тогава учени обясниха, че това се случвало изключително рядко. Студени маси вода се родемали от течение и се настанявали тук или там в съседство с топлата вода на повърхността на морето, достигаща по това време около 24 и повече градуса.
Вчера морето край Балчик беше спокойно и рибарите влязоха за риба без страх. НДТ
Снимка Боряна БОЖИДАРОВА

ВИЖТЕ СНИМКАТА В ГОЛЯМ РАЗМЕР

 


Сходни връзки

ЦУНАМИ? И КАЛНИ ВОДОВЪРТЕЖИ ИЗПЛАШИХА РИБАРИ И ТУРИСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди