изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 07:10 EEST
УБИЙСТВА, ВЗРИВОВЕ, ПОКУШЕНИЯ (1993 - 2007)    
Ред и сигурност 09 май 2007 г., Бургас
Председателят на общинския съвет на Несебър Димитър Янков е убит към 21.30 часа. Престрелката е възникнала в района между улиците \"Любен Каравелов\", \"Гладстон\" и \"Пробуда\", като Янков е застрелян в “Порше Кайен” пред кооперацията, където живее приятелката му.

Четири или пет куршума застигат председателят общинския съвет в Несебър. Като предполагаем убиец се сочи неизвестен мъж, облечен с анцуг, по описание на очевидци, който се издирва от бургаската полиция.

24 април 2007 г., София
Към 11 часа в дома си на улица \"Горски пътник\" 47 е намерена мъртва 50-годишната Йорданка Запрянова. Шест куршума са причината за смъртта й. Убитата е майка на застреляния през 2005 г. Константин Дишлиев. В деня на убийството Запрянова е трябвало да даде показания по досъдебното производство срещу Евелин Банев.

9 януари 2007 година, село Мусачево
В двора на къщата си в Мусачево, община Елин Пелин, е убит кметът на Елин Пелин Янко Янков. Той е прострелян няколко пъти в тялото. Сигналът за убийството е подаден в 20.15 часа от съпругата на Янков. Тя съобщава, че открила тялото на мъжа си в двора на къщата.


2006 г.

6 декември 2006 г.
Наркодилърът Радослав Иванов Велков, по прякор Темерута, е прострелян в столицата. Покушението е станало малко преди 17 часа пред сградата на VІ РПУ на столичния булевард “Цар Борис ІІІ”.
Велков е бил с жена, която се е представила за негов адвокат. Велков е откаран с линейка във Военномедицинска академия, където, по първоначална информация, е приет в много тежко състояние, прострелян в главата. По-късно е съобщено, че е открит и изоставен микробус, от който се предполага, че е стреляно по Радослав Велков.

6 декември 2006 г., София
Неизвестно лице е стреляло по колата на Димитър Вучев-Демби. Стреляно е по автомобил “Ауди” в кв. “Симеоново”, в който се е намирал Вучев. Димитър Вучев-Демби не е бил ранен при стрелбата срещу него. Няма пострадали. Изпочупени са стъклата на колата.

21 ноември 2006, София
Красимир Ангелов Димитров на 42 години, бивш волейболен състезател, е прострелян около 20 часа на булевард \"Цар Борис ІІІ\" в София. От полицията съобщават, че Ангелов е застрелян, когато заедно с негов приятел са отивали към заведението \"Вини\" на столичния булевард \"Цар Борис ІІІ\". Красимир Димитров е останал навън да разговаря по телефона, докато приятелят му е влязъл в кръчмата. Тогава Димитров бил убит с два куршума в главата. Според полицията Димитров не бил от организирания престъпен контингент.

08 октомври 2006, София
При стрелба в клуб “Амейзинг” в ж. к. “Гоце Делчев” с девет куршума е застрелян криминално проявеният Никола Иванов - Бобъра. Двама маскирани мъже са влезли в заведението и са открили огън по Иванов, като при престрелката са били тежко ранени двама души, които са били заедно с Бобъра - Николай Апостолов и Тони Димитров. Те са откарани в шокова зала на ВМА, с опасност за живота. Двамата са криминално проявени, регистрирани са за грабежи, кражби на автомобили и палежи. В момента на инцидента не е имало други посетители в заведението. Бобъра е сочен за наследник на убития в Амстердам Константин Димитров - Самоковеца и се е занимавал с разпространение на наркотици в столични заведения и кражба на автомобили. Преди убийството на Иванов е имало две неуспешни покушения срещу него.


28 август 2006 г., София
На кръстовището на ул. \"Костенски водопад\" и бул. \"Тодор Каблешков\" е убит Драгомир Илиев- Драшко. Той е прострелян с два куршума в главата. По време на стрелбата с Драгомир Илиев е приятелката му, която е без наранявания. Според информацията нападателят открива огън от черен джип BMW и е маскиран и с бронежилетка.
Драгомир Илиев е криминално проявен с две висящи дела срещу него. През 2002 г. срещу него е извършен друг атентат- взривен е апартамента му.

16 август 2006 г., Перник
Късно вечерта на 16 август е намерено тялото на 32-годишният Александър К. на паркинга пред жилищен блок 6 в квартал \"Димова Махала\". Той е прострелян с огнестрелно оръжие в областта на тялото и главата. Александър не е криминално проявен. Той е разведен и има едно дете. Предполага се, че мъжът се е прибирал към жилището на родителите си в блок 12 на квартал \"Димова махала\". По предварителна информация по него е стреляно от автомобил с 5-6 куршума.

4 август 2006 г., Варна
Взрив разкъсва 31-годишния търговец на зърно Асен Николов Николов. Това се случва около 22,10 часа пред дома му. Николов спира с черното си \"Ауди А8\" със софийска регистрация 7697 НМ на паркинга пред блок 1 на ул. \"Дрин\"- една от пресечките на централния булевард \"Вл. Варненчик\". Секунди след това мощна експлозия разкъсва на части тялото на жертвата.

11 май 2006 г., Долна баня
Намерен е трупът на турския бизнесмен Явуз Капаноглу с ножица в гърлото. Тялото е овързано с тиксо и е открито в апартамент, ползван от убития. Турчинът е купил преди време профсъюзната база в града и е собственик на хотел „Преслав\" в Златни пясъци.


10 май 2006 г., София
41-годишният бизнесмен Иво Георгиев Марков е убит пред дома си. Сигналът за убийството е получен около 22 часа. Той има различни регистрации за кражби, грабежи, измами преди `90-та година. Мъжът има две фирми, регистрирани на негово име. Предметът на дейност на едната фирма бил търговия със софтуер, а на другата - търговско посредничество и строителство.


22 февруари 2006 г., София
При стрелба около 14 часа на ул. “Червена стена” в столичния квартал “Лозенец” е убит Иван Тодоров-Доктора. При стрелбата е ранен и 37-годишният Васил Стоянов, шофьор на Доктора. Той е откаран с линейка във Военномедицинска академия и е настанен в Шокова зала с огнестрелни рани в корема, дясната ръка и двата крака. По същото време в столицата започва пресконференция на НСБОП за разбитата във Варна печатница за фалшиви пари.

2005 г.

26 октомври 2005 г., София
В района на булевард “България”, преди кръстовището с улица “Димитър Несторов” е убит собственикът на Българската финансова група ДЗИ Емил Кюлев.
В 9.14 часа на тел. 166 е получен сигнал за стрелба по автомобил. Изпратената на място дежурна следствено-оперативна група от СДВР, криминалисти от СДВР и следователи от Столичната следствена служба установяват, че в автомобила от Бояна към центъра е пътувал Емил Кюлев /48 г./, който е прострелян многократно и малко по-късно е починал на място. Ранен е и шофьорът, който е откаран в Института “Пирогов”.

19 октомври 2005 г., Сливен
25-годишната Милена Добрева е простреляна в Сливен, а убиецът се самоубива. Според запознати жената е била проститутка, работеща в България и чужбина. Нейният убиец е Йордан Стефанов - сутеньор, известен на полицията. Двамата са били сгодени, но после жената отказала да се омъжи за него. След убийството незабавно полицията е започнала да издирва Стефанов като вероятен извършител, защото са знаели, че двамата са близки. Открили са го на паркинг. Той се е прострелял, когато е забелязал, че полицаите го преследват.

12 октомври 2005 г., Перник
Около 21.20 часа в улицата между хотел “Струма” и кафе “Емералт” в Перник е застрелян Васил Арарски, известен като Райко Кръвта. По време на стрелбата е ранен и полицай - сержант Николай Костов от СДВР. На мястото на престрелката са намерени 10 гилзи. Райко Кръвта е сочен за един от ключовите фигури при разпространението на наркотици в Югозападна България.

10 октомври 2005 г., София
В джип “Тойота” на ул. \"Деян Белишки\" в кв. \"Гоце Делчев\", София, около 9 часа сутринта е застреляна Шинка Манова, директор на дирекция \"Последващ контрол\" в агенция \"Митници\", и шофьорът й. Шинка Манова умира на място, а 25-годишният Йордан Герговски - на път за болницата. Йордан Герговски е бил криминално проявен. Името на Шинка Манова (трета по ранг в митниците) фигурира в разработка на НСБОП по повод осуетена контрабанда на ВИС в Бургас.

1 октомври 2005 г., София
На улица “Баба Илиийца” в столичния квартал “Красно село” около 14 часа с три куршума е застрелян Румен Юруков. Малко пред да бъде убит Юруков излиза от блок 43 заедно с дъщеря си. Качва се в колата си Хонда \"Прелюд\". Преди да бъде застрелян той се движи по улица \"Звездел\", спира на кръстовището с ул. \"Баба Илийца\", за да направи ляв завой. Точно там го чака убиецът му, който стреля три пъти в него през прозореца. Въпреки раните, Юруков успява да подкара колата, но само 20 метра след това губи съзнание.

20 септември 2005 г., Варна
На бул. “Стамболийски” в района на Колхозния пазар във Варна е убит Митко Димитров, един от най-скъпо платените адвокати в града. Стрелците са били двама и са избягали в неизвестна посока веднага след стрелбата. Димитров е починал в линейката, която е пристигнала на място веднага след стрелбата. Той е бивш служител на МВР.

7 септември 2005 г., София
На бул. “Скобелев” в центъра на София е застрелян в автомобила си “Мерцедес” Мартин Хасан Дойчев, български гражданин от сирийски произход. Впоследствие се изяснява, че мъжът си е сменял името. Името на Дойчев се свързва с разпространението на наркотици в България.

25 август 2005 г., Слънчев бряг
В комплекса “Мултиплейс” в курорта “Слънчев бряг” пред десетки свидетели около 22,30 ч. снайперист убива Георги Илиев, президент на ВАИ холдинг. Убийството е извършено десет години и четири месеца след убийството на брат му - Васил Илиев (25 април 1995 г.). Георги Илиев празнува класирането на отбора му “Локомотив” - Пловдив в турнира за купата на УЕФА.

31 юли 2005 г., София
На ул. “А. Кънчев” в заведение центъра на София са застреляни Антон Милтенов-Клюна, Николай Добрев-Цайса и Иван Тодоров-Призрака. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в полицията за опит за убийство, наркотрафик, кражби. Според оперативна информация Антон Милтенов-Клюна участва в преразпределението на наркопазара у нас.
Източници от МВР сочат Антон Милтенов-Клюна като близък с Димитър Вучев-Демби и убития на 6 декември 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. На 12 юли 2005 г. лек автомобил “Ауди” А6 , в който пътуват охранителите на Димитър-Вучев-Демби, е взривен на пътя между Костенец и Долна Баня.
След убийството на Константин Димитров-Самоковеца на 6 декември 2003 г. в Амстердам тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов определя Антон Милтенов - Клюна за наследник на Самоковеца.

14 май 2005 г., София
На ул. \"11 август\" в столицата е убит 28-годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян близо 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от индийския ресторант “Тадж Махал” и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

11 май 2005 г., София
Пред блок 984 в ж.к. \"Люлин\" в столицата е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил с Сергей Георгиев - Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири.

15 април 2005 г., село Душинци
Полицията открива тялото на шофьора на убития Филип Найденов - Фатик - 42-годишния Румен Желязков, който е и свидетел на убийството на боса. Бившият шофьор на Фатик е открит мъртъв в село Душинци, община Брезник, Пернишка област, с огнестрелна рана в главата. Смъртта е настъпила 4 месеца по-рано. 42-годишният Желязков се е прострелял в слепоочието с пистолет \"Парабел\". Оставил е и предсмъртно писмо, в което обаче не посочва причините за самоубийството. В писмото Желязков \"само се е сбогувал с близките си\". Според експертите \"трагичният инцидент по всяка вероятност е станал в началото на годината, защото трупът е бил мумифициран от студа\".

9 април 2005 г., София
На бул. “Васил Левски” в столицата около 17 ч. е прострелян ромският бизнесмен Кирил Киров по прякор Японеца. При покушението Кирил Кирилов е ранен тежко в главата. В резултат той изпада в кома. След направените поредица от операции, той оцелява. Впоследствие е установено, че срещу Кирил Кирилов- Японеца е стреляно с малокалибрена пушка тип флобер, от тъмен микробус, паркиран до хотел \"Даунтаун\".


16 февруари 2005 г.,София
В квартал \"Люлин\", в заведение \"Бъфало\" е убит 46-годишният Димитър Тодоров - Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

20 януари 2005 г., Благоевград
В Благоевград, в нощния бар на хотел \"Ален мак\", е прострелян в главата с огнестрелно оръжие от дистанция 45-годишният Васил Горчев Върбанов, известен с прякора Кьоравия.


2004 г.


24 октомври 2004 г., София
При стрелба на столичния бул. “Витоша” пред заведението “Upstairs” в близост до кръстовището с улица “Кърниградска” е прострелян - Дмитрий Русевич Минев, известен като Димата Руснака. След стрелбата Минев е откаран веднага от охраната си в Института за спешна медицинска помощ “Пирогов”, където е настанен в шокова зала. Въпреки усилията на лекарския екип Дмитрий Минев умира. Дмитрий Минев - Руснака е обявяван многократно за издирване. Регистриран е за рекет, измама, фалшифициране на документи и има издадена условна присъда. Името на Дмитрий Минев- Руснака добива обществен популярност около т. нар. “гангстерска война” през 1993 - 1994 г. Тогава МВР обявява Дмитрий Минев и Красимир Маринов-Маргина за издирване. Това става причина и те да заминат за чужбина.
След връщането си в България Дмитрий Минев заедно с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата създават охранителната фирма СИК, която по-късно става застрахователна компания. През 1998 г. обаче им е отнет лицензът за застрахователна дейност. Името на Руснака често се свързва и с това на Иво Карамански. През 1993 г. Руснака и още няколко души са арестувани в Чехия за контрабанда на крадени коли. След инцидента той се отделя от Карамански.

31 август 2004 г., София
Двама маскирани стрелят безразборно в столичен букмейкърски пункт на ул. “Буря” в “Княжево”, София. При покушението е на място е убит гл. сержант Кирил Живков /30 г./, инспектор в столичното Шесто РПУ, който по това време е пускал фиш за следващата лотария. Тежко е ранен и впоследствие умира Асен Петров /29 г./, известен с прякора Шаки. Той е криминално проявен и в хода на разследването на случая става ясно, че именно той е бил обект на покушението. Ранени са и други двама души, на които им е оказана спешна медицинска помощ.

30 юли 2004 г., София
В ресторант “Славия” в София маскирани като полицаи убийци застрелват Милчо Бонев - Бай Миле и петима от бодигардовете му.
Според оперативната информация от МВР Милчо Бонев, известен като Бай Миле, е един от основателите на силовата групировка СИК заедно с Красимир Маринов - Маргина, Дмитрий Минев -Руснака, Румен Николов - Пашата, Младен Михалев - Маджо и Венцислав Стефанов.
Официално Милчо Борисов се занимава с трансфери на спортисти. Близък е до ФК “Славия”.

20 юли 2004 г., София
В София е убит сириецът Локман Ибрахим. Убийството е извършено в столичния квартал Зона Б-5. Сириецът, който има българско гражданство, е прострелян в главата пред очите на близките си. Убиец е стрелял от мотоциклет и е избягал. Дейността на Ибрахим е свързана с разпространението на наркотици.


26 юни 2004 г., София
В София е прострелян 38-годишният Бранимир Григоров - Бранко. По данни на полицията Бранко е с богато криминално досие. През февруари 2004 г. Бранко е осъден на една година затвор за притежаване на оръжие. Той е задържан на 4 декември 2003 г. край Айтос заедно с Петър Харизанов, който загива с петролния бос Стоил Славов при взривния атентат „Джейм Баучър\" на 19 януари 2004 г. Според една от версиите двамата са подготвяли атентат срещу Димитър Желязков - Митьо Очите. Кум на простреляния е Младен Михалев - Маджо. Срещу Григоров има образувано и следствено дело за предлагане подкуп на служебни лица.

14 юни 2004 г., София
В София на паркинга пред магазин “Била” в ж.к. “Лагера” е убит Петър Илиев, по прякор Кучето. Убийството става по време, когато на територията на магазина има много хора. Илиев е уцелен с един куршум в белия дроб. Убийството е извършено с ловна пушка, снайпер. Петър Илиев не е бил криминално проявен и не е ходил с охрана и оръжие. Полицията не свързва името му с дейността, около разпространението на наркотици в България. Съществуват предположения, че той е бил близък до Константин Димитров- Самоковеца. Предполага се, че Петър Илиев е отговарял за част от контрабандните канали на Самоковеца.

4 юни 2004 г., София
При стрелба в кафе \"Арт Декор” на Симеоновско шосе са убити трима души и са ранени други двама. Загиналите са Димитър Христов, известен като Митко Малкия, Живко Иванов и Калоян Савов. Имената на ранените са Стефан Колев и Владимир Гаманов. Оказана им е медицинска помощ. Извършителите на убийството са били облечени в дрехи на свещеници. Името на Димитър Христов се свързва с това на Златомир Иванов - Златко Баретата.


22 март 2004 г.
На ул. \"Опълченска\" в столицата е застрелян Стефан Касамаков. Убийството е извършено в 9,30 ч. пред бл.2 на столичния жк \"Зона Б-5\". Стефан Касамаков е регистриран за грабеж на автомобил и хулиганство. По време на убийството той е бил въоръжен и е носел бронежилетка. Той не успява да използва оръжието си.

9 март 2004 г., София
С пет куршума в София е убит Борис Бакърджиев, по прякор Горилата. Борис Бакърджиев има двойно гражданство- руско и българско. Има адресна регистрация в столичния кв. \"Младост\". Той е криминално проявен. Името му е свързва с разпространение на наркотици. Предполага се, че Борис Бакърджиев е близък до Златомир Иванов - Баретата.

15 февруари 2004 г., София
Пред апартамент в блок 416 в кв. “Люлин” около 4.30 часа избухва бомба. В жилището, пред което е поставен взривът, с родителите си живее 23-годишния Мирослав Пелтеков-Пелтека. Той е криминално проявен. Регистриран е за кражби, грабежи и разпространение на наркотици. Във връзка с взрива полицията предприема издирване с цел разпит на Антон Милтенов-Клюна, Радослав Иванов-Темерута и други.

10 февруари 2004 г., София
В близост до \"Макдоналдс -драйв\" в района на НДК около 17.30 ч. е застрелян 30-годишният Костадин Костадинов (Динко) от Сандански. Застрелян е в гръб с един куршум. Той е криминално проявен. Регистриран е за измами и кражби на коли. Бил е управител на бинго \"Елит” в Благоевград. Според столични криминалисти Костадин Костадинов е убит погрешка. Предполага се, че цел на покушението е бил бившият съдия в Сандански Илия Янев, който е бил заедно с Костадинов в момента на убийството. Илия Янев е разпитан след покушението. За него е известно, че е поддържал бизнес отношения с хора от ВИС-2. Името на убитият Костадин Костадинов се свързва с това на Димитър Димитров-Маймуняка, убит при бомбен атентат през 2001 г.

19 януари 2004 г., София
В асансьор на сградата на бул. “Джеймс Баучер” 87 в кв. “Лозенец” в София избухва бомба. При взрива загиват трима души. Това са Петър Иванов Петров - роден през 1972 г., Илиян Весков Казаков - роден през 1966 г. и 44-годишният Стоил Георгиев Славов. Петров и Казаков са били охранители на Стоил Славов.
Славов е собственик на петролната фирма \"Интерпетролеум\" и е един от основателите на групировката СИК. По първоначални данни количеството на взривното вещество е около 500 грама тротилов еквивалент. Бомбата е била поставена на покрива на асансьора в сградата на \"Джеймс Баучер\" 87. Предполага се, че е била задействана с мобилен телефон.






2003 г.

18 декември 2003 г., София
Около 19.30 ч в апартамента си в бл. 203 в ж. к. “Младост” 2, София, е убит Николай Петров Петров, по прякор Колята. Той е криминално проявен. Регистриран е в полицията за кражби на коли, сутеньорство и разпространение на наркотици. Името на Николай Петров се свързва със загиналия в Аруба Поли Пантев. Бил е от обкръжението: на Николай Зарев-Данкина (убит на 13 ноември 2003 г.), на Евгени Стефанов-Женята (убит на 5 ноември 2003 г.) , на Ганчо Въчков-Ганеца ( убит през 1999 г.), на Огнян Борисов-Гангстера и Мариян Митов

6 декември 2003 г., Амстердам
В Холандия пред бижутериен магазин на площад Дам в Амстердам около 15,45 ч. от упор с два куршума е застрелян Константин Димитров - Самоковеца. Ранена в главата е придружаващата го манекенка Цеци Красимирова. Константин Димитров - Самоковеца напуска България на 7 ноември 2003 г.
Извършителят на убийството -Ервин Врекер, е арестуван. Той получава присъда от 15 години задържане под стража.
Името на Константин Димитров фигурира в доклад на МВР за състоянието на организираната престъпност. По оперативна информация той контролира по-голямата част от контрабандните канали у нас. Той е член на бившата групировка ВИС.

29 ноември 2003 г.
В кв. “Бояна” е намерен трупът на 24-годишният Борис Арсов, по прякор Борчо.
Борис Арсов е убит ден по- рано. Той е криминално проявен. В полицията е регистриран многократно за кражби, през 1996 г. му е издадена и присъда. За Борис Арсов е известно, че е бил от обкръжението на Асен Петров, известен с прякора Шаки (убит на 31 август 2004 г.). Хората от кръга на Шаки са задържани и разследвани във връзка с убийството на Филип Наийденов-Фатик (19 август 2003 г.).

27 ноември 2003 г., София
Около 3 ч. след полунощ на 27 ноември пред входа на жилището му в столичния на ул. \"Сребърна\", кв. “Хладилника” е убит Румен Маринов - Нарциса. Застрелян е в гърба и главата в момент, когато е слизал от личния си автомобил. Тялото на Румен Маринов - Нарциса е открито в близката улица
\"Христо Ценов\" между два паркирани автомобила. През 90 -те години Румен Маринов - Нарциса е регистриран за множество хазартни и финансови измами. Според източници от полицията той е близък до бившата групировка ВИС, бил е в добри отношения с шефа на \"ВАЙ холдинг\" - Георги Илиев ( убит на 25 август 2005 г.)

13 ноември 2003 г., София
В близост до блок 122 в ж.к. Надежда, в София, е убит 29 - годишния Николай Зарев - Данкина. Данкина е регистриран в полицията за търговия с наркотици, автокражби и магистрални грабежи.
Името на Николай Зарев - Данкина се свързва с автокрадецът Ганчо Въчков - Ганеца ( убит през 1999 г.), с Николай Петров Петров, по прякор Колята ( убит на 18 декември 2003 г.). Предполага, се че Николай Зарев - Данкина е бил част от групировката на Митко Турчина.

5 ноември 2003 г., София
На бул. \"Ситняково\" пред сградата на бившата баня \"Гео Милев\" е убит 34 -годишният Евгени Стефанов-Женята. Два от куршумите попадат в главата, а други в тялото му. Той е криминално проявен. При покушението е ранен и бодигардът на Евгени Стефанов- Николай Стойков, на когото е оказана медицинска помощ. Евгени Стефанов-Женята е бивш член на групировката СИК. Той е сочен като един от наследниците на убития през 2001 г. наркобос Поли Пантев.

8 октомври 2003 г., София
Бизнесменът Николай Тодоров е прострелян смъртоносно докато пътува с 13 -годишния си син по Околовръстното шосе на София. Извършителите на покушението са стреляли от мотоциклет. В опит да защити баща си момчето стреля със законно притежавания от баща му пистолет срещу нападателите. Николай Тодоров е прострелян в тила. Оказана му е спешна медицинска помощ, но впоследствие той умира.

7 октомври 2003 г., София
В ресторант “Пчела” на улица “Джеймс Баучър” в столичния квартал “Лозенец” около 23 часа е убит собственикът на заведението Николай Иванов, известен като Коко Пчелата. Една от версиите е, че Николай Иванов е убит заради интереси, свързани с дейността по разпространение на наркотици в страната. Другата и по вероятна версия според криминалистите е, че Николай Иванов е убит по погрешка като цел на покушението е бил Николай Цветин, който е бил същата вечер в заведението. Николай Цветин е вицепрезидентът на “ВАИ холдинг и член на бившата групировка ВИС. При стрелбата е ранен и един от охранителите на Цветин. Цветин е бил в заведението

19 август 2003 г.
На кръстовището на булевардите “България” и “Гоце Делчев” в София Филип Павлов Найденов-Фатик е убит. При стрелбата е ранен и шофьорът на Фатик-син, Румен Желязков, по прякор Жабата е ранен при стрелбата ( Румен Желязков е намерен Мъртъв през месец април 2005 г).
Филип Найденов-Фатик, син на покойния оръжеен търговец Исмет Шабан Фатик. Според източници от полицията Филип Павлов Найденов-Фатик се занимава с износа на каптагон и оръжие. Фатик-син е свързан с почти всички бивши силови групировки и с босовете на подземния смят. Твърди се, че е имал общ бизнес и с Поли Пантев, който е убит на 9 март 2001 година заради 600 килограма откраднат кокаин. Фатик поема бизнеса на бащи си, собственик на фирма \"Сунимекс\", който се е занимавал с търговията с оръжие и каптагон.
Според източници от спецслужбите Фатик се е занимавал с престъпен бизнес още преди 1989 г., в следствие е загубил покровителите си, но след 2000 г. е възстановил позициите си в бизнеса. Предполагаема причина за убийството е разчистване на сметки сред разпространителите на наркотици в страната.
През 1978-ма - той влиза в затвора заради автомобилна катастрофа, при която загива момиче. Излежава 2 години в Софийския затвор и 2 години в затвора в Пазарджик.

16 юни 2003 г., София
На ул. \"11 август\" 40 в центъра на София е убит бизнесменът Тодор Толев. При покушението той е улучен 4 пъти- в шията и гърдите. Една от версиите за убийството е бизнес-интереси. През 80-те години той е осъден на 2 години затвор заради побой. През 90-те години, Тодор Толев е близък с Красимир Стойчев и Стюард Каралян, които създават първия български мобилен оператор \"Цитрон\". Толев е един от собствениците на веригата магазини за мобилни телефони и услуги \"ТАТ\". Собственик е на контролния пакет във фабриката за цигари край Харманли. Някои от фирмите, в които е регистрирано негово участие имат общ бизнес с бившата силова групировка СИК.

12 юни 2003 г., София
В столичния квартал “Красна поляна” Кирил Спасов Киров - Японеца е прострелян докато се движи с колата си. Той е ранен в лявото рамо. Според очевидци по него са изстреляни пет куршума от настигнал го мотоциклет. Той сам е потърсил помощ във Военно-медицинската академия.

31 май 2003 г., Боровец
Извършен е бомбен атентат срещу Константин Димитров-Самоковеца докато пътува от София към Самоков. Кортежът на Самоковеца се е състоял от два черни джипа \"Мерцедес\" и лимузина \"Ауди. Материални щети са нанесени на един от джиповете като Константин Димитров не е бил в нея. Заложеното самоделното взривно устройство е било около 15 кг експлозив.

18 април 2003 г., София
На бул. “Цариградско шосе” в София е взривен в “Мерцедес”-а си бизнесменът Иван Тодоров - Доктора. При атентата Иван Тодоров оцелява, убит е шофьорът му Йордан Спасков. По случая на 13 май 2003 г. е заловен \" Ивайло Д.

4 април 2003 г., Плевен
Във фоайето на централния хотел \"Интерростов\" в Плевен е застрелян Марио Иванов. През март 2003 г. срещу Марио Иванов е заведено дело склоняване към проституция. Предполага се, че убийството е извършено с основен мотив-преразпределение на пазара с жени.

8 март 2003 г., София
Пред хотел “Амбасадор” в главата е застрелян 39-годишният молдовец с придобито българско гражданство Степан Рибаков. Според една от версиите убийството му е свързано с това на Илия Павлов, извършено ден по-рано. Впоследствие са задържани Серафим Антонов и Росен Митров. Срещу тях е заведено дело за 200 000 лв. във връзка с убийството на Рибаков. Предполагаемият извършител на убийството е Серафим Антонов, а Росен Митров е негов съучастник.

7 март 2003 г., София
Снайперист убива Илия Павлов с един куршум. Куршумът попада в областта на гърдите. Покушението срещу най- богатия българин е извършено в момент, когато Павлов излиза от офиса си. Павлов е основател и основен акционер в “Мултигруп”.

8 февруари 2003 г., София
На алея \"Пейо Яворов\" в София е застрелян от упор Тихомир Иванов Трифонов. Той е криминално проявен. Осъждан е за грабежи през 1996 г. В полицията е регистриран и за трафик на жени с цел проституция от Малайзия и Венецуела.


30 януари 2003 г., София
Международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян при престрелка в Студентския град в София. Предполага се, че Матов е застрелян
по погрешка вместо бизнесмена Димитър Джамов.
4 януари 2003 г., София
С четири куршума около 2 ч. след полунощ пред асансьора на кооперация в столичния кв. \"Красно село\" е убит Омар Нану. Той е от сирийски произход. Криминално проявен е. Известно е, че дейността му е била свързана с разпространение на наркотици.
3 януари, 2003 г., София
Между ул. \"Гоце Делчев\" и ул. \"Костенски водопад\" смъртоносно е прострелян в джипа си - \"Нисан Патрол\" 45-годишният Румен Яневски, известен с прякора Каратиста. Той е криминално проявен. Дейността му е била свързан с незаконен хазарт и разпространение на синтетични наркотици. Бил е близък до групировката ВИС.

2002 г.

28 декември 2002 г.,София
В София, близо до дома му е застрелян Николай Колев, прокурор от Върховна касационна прокуратура.

21 ноември 2002 г,.Бургас
На централния бургаски булевард \"Стефан Стамболов\"е убит 39-годишният Димитър Стаматов-Мастара.
Предполага се, че убийството е свързано с пазара на дрога по Черноморието.


9 октомври 2002 г., София
Христомира Атанасова е взривена в колата си пред 7-о столично училище. Бомбата е била поставена под седалката от външната страна на автомобила на Атанасова - “Рено 5”. По професия Атанасова е аптекар.

16 август 2002 г., София
Срещу Илиян Версанов се стреля в заведението “Двете халби” в кв. “Белите Брези”. Версанов е прострелян в крака и е настанен в Пирогов. По-късно по обвинение в престъплението са задържани 27-годишният Рехджан Реджеб Низан, известен като Софийския Роко и Димитър Вучев -Демби. Основната версия, по която работи тогава полицията е, че причина за покушението е дълг от 50 000 долара на Версанов към Антон Милтенов - Клюна. Впоследствие е заведено дело срещу Антон Милтенов -Клюна във връзка с покушението. Заседанията по делото продължават дори и след убийството на Клюна на 31 юли 2005 г.


15 август 2002 г., София
До хотел \"Хемус\" в София е прострелян Димитър Джамов. Ранен в крака е случаен минувач. Джамов е откаран в “Пирогов”, където е опериран.


29 януари 2002 г., София
Бомба с дистанционно управление, поставена в пощенска кутия на блок в столичния кв. “Стрелбище”, ранява Димитър Димитров - Маймуняка, ръководител на ударните бригади на ВИС. Димитров умира на третия ден след атентата.

2001 г.

9 ноември 2001 г.
Взривена е колата на Димитър Желязков - Митьо Очите. При инцидента загиват съпругата на Желязков, брат й и негов бодигард.

16 септември 2001 г., София
В дома си в София са убити наркобосът Леонид Фотев - Льонята Джуджето от ВИС и приятелката му.


8 март 2001 г., Аруба
Босът от СИК Поли Пантев е застрелян на остров Аруба.


22 януари 2001 г., Бургас
В Бургас при взрив в заведение са убити Добрин Кафеджиев - Кафето и Димо Колев - Чирпана. Имената им се свързват със СИК. Атентатът, при който мощна бомба разкъса двамата мъже в кафене в морския град, е бил насочен срещу боса на групировката в Бургас Пламен Дишков - Кела.

2000 г.

16 ноември 2000 г., София
Момчил Бенев е взривен в столичния кв. \"Бояна\" на ул. “Беловодски път”. Бенев е сравнително високо в йерархията на СИК. Той е собственик на верига зали за хазартни игри заедно с един от столичните лидери на групировката Любен Боянов Пехливанов.

15 ноември 2000 г., София
Бомба в хотел “Амбасадор” в София убива на място Арташес Тер Овсепян и Александър Романов. И двамата се свързват със СИК.


1998 г.

20 декември 1998 г., София
В частна вила намираща се в столичния кв. “Симеоново” Стефан Въжаров застрелва собственика на “Корона инс” Иво Карамански и бодигардът му Драго Драгнев.



1996 г.

21 октомври 1996 г., Варна
Във Варна е взривен в асансьор Йордан Марков, един от шефовете на СИК.

2 октомври 1996 г., София
Пред дома си в столичния кв. “Изток” е убит Андрей Луканов, депутат и бивш премиер.

12 февруари 1996 г.
Убит е Валентин Алексиев-Лисицата.

1995 г.

7 септември 1995 г.
Пред дома си е застрелян Иван Кудев, бивш приближен на Иво Карамански.

10 юни 1995 г., Бургас
В Бургас е убит Георги Николов-Мечката, собственик на Първа частна милиция.

25 април 1995 г.
Убийци причакват боса на ВИС Васил Илиев, който шофирал собствения си “Мерцедес” в столичния кв. “Гоце Делчев”, и почти от упор го разстрелват.

1993 г.

4 септември 1993 г.
Снайперист убива Стефан Мирославов - Крушата. Бившият борец се движи с над 100 км/ч с личния си “Мерцедес” по пътя Ловеч - София.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

УБИЙСТВА, ВЗРИВОВЕ, ПОКУШЕНИЯ (1993 - 2007) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди