изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 16:52 EEST
ТЪЖНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНО КЕНГУРЧЕ РОДИ НОВ ЗООПАРК    
Новини
Десетгодишен юбилей чества тази година българо-швейцарското партньорство, създало Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Днес в уникалния не само за България, но и за Източна Европа център, живеят над 100 животни от 30 вида. Добричкият зоопарк сигурно нямаше да има толкова европейски вид, а щеше да си е по старому - със затворени в клетки животни, ако не беше една малко кенгурче. В гладната зима на 1996-97 г. "Ройтерс" публикува снимка на малкото с майка му -  кенгурката Кета. Текстът към нея обяснява, че животните в зоопарка в Добрич гладуват. Снимката е публикувана в известен швейцарски ежедневник.  Тя дълбоко трогва швейцарския еколог Барбара Геринг, която организира помощна акция за зоопарка в Добрич в цяла Швейцария. От дарители събира средства, но те не успяват да спасят малкото кенгурче. То не преживява студената зима в добричкия зоопарк. Поставя обаче началото на едно ново партньорство. Помощната акция прераства в проект, който за десет години изгражда нов център за природата и животните в Добрич - по модел на парка в Цюрих. В Швейцария е учредено дружество "Про Зоо Добрич". В него се включват - освен Барбара Геринг, проф. Евалд Изенбюгел, който е автор на проекта за центъра в Добрич, както и ветеринарният лекар Долф Бурки. По тяхна инициатива е създадено и аналогично дружество "Про Зоо Добрич" в Добрич. В продължение на години швейцарските партньори събират средства с различни благотворителни инициативи. За изграждането на Центъра за защита на природата и животните в Добрич са вложени 800 000 лева. Помощта от швейцарските партньори е 300 000 швейцарски франка. Освен това те осигуриха и някои от най-ценните животни за зоопарка. Дарение от Швейцария са двойката Коне на Пржевалски, лама, двойка малки камили алпака, два пауна и зубри или европейски бизони. Другите животни са от стария зоопарк в Добрич.

Сега паркът, който бе открит на 25 септември 2003 г., се простира на площ от 160 декара. В него се отглеждат над 100 животни от около 30 вида. Те са характерни за нашия ареал и живеят в среда, която е максимално близка до естествената им. Посетителите имат възможност за пряк досег с животните. С цел безопасност, само за някои от видовете са направени заграждания или се използват електропластири. Оформени са и мини-пасища за понитата и магарето.
За животните се грижи екип от квалифицирани специалисти. Директорката Севдалина Венкова е биолог и е преминала обучение в Швейцария. Там работят двама зооинженери, а гледачите на животните са завършили Професионалната гимназия по ветеринарна медицина. Че за тях се полагат добри грижи показва и фактът, че животните в центъра в Добрич имат поколения. Две поколения - Калиман и Искър, имат двойката Игор и Куна, които са от вписаните в Червената книга коне на Пржевалски. Малката Кончита е младото попълнение в семейството на алпаките, а Русалка е кръщелница на швейцарския посланик и е малката лама. Екипът на зоопарка се надява тази година да се радват на още едно поколение малки камили алпака. Засега проблем с даването на поколение има само при бизоните. Обсъжда се вариант мъжкият да бъде заменен - с надеждата новият да се окаже по-плодовит. Има притеснения за бъдещите отношения в семейството на конете на Пржевалски. Засега поколенията са само на двойката родители. Големият им наследник Калиман обаче вече е на две години и е съзрял да има собствено поколение. Проблемът е, че единствената женска е майка му Куна. С цел да се избегне кръвосмешение и израждане, ръководството на зоопарка търси възможност да намери нов дом за младия кон, който вече ревнувал от баща си. Проблемът е, че зоопарковете у нас не разполагат с необходимата площ за отглеждането на такива животни. В парка се отглеждат и 26 вида птици. Сред тях са сребърен, златен, колхидски и кралски пауни. За жалост, в бюджета на общинското звено няма предвидени пари за закупуване на нови видове. Според директорката на зоопарка Севдалина Венкова, би било добре центърът в Добрич да има и дропли, които са характерни за нашия ареал. Сега се надяват животните да се попълнят с още един вид - еноти. Именно събирането на средства за изграждане на подслони за миещите мечки е основната цел на благотворителната вечер, която ще се проведе на 22 юни. Надеждите са животните да бъдат осигурени отново с швейцарска помощ.
Оказва се, че всички животни в Центъра за защита на природата и животните в Добрич си имат швейцарски осиновители. "Когато отидем в кметството в Шафхаузен, ни питат как е моето магаре или друго животно" - обясняват от българското дружество "Про Зоо Добрич". Цялото семейство на Долф Бурки, включително и четирите му деца, са поели грижата за отделно животно. Проф. Евалд Изенбюгел дава годишна издръжка от 1000 швейцарски франка за един от конете. Братът на Долф Бурки, който е пластичен хирург, пък е осиновил другия. Неговата съпруга плаща за издръжката на една лама. Кметът на Шафхаузен Марсел Венгер пък дава по 400 франка за муфлона. Швейцарски осиновители си имат дори новите попълнения на центъра. Ръководството на центъра им се реваншира с поздравителни картички за Коледа. То се надява в бъдеще те да си имат и български осиновители. Досега само един клас от СОУ "П. Р. Славейков" е поел грижата за понито, а от ЕГ "Гео Милев" - за кокошка. От списание "Форум" пък са си осиновили ламата. За поддръжката на зоопарка помагат и фирми от Добрич като "Шеле", "Ел Си", "Добруджански хляб", "Енигма", "Станимир Статев", "Закрепител".
Проф. Изенбюгел е нарисувал проекта за добричкия зоопарк, който наподобява швейцарския парк "Лангенберг", за една нощ в хотелската си стая. След като Центърът за защита на природата и животните в Добрич заработи, той сподели, че вижда сбъдната една своя мечта. В момента се извършва ремонт на езерото в парка. Очаква се швейцарските партньори при предстоящото си идване да донесат фолиото за него и то да се напълни с вода, да се зариби, а в него ще се отглеждат и водни лилии. Предвижда се наоколо да се засадят тръстики, водна мента и ириси. От МОСВ се чака разрешение да започнат проучванията за сондаж, който да се използва за напълване с вода на езерото. Проектът за центъра има и трета зона. Засега тя не е реализирана, тъй като за нея не са осигурени средства. Тя предвижда там да се изградят ровове за кафяви мечки, да има ветеринарна лечебница и складова база.
В Центъра за защита на природата и животните функционира Зелено училище. Центърът добре работи и с фондация "Ръка за помощ", със СОУ "Димитър Талев", СОУ "Дора Габе". Там биваците си организират и младите скаути. Активно е партньорството със скаутския клуб при ОУ "Стефан Караджа". Младежкият дом "Захари Стоянов" пък включва посещения в зоопарка в програмата си "Еколято". Предстои на 22 юни за една нощ младите скаути да разгънат палатки и да пренощуват в бивака си в Центъра. На 23 юни пък тук ще бъдат деца от дома за деца с увреждания в с. Кошарица. Те ще бъдат на разходка с лама, ще яздят пони. За тях е организиран и пикник.
 


Сходни връзки

ТЪЖНАТА ИСТОРИЯ НА ЕДНО КЕНГУРЧЕ РОДИ НОВ ЗООПАРК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди