изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2022-06-26 @ 07:30 EEST
БЪЛГАРИ И ИНДИАНЦИ ИМАТ ОБЩИ АМУЛЕТИ    
КултураИзложба на амулети, талисмани и пергаменти бе открита снощи в Етнографската къща в Добрич. Тя показва възстановки на старинни образци амулети и талисмани, които са изработени според традиционните обредни технологии на траки, славяни и прабългари. Според старите народни вярвания, амулетите и талисманите са предмети на силата, които имат способност да отблъскват и да прогонват злите сили, да пазят и защитават, да носят добро и сполука на притежателите си. Автор на изложбата е ст.н.с. д-р по история, етнографът от Габрово Ангел Гоев. Той успешно прилага научните си изследвания и знания в областта на практическата етнография. С нея прави още една стъпка след научното изследване като овеществява науката. Резултат от тези му занимания са над 80 самостоятелни изложби.

Пред НДТ А. Гоев сподели, че в Добрич се представя малка част от колекцията му "Дърво". И обясни, че амулетите и талисманите се правят от различни материали - дърво, камък, кожа, кост, метал, пера и комбинация от всичко това. Тук е представена основно колекция "Дърво", с инкрустации от метал. Дървото е най-често използвания материал. Не само за амулети и талисмани, а и въобще, тъй като човекът и дървото са много близки. "Народната традиция обгръща дървото в много вярвания. Смята се, че амулетите и талисманите се правят от 40 вида дървета, като всеки амулет има свой дървесен вид. Зависи от коя част на дървото се правят - от короната, от средния край или долния край на короната, от корена или стеблата на дървото. Зависи от коя част се огрява дървото, през кое време на денонощието ще се вземе" - обяснява етнографът. И добавя, че за амулет за начало обредите се правят сутрин около изгрева на слънцето, дървото трябва да е слънчево, да е начално, да е обърнато по посока на изгрева. Най-използваните са т.нар. сакрални дървета. Дъбът е такова дърво - дърво на върховното божество. Ясенът също, както и брястът. Рядко се използва върба, а има и забранителни дървета - иглолистни дървета. Според народните вярвания, има и прокълнати дървета. Такава е трепетликата, казва А. Гоев.
Оказва се, че всеки от нас също прави амулети. Така, когато майката хвърля пъпа на бебето си на определено място, за да начертае бъдещето му, това също е своеобразен амулет. Също и когато първата коса на детето се съхрани и се използва по определен начин, за да се определи какъв човек да стане. От многобройните пътувания и проучвания на Ангел Гоев става ясно, че има общи амулети и талисмани между народите от различни краища на света. "Богатството в почти всички култури по света е еднотипно. Там е заложена идеята за защитата и опазването на живота. Затова първо в семантиката при обредите е заложена идеята за плодовитостта и в същото време - за опазването. Или това е т.нар. принцип за свещения брак. Бракът между "Майката Земя и Бог Небе", обяснява етнографът. И добавя, че идеята за този свещен брак е заложена в символиката при знаците, които се използват при амулетите и талисманите. Пример са двата опрени във върховете си триъгълника, които също изобразяват този свещен брак. На цветово ниво се свързват със синьото - небето, червеното - земята, и зеленото - растителността, плодовитостта.  Има много общи талисмани. Например универсален талисман, както за българите, така и за индианците в другия край на света, е животинският зъб - на вълк, мечка, глиган. Той се пробива с дупка и се носи окачен на врата. Няма култура по света, която да не го използва, обяснява Ангел Гоев. Той самият също носи талисмани. Казва, че са го търсили и политици - както на местно, така и на национално ниво, но избягва да конкретизира кои. В разговора ни стана ясно, че и кандидат-кметове са го търсили - да им направи амулети. Казва, че хората искат най-вече амулети за успех и за здраве, правил е и за алъш-вериш, за любов.
 


Сходни връзки

БЪЛГАРИ И ИНДИАНЦИ ИМАТ ОБЩИ АМУЛЕТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2022 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди