изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:40 EEST
Правят ДНК-изследвания на всички египетски фараони    
ЛюбопитноВсички египетски мумии на фараони ще бъдат изследвани със съвременни технологии, след като се оказа, че една от тях е била идентифицирана погрешно, съобщи Ей Би Си.

Захи Хауас, генерален секретар на Висшия съвет за египетски антични ценности, каза, че ще бъдат направени ДНК изследвания на всичките 40 мумии в Египетския музей в Кайро.

Те ще бъдат прегледани и със скенер. Египетският музей има скенер от две години, а лаборатория за ДНК изследвания - едва от април тази година. Скенерът позволява мумиите да бъдат изследвани без да се свалят бинтовете.

Захи Хауас каза, че сега единствената мумия, за която няма колебания на кого принадлежи, е тази на Тутанкамон. Тя е открита през 1922 г. от британския археолог Хауърд Картър в запечатан ковчег в истинската му гробница.

Повечето египетски мумии са били извадени от гробниците им и скрити на други места - в храмове или други гробници, за да бъдат защитени от оскверняване и от иманяри. През юни стана ясно, че мумията на Тутмос Първи се е оказала на друг, по-млад човек, загинал от рана от стрела. Известно е, че Тутмос Първи е живял до 60 години. БТА

 


Сходни връзки

Правят ДНК-изследвания на всички египетски фараони | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди