изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 18:41 EEST
114 ДОБРУДЖАНЦИ СА УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖ    
ЗдравеПрез първото шестмесечие на тази година 114 жители на Добричка област са сигнализирали в РИОКОЗ за ухапване от кърлеж. За същия период на миналата година те са били 166. Най-много ухапани е имало в община Каварна - 47 лица, следвана от Тервел с 43 ухапани, Шабла - 12, град Добрич с 10 и община Добричка - с 2. За периода са регистрирани 17 заболели от Лаймска болест. За същия период на миналата година са били диагностицирани 22 заболели. Всички болни са хоспитализирани, съобщават от РИОКОЗ-Добрич. Най-много от заболелите са от възрастова група между 45 и 49 години. Регистрирани са и два случая при деца на възраст между 1 и 4 години. Всички болни съобщават за ухапване от кърлеж, а 7 от тях имат куче или друго домашно животно.

От РИОКОЗ съобщават, че за първото шестмесечие на годината няма регистрирани случаи на Марсилска треска, докато за същия период на миналата година е имало 2-ма заболели. Във всички общини се изпълняват дадените предписания до кметовете за провеждане на профилактични мероприятия -  окосяване на тревни площи, почистване и окастряне на храсти и др. и последваща дезакаризация в детски и учебни заведения, паркове и места, масово посещавани от населението.
От РИОКОЗ напомнят да се избягват места с гъста растителност. След пребиваване в тревисти местности да се направи оглед на цялото тяло. Да се отстраняват впитите кърлежи своевременно, като се потърси специалист. Ако ги отстраняваме сами, да използваме пинсета, с която да се притисне кожата и да се изтегли кърлежът. Задължително дезинфекцирайте мястото! Не размачквайте кърлежа, а го поставете в спирт или в шишенце и го занесете в РИОКОЗ - за видово определяне, предупреждават от РИОКОЗ. И напомнят, че задължително трябва да уведомим личния си лекар за ухапването, тъй като е необходимо медицинско наблюдение в продължение на 30 дни. След всяка разходка на домашните любимци да се прави щателен оглед. Обезпаразитяването на селскостопанските животни да се прави само от ветеринарно-медицински специалисти.
 


Сходни връзки

114 ДОБРУДЖАНЦИ СА УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
114 ДОБРУДЖАНЦИ СА УХАПАНИ ОТ КЪРЛЕЖ
Автор: Anonymous да 2007-07-19 @ 09:54 EEST
ихааааа, всичке 114 човека от един кърлеж ли са ухапани?? малееее дано го открият и вкарат в затвора!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди