изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:41 EET
76-ГОДИШЕН Е ГОТОВ ДА ОТКРИЕ ЗЛАТОТО НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ    
НовиниПредлага централи с топла вода да спасят енергийния баланс

76-годишният Руси Черкезов от Добрич твърди, че би могъл да открие къде в Черно море е потънал корабът с несметни съкровища на  Александър Македонски. От разкази на местните хора научил, че това е станало в района на нос Калиакра. Съкровището било пренасяно от великия пълководец по време на завоевателните му походи. Корабът бил натоварен със злато и тъкмо отпътувал оттук, когато се блъснал в скала и потънал, твърди Черкезов. Той смята, че за да са го наричали кораб-злато, то на него не е имало само един тон от благородния метал, а много повече. Възрастният мъж обаче е категоричен, че може да тръгне да търси кораба из Черно море само с отговорни хора. Задължително е да има представител на МВР и специалист по корабоплаването, казва той.
Обяснява, че заради дарбата му - иманяри са го търсили да им покаже къде да открият злато или други съкровища, но той отказва. Смята, че такива занимания крият опасности. Затова категорично не иска да търси съкровища с иманяри. След като установил, че има локационни дарби, Руси Черкезов предпочел да ги използва основно за намиране на вода. Твърди, че в Добруджа, за която се смята, че е безводна, има много вода под земята. Не само студена, но и топла. Твърди, че Добрич лежи върху широка река от топла вода, с която градът може да се топлофицира. Твърди, че топлата вода в Добрич е на дълбочина 50-60 метра. Според Черкезов, наличието на много топла вода може да се използва за производство на еленергия. Още повече сега, когато се твърди, че в страната се очаква недостиг на ток и може да се стигне до режим през зимата. Само край Добрич имало няколко съсредоточия на топла вода - в местността Дъбовете и в района на кв. \"Рилци\". Подходящо за изграждане на топлоцентрала място с много термални води имало и край Кранево. Преди много време Руси открил минерална лековита вода в Безмер, Тервелско. Твърди, че топла вода минава не само под Добрич, но и под Тервел, Крушари и Албена. Била 40-50 градуса. Руси обяснява, че в Добруджа водата - и топла, и студена, идва от север и пак се връща на север. Според него, топлата вода може да се използва и за къпане. Преди време негов познат, чието семейство имало имот в центъра на Добрич, където сега е построен хотел, много се изненадал, когато Руси Черкезов му показал откъде точно под  двора на хотела минава топлата вода. Оказало се, че предците на приятеля му са знаели и са използвали водата.
През последните няколко десетилетия мъжът е открил поне 300 кладенеца в цяла Добруджа. Разказва, че първоначално следвал бащиния си завет, че чешма и кладенец се правят за хаир. След време се случило така, че в село Приморци семейство му се оплакало, че няма кладенец. Руси веднага показал къде да копаят и водата бликнала. В същото време двама съседи били платили по 800 лева на специалисти да сондират за вода, но безуспешно. Тогава негов близък му обяснил, че е много глупав да работи без пари. След това Руси започнал да взема по трийсетина лева, за да не го смятат за глупак, обяснява той.
Открил дарбата си преди 23 години. След като гледал детско филмче за това как се търси вода, решил да опита. Веднъж споделил с инженера във \"ВиК\" в Добрич, където в монтажния район е работил в продължение на 23 години. Той му предложил да слязат в парното отделение на предприятието и Руси да се опита да отгатне откъде каква вода преминава по тръбите. Оказало се, че Черкезов познал. След време посетили новооткритата помпена станция \"Македонка\" - една от най-големите в Добруджа. Там го питали на каква дълбочина е водата на различните места. Познал, но никой не вярвал, че не е ходил там по-рано. Впоследствие в Добруджа, за която се знае, че няма достатъчно вода, започнал да посочва къде да се копае за кладенци. Хората сами го търсели. \"Отивам, обикалям двора и показвам къде каква вода има. Винаги познавам\" - разказва възрастният мъж.  Веднъж го повикал познат, който имал вила в Кранево. Оплакал се, че няма вода в двора. Черкезов отишъл, разходил си и му посочил къде да копае. Поръчал му да сложи колче, за да запомни мястото. Стопанката обаче не била съгласна кладенецът й да е пред входа на вилата, както заръчал Руси. Започнали да копаят встрани. Вода така и не открили. \"Аз показвам точното място и то трябва да се спазва\" - обяснява Черкезов.
И показва в коридора на жилището си - откъде под блока му в централната част на града преминава топла вода. Разкрива и тайната си. Когато в земята под него има топла вода, намига дясното му око. Ако е студена - лявото. Отново лявото око дава сигнали за наличие на злато. Има си друг код за цветни метали. Разбрал всичко това обаче едва, когато бил на повече от петдесет години. Споделя, че и преди очите му мигали. Но тогава не знаел какво значи това. Отдавал го на умората. Дори е имал случаи, когато мъже сърдито са го питали защо им намига. Не изключва възможността тази му дарба да се е появила вследствие на инцидент, който е станал, докато е служил в кавалерията. Тогава няколко коня се спънали и паднали, заедно с ездачите си. Един от тези хора бил Руси Черкезов. Предполага, че някой от падналите коне го е ударил по главата.
Разказва, че в двора на вилата си край Албена изкопал няколко кладенеца. Монтирал си и вятърен генератор и така вадел водата. Имало случаи служители на \"ВиК\", когато минават да описват водомерите в района, да го подозират, че краде вода, щом я оставя свободно да тече в двора и постоянно да полива. Тогава Руси им показвал кладенците си. С напредването на възрастта и увеличаването на болежките, решили да продадат вилата. Руси ходи с бастуна на покойната си тъща. Но е готов да тръгне да търси вода под земята или пък да помогне на държавата да намери потъналия кораб-злато на Александър Македонски
 


Сходни връзки

76-ГОДИШЕН Е ГОТОВ ДА ОТКРИЕ ЗЛАТОТО НА АЛЕКСАНДЪР МАКЕДОНСКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди