изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 13:55 EET
Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си    
Новини

София. Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си, съобщиха за Агенция \\\"Фокус\\\" от пресцентъра на МВР. Това е станало между 14 и 15 часа. Антонов е открит от дъшеря му. Бърза помощ е установила смъртта. Няма следи от насилие.  Сергей Антонов е българинът, който беше обвинен за участие в атентата срещу папа Йоан Павел Втори.



Агенция “Фокус” припомня:
Атентатът срещу папа Йоан Павел ІІ
На 13 май 1981 г. в Рим на площад \\\"Св. Петър\\\" Мехмет Али Агджа стреля срещу папа Йоан Павел II. Главата на Римокатолическата църква е прострелян с два куршума докато преминава между десетки хиляди богомолци. Единият куршум преминава през стомашната област, а другият попада близо до сърцето. Папата оцелява след петчасова операция. За покушението е арестуван мъж от турски произход, за когото се предполага, че е отправял и в минал период заплахи към папата. Името на задържания е Мехмет Али Агджа, на 23-годишна възраст към момента на извършване на атентата. Задържането му е станало възможно благодарение на намесата на събралите се на площада богомолци. Те избиват от ръцете му 9-милиметров \\\"Браунинг”. След залавянето му Али Агджа заявява: \\\"Моят живот не е важен\\\". По думите на Агджа в Италия той пристига 9 май 1981 година на летище в Милано и два дни по – късно отива в Рим. Полицията открива бележки, написани на турски език. Съдържанието на една от тях е било: \\\"Убивам папата в знак на протест срещу империализма на СССР и САЩ, както и срещу геноцида, провеждан в Салвадор и Афганистан.\\\"
Една от версиите за атентата е, че по поръчка на съветското КГБ, българските служби с посредничеството на турската мафия, са планирали убийството на папата поляк, подкрепящ независимия профсъюз Солидарност. На самия процес Али Агджа съобщава за връзки с българските тайни служби.
На 25 ноември 1982 г. е задържан българският гражданин Сергей Антонов по обвинение в съучастие на атентатора Мехмед Али Агджа. Освен служителя на БГА \\\"Балкан\\\", Агджа набеждава за свои съучастници още двама българи - дипломатите Желю Василев и Тодор Айвазов, които вече са се върнали в България. Следствието продължава 2 години и 6 месеца. Процесът започва през май 1985 г. и завършва през март 1986 г. На него Сергей Антонов отрича да е познавал Агджа и да е участвал в предполагаемия заговор. Той е освободен поради липса на доказателства и се завръща в България за Великден 1986 г. Известно време продължава да работи на куриерска длъжност в БГА \\\"Балкан\\\", след което е пенсиониран по болест.
При посещението си в България през 2002 година папа Йоан Павел ІІ за пореден път заяви, че никога не е вярвал в българската следа в атентата срещу него.
 


Сходни връзки

Сергей Антонов е бил открит мъртъв в дома си | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди