изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:49 EET
ЦЕНОВИ ШОК    
Икономика

Хората се питат накъде отива страната ни и кога ще имат не само евроцени, но и еврозаплащане

 

С всеки изминал ден добричлии все по-често като в онзи стар виц влизат в магазините и цъкат като швейцарски часовници. От 1 август "Добруджански хляб" ни поднесе 90 стотинки за самун. Причината била повишените консумативи и растящата цена на брашното и зърното. Доматите и пиперът по средата на лятото продължават да държат цени от 2.00 лв. за кг и 1.50 - 1.60 лв. за кг пипер. Скоро обаче с нова цена ще бъде и пилешкото месо.



Причината за повишението на килограм била сушата и поскъпването на суровините за изхранване на птиците, коментират от добричката "Птицекланица". От понеделник килограм пилешко месо ще се търгува за над 4 лв. на едро, а в търговската мрежа се очаква то да се предлага за 4.40-4.50 лв., добавят от фирмата. Цената на свинския бут в момента е над 8 лв., а на плешката - близо 8 лв. В същото време стопани, отглеждащи прасета, се жалват, че в момента цената на килограм живо тегло на свинското е 1.30 лв. Толкова можело да се вземе, ако прасето е в стандарт, т.е. - между 95-120 кг, ако не отговаря на този стандарт, то изкупували при цена от 1 лв./кг живо тегло.

Продължават да растат нагоре и цените на млечните продукти. Средно между 5.70 - 6.00 лв./кг върви на различните фирми кравето сирене. Кашкавалът пък се търгува между 8-9 лв. за килограм. С 5 стотинки вече скочи и цената на кофичка мляко и тя може да бъде купена за 55-60 стотинки, в зависимост от марката и фирмата-производител. Според търговци, може в края на седмицата да има ново повишение на млечните продукти. Дори и американската Кока-Кола вдигна цената и вече 2-литрова бутилка се продава не за 1.99 лв., както беше доскоро, а направо за 2.20 лв.

Пенсионери се питат дали това обещано увеличение на пенсиите им ще им стигне поне по хляб на ден да си купуват и коментират, че всъщност то вече е изядено от непрекъснато покачващите се цени на най-необходимите стоки. НДТ

 


Сходни връзки

ЦЕНОВИ ШОК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди