изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 06:37 EEST
АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ГРОБ НА ПРИНЦЕСА    
НовиниЕкипът с ръководител археоложката д-р Бони Петрунова от Археологическия институт при БАН вчера разкри гроб на млада жена, научи НДТ. Самата археоложка разказа, че находката е изключително ценна и интересна. "Става дума за гроб на млада жена на видима възраст 18-20 години.

Най-общо, гробът може да бъде отнесен към периода VI-IX в. от н.е. Към момента, това, което сме разкрили са богатите накити за глава, които видимо са сребърни с позлата, но може и да са златни. Все още не сме извадили всичко, но помежду си с колегите я нарекохме "принцесата" - разказа Бони Петрунова. Гробът е разкрит между втора и трета укрепителни линии на нос Калиакра, където е бил градът-столица на добруджанския деспот Добротица. В края на миналата седмица археолозите намериха и детски гроб, както и прабългарски апликации, които се срещат в Плиска и Преслав. По този повод Б. Петрунова коментира, че това е безспорно доказателство, че и на Калиакра е имало прабългари.
Миналата година тя и екипът й разкриха отново на носа гроб на антично джудже на 26-30 години, но с ръст 110 сантиметра. Друга интересна находка, която намериха тогава, бе меч от късната античност или ранното Средновековие, като в страната има 4 такива открити.
 


Сходни връзки

АРХЕОЛОЗИ ОТКРИХА ГРОБ НА ПРИНЦЕСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди