изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:10 EEST
КРАСИВ ЖЕНСКИ НАКИТ ОТКРИХА ПРИ РАЗКОПКИ НА НОС КАЛИАКРА    
ИсторияКакто НДТ вече писа, при редовни археологически разкопки в сектор "Предградие" на крепостта Калиакра, във вторник около 13.00-13.30 ч., екипът на ст.н.с. д-р Бони Петрунова от Националния археологически и исторически музей при БАН разчисти богато погребение от Средновековието, съобщиха от пресслужбата на морското кметство.

Гробът е на млада жена, чиято глава е била украсена с великолепен накит от пришити към златоткана материя апликации, изработени от сребро с позлата. До черепа е била открита обеца от усукана бронзова тел, както и бронзов пръстен, който е носила на пръстите на дясната си ръка.
Д-р Петрунова е заявила, че находките потвърждават данните от провежданите през последните три години разкопки, че Предградието е свързано с разцвета на Калиакра през периода XII - XV в.
Гробът е бил разкрит в сграда, за която екипът предполага, че е била обществена. Историците смятат, че едва ли хората тогава са знаели за гробовете отдолу под сградата. От общината добавиха още, че археологическите проучвания се правят съвместно от общината и НАИМ при БАН, като музеят е осигурил финансиране в размер на 15 хил. лв. Главата е извадена от археолозите, защото по нея може да се направи най-точна датировка на погребението, както и за възрастта на жената, добавиха още специалистите. В близост до гробът на младата жена има разкрит още един гроб, но там се предполага, че става дума за масов гроб, тъй като има множество кости, които са нахвърляни.
Проучванията ще продължат до края на август, като екипът се надява късметът отново да ги споходи и да разкрият и други ценни исторически находки. Златният накит, който е намерен ще бъде предаден в НАИМ при БАН за консервация.
В съседен парцел миналата година екипът откри гроб на джудже на възраст 26-30 години, но засега не може да се коментира дали има връзка между двата гроба - този на джуджето и на младата жена, добавиха археолозите.
 


Сходни връзки

КРАСИВ ЖЕНСКИ НАКИТ ОТКРИХА ПРИ РАЗКОПКИ НА НОС КАЛИАКРА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди