изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:24 EET
Откриха еволюционни корени в любовта на жените към пазаруването    
ЛюбопитноЛондон, в. «Дейли телеграф”/БТА Мъжете, които мразят да пазаруват в супермаркета, вече имат добро оправдание да оставят това задължение на половинките си.

Учени от университетите на Калифорния в Санта Барбара и от Йейл установиха, че еволюцията е предопределила жените да са по-добри в търсенето на най-засищащата храна, съобщи в. "Дейли телеграф".

Според американските учени жените се ориентират в пространството не по-лошо от мъжете, но използват това умение само когато търсят храна. И колкото по-калорична е храната, толкова по-лесно те я намират.

Известно е, че мъжете се ориентират по-добре по карта. Тази тяхна способност вероятно се е зародила в африканската савана, където ловците преследвали много бърза плячка. В тези общества жените също имали своя роля за изхранването - те събирали растения и корени. Затова американските учени се запитали дали не би трябвало жените да могат да си спомнят по-добре от мъжете къде са намирали храната.

Извършените експерименти на големи селскостопански изложения потвърдили, че това е така. Освен това се оказало, че точната ориентация на жените не зависи от това колко харесват храните, а от тяхната калоричност. Жените много по-добре откривали поничкитте, меда и авокадото, отколкото целината, краставиците и марулите. Изводът на американските учени е, че жените имат не по-лоши навигационни умения от мъжете, когато имат достатъчно мотивация да стигнат до целта, например поничка с крем или шоколад. dir.bg
 


Сходни връзки

Откриха еволюционни корени в любовта на жените към пазаруването | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди