изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 03:19 EET
Николай Овчаров: Има данни, че под Перперикон съществуват още християнски села    
ИсторияВелико Търново. “Има данни, че под Перперикон съществуват още християнски села и в момента проучваме два декара в подножието. Почти 20 християнски погребения са открити до този момент”, това заяви проф.

Николай Овчаров, ръководителят на археологическата група, която извършва разкопките на Перперикон, предаде радио “Фокус” – Велико Търново.
Интересният момент е, че те са доста късни и повечето от тях са на екзекутирани хора, допълни той. “Това ни кара да свържем този некропол с последните дни от съществуването на Перперикон от далечната 1362 година, когато Перперикон е обсаден от османските турци”, обясни професор Николай Овчаров. Обсадените са се затворили с цялата си покъщнина в цитаделата и според последните разкопки, е открито мястото, от което са проникнали османските турци, изклали са жителите, а оцелелите са отвели в робство.
Намерени са хиляди късове оръжия, които говорят за жестока битка и около 70 кръста с различна големина. След превземането на цитаделата на Перперикон, тези реликви обаче са били осквернени. Намерени са още комплекти окови, с които са били отведени хората в робство, за което има и писмен извор. Става въпрос за документ от Венецианските архиви, който говори за роби, отведени от българските земи и продадени на остров Крит. Сред тях има роби от Търновград, от Охрид, от Варна и робинята Кали, която е била именно от Перперикон. Всички открития създават картината на една страшна битка, която не е традиционна за крепостите, повечето от които са се предавали, но Перперикон се е борил до последно. “Смятам, че това е едно много важно откритие, което би дало допълнителни щрихи към тази героична епоха”, каза проф. Николай Овчаров.
Той подчерта успешното сътрудничество между експедиция Перперикон с Регионалния исторически музей във Велико Търново. Част от екипа вече е д-р Хитко Вачев, специалист по средновековна история.
Дарина ГЕОРГИЕВА
 


Сходни връзки

Николай Овчаров: Има данни, че под Перперикон съществуват още християнски села | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди