изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 17:52 EET
Oткриха най-големия диамант в света    
ЛюбопитноВ ЮАР откриха най-големия в историята диамант. По предварителни оценки той е два пъти по-голям от знаменития си предшественик "Кулинан", съобщи ИТАР-ТАСС.

Диамантът "Кулинан" с рекордното тегло от 3 106 карата е бил открит преди около 100 години близо до Претория. Следователно новият къс-рекордьор по тегло би трябвало да се приближава към 7 000 карата, тоест около 1,5 килограма.

Засега не е известно какво точно е теглото на новата находка, още повече - оценъчната й стойност. Предприети са обаче невероятни предпазни мерки, още повече мерки за сигурност.

За диаманта беше съобщено едва, след като той е бил откаран в надеждно бронирано хранилище в Йоханесбург. Знае се само, че е открит в провинция Северозападна. Не се посочват нито компанията, нито мината, нито каквито и да са други подробности.

Официално беше съобщено, че в най-скоро време ще бъде извършено точно измерване, претегляне на диаманта и фотографирането му - всичко това е необходимо, за да се определи по-нататъшната му съдба.

Едно нещо обаче, може да се каже със сигурност - става дума за невероятен късмет и за огромна сума.

"Кулинан" навремето е бил подарен от правителството на Бурската република Трансваал на британския монарх Едуард VІІ в знак на благодарност за даването на самоуправление на колонията след края на англо-бурската война.

След няколкогодишни изчисления диамантът е разрязан на девет суперголеми диаманта и 96 по-малки.

Най-голямата шлифована част е "Кулинан І" в крушовидна форма с тегло 530,2 карата, който е наречен "Звездата на Африка". Той и до момента остава най-големият в света диамант и краси скиптъра на британския монарх.

Вторият по размери "Кулинан ІІ" - 317,4 карата, е в британската корона.

actualno.com

 


Сходни връзки

Oткриха най-големия диамант в света | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди